Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka z ciasta francuskiego

Od dawna korciło mnie , żeby zrobić takie ciastka . Podczas sobotnich zakupów udało mi się kupić gotowe płaty mrożonego ciasta francuskiego - do produkcji eksperymentalnej w sam raz :)

Nie wyszły szczególnie piękne , powiedziałabym nawet , że ciut koślawe  , ale bardzo smaczne , z charakterystyczną "gazetką" w środku - do kawy w sam raz !

 

ciastka

 

Składniki :

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego ( użyłam Frosty - 450 g )
  • dżem morelowy i z owoców leśnych
  • truskawki , pomarańcze , jabłka 
  • brązowy cukier - do owoców
  • biały cukier do posypania
  • 1 żółtko do posmarowania ciastek


Owoce pokroić na małe kawałki , wymieszać z brązowym cukrem ( każdy rodzaj owoców osobno ) . Ciasto pociąć na jednakowej wielkości prostokąty - w połowie z nich wyciąć okienka . Całe prostokąty układać na zimnej blasze , posmarować brzegi odrobiną żółtka , położyć części z okienkami , lekko docisnąć . Na środku każdego ciastka rozsmarować po łyżeczce dżemu , a następnie nakładać owoce z cukrem . Smarować ciastka żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody , posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około 20-25 minut .

 

ciastka

poniedziałek, 14 kwietnia 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/04/15 14:37:01
Abbro, aleś mi smaka narobila! Bardzo lubie francuskie ciastka , a szczegolnie z jablkiem i cynamonem, ale ogolnie - owocowe, uwielbiam. Bardzo mi sie podobają Twoje :) Pozdrawiam
-
2008/04/15 18:05:38
Cieszę się , że Ci się spodobały Majanko :) Kiedyś może się odważę i spróbuję samodzielnie zrobić ciasto - ale to wyższa szkoła jazdy ;)
-
2008/04/16 11:12:22
No wlasnie, ciekawi mnie jak francuskie ciasto sie robi. Nie chodzi mi o przepis tylko czy to rzeczywiscie tak ciezko zrobic ?
-
2008/04/16 17:04:45
Trudne raczej nie jest , tylko dość pracochłonne :) Mam przepis , który podaje , że trzeba ciasto wałkować z masłem w środku , chłodzić przez 30 minut , składać w kopertkę , znów wałkować , znów chłodzić ..... i tak 5-6 razy :) . Kiedyś w Galerii Potraw dziewczyny podawały uproszczony sposób na ciasto francuskie , tylko oczywiście go sobie nie zapisałam :(