Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Amerykańska szarlotka

Miałam jabłka , które musiałam jakoś zużyć , zanim całkiem się pomarszczą i zwiędną . W pierwszej wersji miał być przekładaniec z jabłkami i budyniem - niestety musi poczekać , bo okazało się , że nie mam ani jednego budyniu ( muszę uzupełnić zapasy ) . W zeszycie z przepisami znalazłam wycięty z "Dziecka" przepis na szarlotkę amerykańską - dobra okazja , żeby go przetestować :)

 

szarlotka amerykańska

 

Składniki :

nadzienie :

  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu


ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła do pokropienia ciasta


Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki , a następnie w cienkie plasterki . Zagnieść ciasto , podzielić je na dwie części , rozwałkować . Jeden z płatów ułożyć na dnie wysmarowanej tłuszczem formy ( u mnie tortownica ). Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem , wyłożyć je na ciasto . Przykryć drugim płatem . Skropić wierzch stopionym masłem  .  Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia ciasta .

 

Moje uwagi : piekłam ciasto ponad godzinę - nie chciało się zrumienić , w końcu włączyłam termoobieg na 10 minut - po tym leciutko ( a nawet bardzo leciutko ) się zarumieniło - widocznie taka jego uroda . W przepisie jest podane , że można posypać ciasto cukrem pudrem , jeżeli wyda się mało słodkie - wg mnie jest w sam raz - jabłka z cukrem są wystarczająco słodkie .

Ciasto jest zupełnie inne niż tradycyjna szarlotka , którą zwykle piekę - bardzo kruchy wierzch o maślanym smaku i pachnące cynamonem jabłka w środku  . Dziecię poprosiło o dokładkę , więc chyba nie jest takie złe ;)))

niedziela, 16 marca 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/03/16 13:21:06
wygląda smakowicie:) spróbuję, może się uda...idą święta więc super okazaj do przetestowania przepisu:) pozdrawiam
-
2008/03/16 21:34:35
Dziękuję ! Powinno się udać , bo przepis jest prosty :)
-
2008/03/17 08:18:00
Wyglada pieknie i smacznie :) Pozdrawiam cieplo!
-
2008/03/17 12:47:53
Na bank zrobię, po szarlotkę bardzo lubię a ta wygląda ciekawie (przepis) i apetycznie:)
-
2008/03/17 19:10:44
Majanko , dziękuję :)
Zjedz_mnie - ja też bardzo lubię szarlotkę i bardzo często ją piekę , chociaż z tego przepisu pierwszy raz :)

pozdrawiam
-
2008/03/18 20:01:47
bardzo mi sie podoba, wpisuje na liste do zrobienia...
pozdrawiam :-)
-
2008/03/19 20:36:21
Cieszę się , że się podoba :) Przepis trochę nietypowy , bo ani jajek ani cukru w tym cieście , ale szarlotka jest smaczna :)

pozdrawiam
-
2008/06/23 14:13:18
Czy w tym przepisie można olej zastąpić rozstopionym maslem smalcem lub margaryną?
Proszę o odp.
Pozdrawiam
-
2008/06/23 21:28:59
Ariel - nie próbowałam piec w innej wersji niż z olejem - taką szarlotkę robiłam po raz pierwszy . Ale wydaje mi się , że z roztopionym masłem lub margaryną powinna również wyjść - w końcu to też płynny tłuszcz . Nie skrapiałabym tylko po wierzchu masłem ( wg mnie wystarczyłoby to w cieście ) .
Chętnie się dowiem , jak wychodzi ta szarlotka z dodatkiem innego tłuszczu niż olej . Może będzie smaczniejsza :)
pozdrawiam serdecznie
-
2009/04/08 11:16:05
Ciasto sie nie zrumieni gdyz niezawiera cukru ktory powoduje rumienienie poprzez karmelizacje.Mozemy je zarumienic smarujac wierzch ciasta jajkiem rozmieszanym z łyżka wody!
Olej moza zastąpić masłem ale prawdziwym (82%) bedzie miało wspaniały maślany smak.
Pozdrawiam :)
-
2009/04/09 06:42:27
{b]Janiu , jeżeli będę kiedyś powtarzać ten przepis , to posmaruję ciasto jajkiem :)
Jakoś bardziej do mnie przemawia zrumienione ciasto ;))