Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni na zakwasie

    Przepis pochodzi z blogu Liski - White Plate . Jest to mój pierwszy chleb robiony tylko na samym zakwasie , bez dodatku drożdży . Chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy , o czym przekonałam się na własnej skórze . Do pieczenia tego chlebka podchodziłam trzy razy - i dopiero za trzecim razem byłam zadowolona z efektu - i to tak na 60-70 % :)

 

chleb liski

 

Przepis na zakwas :

  • Do czystego słoika wsypać kubek m±ki żytniej , wlać kubek ciepłej wody , dodać łyżeczkę naturalnego jogurtu , zamieszać . Zostawić na noc w ciepłym miejscu . Na drugi dzień ponownie dodać kubek wody i kubek m±ki . Zamieszać i odstawić na kolejne 24 godziny . Po tym czasie zakwas powinien mieć b±belki i lekko kwaskowy zapach .
  • Słoik z zakwasem powinien być odkryty . Po dokarmieniu m±k± i wod± należy go postawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej , a póĽniej schować do lodówki .
  • Im zakwas jest starszy , tym mocniejszy ( mój ma w tej chwili około miesi±ca )

 

I dzień

zakwas

 

II dzień

zakwas

 

Przepis na chleb :

240 g gor±cej wody o temperaturze ok.80°C + 50 g m±ki żytniej - dokładnie wymieszać , uważaj±c , żeby nie zrobiły się kluchy i zostawić na noc .

Na drugi dzień wymieszać z :

  • 200 g żytniego zakwasu
  • 20 g miodu ( ok.1 łyżki )
  • 50 g wody
  • 300 g m±ki żytniej ( dałam typ 720 )
  • 1 łyżeczka soli

   Wszystko wyrobić ręcznie i zostawić do wyro¶nięcia , następnie przełożyć do formy keksowej , naci±ć wzdłuż , posmarować oliw± i znowu zostawić do wyro¶nięcia na około godzinę . Ciasto jest wyro¶nięte , jeżeli podwoi swoj± objęto¶ć ( moje niestety nie za bardzo chciało rosn±ć , pokazało się parę b±belków - i to było wszystko ) .

   Piekarnik nagrzać do 200°C , do nagrzanego wstawić chleb i piec 30 minut w blaszce , potem wyj±ć i dopiekać jeszcze ok.10 minut - tu też zrobiłam odstępstwo , bo piekłam cały czas w blaszce - w sumie około 45 minut ( przy poprzednim pieczeniu po wyjęciu z blachy chleb opadł - i wyszedł malowniczy zakalec ) .

  Chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos .

 

   Mój chleb nie wyrósł tak pięknie , jak pieczony na drożdżach , ale był całkiem smaczny . Do ideału sporo mu brakuje , jest bardzo zwarty i ciężki , ale jednak jako¶ wyrósł na tym moim nieszczęsnym zakwasie :)

  Zakwas miał być wylany , bo stwierdziłam , że nic z niego nie będzie ( po poprzednich niepowodzeniach w pieczeniu ) , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie - kiedy go zamieszałam , okazało się , że całkiem ładnie pachnie i nawet jakby fermentuje . Postanowiłam , że dam mu ostatni± szansę , dokarmiłam go m±k± i wod± - i już wieczorem zacz±ł fermentować jakbym dodała drożdży !

   Nie mogłam się doczekać , kiedy wreszcie ostygnie ten mój chlebek . W końcu się doczekałam - i nawet zrobiłam sobie kanapkę - była całkiem , całkiem ... :) W smaku przypomina trochę chleb staropolski , jest do¶ć wilgotny , ciężki i lekko słodkawy .

Dobry ... , bo swój :)

 

chleb żytni

 

niedziela, 20 kwietnia 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/04/20 23:29:10
Ladny chlebek:)
Ja jakos jeszcze sie nie odwazylam zeby zrobic chlebek na zakwasie.... ale kiedys zrobie;)
-
2008/04/21 06:31:16
Dziękuję :) To nie jest jeszcze to , czego się spodziewałam , ale mam nadzieję , że z czasem dojdę do wprawy :)
-
2008/04/21 08:23:05
Abbro cudnie Ci wyszedl ! Oj, jak sie nie odwaze by zrobic taki chleb na zakwasie. Kupilam sobie m±ke chlebow± , mam zamiar jakis chleb zrobic, ale jakos nie moge do tego dojrzec :)
-
2008/04/27 20:00:58
Majanko , dziękuję :) Dojrzewam do tego , żeby kupić m±kę chlebow± - na razie szkoda by mi było j± zmarnować , poczekam , aż chleby zaczn± mi lepiej wychodzić i wtedy sobie zafunduję ;)
-
2008/11/04 12:22:08
Abbro:)
Czy polecasz przepis na ten zakwas żytni, gdyż mam zamiar go zrobić...a od kilku dni tylko go czytam i czytam ...ale jako¶ brakuje mi odwagi aby go wykonać.
Strasznie marzy mi sie pieczony chlebek na zakwasie :)
-
2008/11/04 12:35:55
Kuchareczko - mój zakwas wytrzymał jakie¶ 4 miesi±ce , a potem padł - ple¶ń się pojawiła :( . Gdzie¶ czytałam , że do zakwasu nie powinno się dawać jogurtu , bo niszczy naturalne drożdże , które tworz± się w zakwasie .
Sama przymierzam się do nastawienia nowego zakwasu wg Mirabbelki - o , tutaj : www.chleb.info.pl/index.php?id=20 . Chleb na zakwasie jest pyszny i ma wspaniały zapach - jest dużo lepszy od chlebów na drożdżach .
-
2008/11/06 22:18:01
Dziękuję Ci za odpowiedz...Tylu rzeczy o zakwasie jak żyje nie wiedziałam ;)...teraz muszę uzupełnić zapasy m±ki i zabrać sie za pieczenie:)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2008/11/07 15:32:15
Życzę udanej hodowli zakwasu ;))) No i pysznego chlebka :)