Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babka majonezowa

Długo się przymierzałam do tej babki - jakoś mnie ten majonez zniechęcał . W końcu się odważyłam i upiekłam - okazało się , że babka jest lekka i puszysta , mocno pachnąca wanilią , a majonezu wcale się nie czuje . Myślę , że dobra byłaby też w wersji "łaciatej" tzn. z dodatkiem kakao - może następnym razem wykorzystam ten pomysł ...

 

Składniki :

  • 5 jaj
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 olejek waniliowy ( taki w fiolce )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka zmiksować z cukrem , następnie dodawać stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia - oczywiście cały czas miksując . Dodać majonez ( nie wrzucałam wszystkiego na raz , tylko po 1 łyżce ) , a na koniec olejek . Wlać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Ciasto jest dość rzadkie .

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut .

babka majonezowa

niedziela, 02 grudnia 2007, abbra
Tagi: majonez
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/02/17 15:41:08
Babka jest fantastycznaaa!!! Majonez odstrasza, ale warto się przełamać!!!
-
2009/02/17 22:43:29
Cieszę się , że Ci się podoba Ryjeczku :)