Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki małosolne

Kojarzą mi się z latem i wakacjami . Wystarczy kromka chleba ze smalcem i świeżo ukiszony ogórek prosto ze słoja - i mamy prostą , ale bardzo smaczną przekąskę :)

 

ogórki małosolne

 

Składniki :

  • oczywiście ogórki :)

a do nich zalewa :

  • woda i sól  : na 0,5 l wody przypada 1 łyżka stołowa soli
  • czosnek
  • koper
  • nasionka gorczycy
  • korzeń i liście chrzanu


Wodę zagotować z dodatkiem soli . W dużym słoju lub garnku układać warstwami umyte ogórki , obrany czosnek , gałązki kopru , liście i korzeń chrzanu i gorczycę . Zalać gorącą zalewą , obciążyć talerzykiem , żeby ogórki były przykryte wodą . Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni ( u mnie po dwóch dniach były już dobre do jedzenia ) .

 

ogórki malosolne

 

wtorek, 17 czerwca 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/06/17 23:34:27
Pierwsze zdjęcie - cudowne :)
Ale mi smaku narobiłaś ;) Jeszcze nigdy nie robiłam takich ogórków, za to kiszone robię co roku, nauczyła mnie moja mama.
-
2008/06/18 06:14:22
Dziękuję Edysiu ! Spróbuj zrobić - dwa dni i masz pachnące ogórki w sam raz do chrupania :) Wg tego samego przepisu robię kiszone , tylko dodaję jeszcze liście wiśni i czarnej porzeczki - oczywiście jak uda mi się je zdobyć ;)
-
2008/06/18 08:19:04
Uwielbiam takie ogorki, ale w UK nie mozna kupic ogorkow gruntowych:(
-
2008/06/18 08:52:55
Ojejku jak ja lubie takie ogóreczki !!! MNiam. Piekne apetyczne zdjecia !
-
2008/06/18 17:00:15
Iis - szkoda :( Pozostaje samodzielne wyhodowanie ogórków , o ile ma się gdzie :)
Majanko - nie mogłam się doczekać , kiedy się ukiszą - pachniały i kusiły prawie od razu po wlaniu zalewy ;)
-
2008/06/19 13:45:12
Tylko schrupać :)
-
2008/06/19 17:39:04
Trzeba korzystać , bo potem tylko kiszone zostaną ... :)