Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z dyni

 

festiwal dyni

 

Ciasto z dyni otwiera na moim blogu rozpoczynający się dzisiaj Festiwal Dyni , który w tym roku organizuje Bea . Przepis znalazłam na tej stronie .

Ciasto ma piernikowy smak ,trochę przypomina ciasto marchewkowe [ tak na marginesie : starcie marchewka kontra dynia zakończyło się wynikiem 1 : 0 dla marchewki - zdecydowanie wolę ciasto marchwiowe ] .

 

ciasto dyniowe

 

Składniki :

  • 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • garść orzechów włoskich [ to już mój dodatek ]


Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę i cynamon . Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i orzechy , delikatnie wymieszać łyżką .

Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut . Po upieczeniu ostudzone ciasto mozna posypać cukrem pudrem .


 

 

Moje uwagi : ciasto wyszło dość ciężkie i miejscami zbyt wilgotne jak na mój gust - możliwe , że dynia powinna być starta na grubej tarce - ja starłam na najdrobniejszej i wydaje mi się , że przez to dynia puściła zbyt dużo soku .

 

ciasto dyniowe

 

piątek, 24 października 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/10/24 22:20:39
WOW! Jakie piękne zdjęcia! Zwłaszcza to pierwsze mi się podoba :)))
Byłam dziś na zakupach, widziałam dynie, ale że jeszcze nigdy niczego z nich nie robiłam, to nie kupiłam. Teraz żałuję :(
-
2008/10/24 22:32:48
Edysiu , ślicznie dziękuję ! :) Ja też z dynią miałam do czynienia dopiero drugi raz ( dawno temu robiłam racuszki dyniowe - nawet niezłe były ) . Ciasto z jej dodatkiem piekłam po raz pierwszy :)
A dynię jeszcze spokojnie zdążysz kupić i wypróbować ;)
-
2008/10/25 08:32:53
Abbro wyszło Ci bardzo ładne i takie puszyste:) Ja też rozpoczęłam Festiwal Dyni od takiego ciasta, tylko z innego przepis;) moje jednak wydaje sie bardziej zbite, ale jest bardzo dobre:) Pozdrawiam.
-
2008/10/25 08:50:32
Abbro, piekne ciasto! Dziekuje za udzial w festiwalu :)
Co do puszczonego soku, to jesli uzywa sie dosyc soczystej dyni wlasnie, radze lekko odcisnac miazsz przed dodaniem go do ciasta; moze to na drugi raz pomoze ;)

Atino, to ciasto ktore pieklas jest faktycznie ciut bardziej 'zbite', to drugie, 'marchewkowe', jest o wiele bardziej puszyste w razie czego ;)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2008/10/25 10:27:51
Abbro, ciasto wygląda wspaniale! Jestem pod wrażeniem:) Widze,ze z dyni mozna wyczarować piękne wypieki . Zdjęcia Twoje są śliczne, ciasto ma tak piękny kolor złocisto brązowy, ze aż swieci przez monitor. Przesliczne! :)
-
2008/10/25 13:06:09
Atinko , dziękuję pięknie ! Puszyste było , ale nie całe - na środku było jeszcze bardziej mokre od Twojego ;)
Beo , dziękuję ! Z przyjemnością wzięłam udział w Festiwalu :)
Moja dynia faktycznie była dość soczysta - następnym razem dobrze odcisnę miąższ i zobaczę , co mi z tego wyjdzie :)
Majanko , cieszę się , że ciasto i fotki Ci się podobają ! Piękny , piernikowy kolorek to zasługa dyni :)

