Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bezy

Po pieczeniu szarlotki zostały mi białka , więc postanowiłam wypróbować przepis na bezy . Wyszły pyszne - kruche , a w środku lekko ciągnące .

 

Składniki :

  • pół szklanki białek
  • 1 szklanka cukru

Białka lekko ubić , wsypać połowę cukru . Ubijać dalej , aż piana stanie się lśniąca . Wtedy dosypać resztę cukru i ubijać dalej , dość długo - aż masa zgęstnieje .

Blachę wysmarować margaryną i oprószyć lekko mąką . Wyciskać na blachę małe porcyjki piany - najlepiej za pomocą szprycki do dekorowania ciast . Piec ( a właściwie suszyć ) około 1 godziny w temperaturze 100 stopni , na termoobiegu .

beza

czwartek, 09 sierpnia 2007, abbra
Tagi: białka
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2007/12/27 21:37:19
zdjecie mnie rozczulilo... :-)
-
2007/12/28 20:04:49
:)
-
Gość: krystynka, *.adsl.inetia.pl
2014/02/22 18:49:47
Bezy rewelacja !!!!! pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły super.( Piekarnik mam bez termoobiegu więc suszyłam 10 min. dłużej.)
-
2014/02/22 21:11:59
Krystynko , bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z przepisu ! :)