-
2008/10/25 17:00:30
Widzialam ciasto z dyni juz dzisiaj u Anitki:)
-
2008/10/25 18:26:43
Cudne ciasteczko, orzechy na zdjeciu dodatkowo zachecaja :)
Tez bardzo lubie ciasto marchewkowe, na dyniowe mam nadzieje ze przyjdzie czas i to juz nie dlugo :)
Pozdrawiam!
-
2008/10/25 23:13:20
Iwonko , też do niej zaglądałam :)
Notme - dziękuję ! Muszę spróbować jeszcze raz upiec takie ciasto - tym razem dobrze odcisnę dynię :)
-
2008/10/26 17:33:22
Super zdjęcia- bardzo apetyczne, bardzo mi się też podoba nowy wygląd strony !
-
2008/10/26 18:39:14
Dziękuję Nino ! Miło mi , że strona spodobała się i Tobie :)
-
2008/10/27 01:45:52
Ach , jakie apetyczne fotki :-) Lubię dyniowe wypieki...
-
2008/10/27 12:08:49
Abbro, myslisz ze bedzie dobrze smakowalo z migdalami?
-
2008/10/27 18:06:13
Evenko , ślicznie dziękuję ! :)
Usmiecham-sie - prawdę mówiąc nie wiem , bo pierwszy raz robiłam takie ciacho i brak mi doświadczenia . Orzechy włoskie mają intensywny smak , migdały są delikatniejsze ... Może Bea Ci podpowie , czy takie połączenie będzie dobre : mojakuchnia.blogspot.com/
-
2008/10/27 18:42:26
Znam to ciacho! Jest pyszne :)
-
2008/10/27 19:03:39
Taki piernik inaczej ;)
-
Gość: , 62.152.132.213.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2011/06/24 08:50:48
zrobiłem takie ciastko w domu nawet dobre
-
2011/06/25 12:55:42
Cieszę się , że smakowało :)
-
2011/10/20 21:35:58
Wykorzystałam przepis, ale sypnęłam mniej cynamonu, a od siebie dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyszło lekko wilgotne i puszyste. :)
-
2011/10/21 06:23:31
Bardzo się cieszę , Pluskotko , że ciasto się udało !
-
2011/10/24 13:51:22
jestem ciekawa tego ciasta
-
2011/10/26 06:20:22
Zauberi , w takim razie powinnaś zaspokoić swą ciekawość i je upiec - ciekawa jestem Twojej opinii :)
pozdrawiam :)
-
Gość: Misiu, nra97.fn.pl
2011/10/31 16:01:02
Super przepis, nie wyszło mi tak ładnie jak autorce ale ciasto jest przepyszne :)
-
2011/11/03 06:13:40
Misiu , cieszę się , że Ci smakowało ! :)
-
Gość: metaxa, user-46-112-187-162.play-internet.pl
2011/11/11 08:22:41
A ja mam pytanko odnośnie wielkości formy (keksówka ?), mam zamiar wziąć sie dziś za to ciasto a jestem początkująca kuchareczką :)
-
2011/11/11 11:10:13
Metaxo , piekłam w prostokątnej formie , wymiary 30x25 cm .

Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - jeżeli patyczek jest oblepiony ciastem , należy wydłużyć czas pieczenia.
-
Gość: metaxa, user-109-243-221-117.play-internet.pl
2011/11/13 08:27:38
Ciasto wyszło przepyszne, mimo mojego antytalentu kulinarnego! Puszyste, delikatne, wszystkim smakuje :) A jaki zapach w całym domu...
-
2011/11/13 13:50:20
Metaxo , bardzo się cieszę , że przepis się przydał i że ciasto smakowało ! :)
-
Gość: ika, 77-65-158-124.igloonet.pl
2012/07/30 13:48:45
Niestety wyszedł mi zakalec :( nie wiem co zrobiłam nie tak ale ciasto wylądowało w koszu
-
2012/08/07 06:28:01
Może ciasto zbyt krótko się piekło ?
-
Gość: monika, afff153.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/31 19:00:50
mi wyszedł pół zakalex;/
-
2012/11/01 20:36:23
Szkoda ... :(
-
2014/01/29 12:49:51
Witam,
Dzisiaj upiekłam ciasto z dynia wedlug tego przepisu, dodałam tylko mniej oleju. Pomyślałam ,ze moze dlatego wyszedł Ci taki gliniasty. Dla mnie ciastoi jest smaczne ale na drugi raz dodam mniej cynamonu żeby bardziej bylo czuć smak dyni bo praktycznie w ogole jej nie czuc , cynamon zabija smak dyni .
-
2014/01/30 06:24:25
Mamuska , dynia ma bardzo delikatny smak - stąd dodatek przypraw, najczęściej korzennych , żeby go trochę podkręcić. Oczywiście można zmniejszyć ilość cynamonu - choćby dla porównania, która wersja lepiej smakuje :)
Masz rację , olej mógł mieć wpływ na konsystencję ciasta .