Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowa babka z ziemniakami

Przepis na tę babkę zmałpowałam od Edysi , która rozpoczęła nią Ziemniaczany Tydzień . Już kiedyś miałam okazję piec babkę z dodatkiem ziemniaków , więc wiedziałam czego mogę się spodziewać . Tym chętniej sięgnęłam po Edysiowy przepis :)

Ciasto wyszło delikatne i miękkie czyli takie , jak być powinno . W sam raz na niedzielny podwieczorek !

 

babka drożdżowa z ziemniakami


Składniki :

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 op.suchych drożdży ( 7 g ) - [ ja dałam 2,5 dag świeżych drożdży ]
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 100 g rodzynek [ pominęłam ]


 

Mleko lekko podgrzać , ziemniaki rozgnieść na puree . Mąkę wsypać do miski , dodać mąkę ziemniaczaną , cukier waniliowy , cukier puder , drożdże , sól i ziemniaki . Wymieszać . Dolać letnie mleko , masło , żółtka i oliwę . Wyrobić ciasto [ jeżeli dodajemy świeże drożdże , to najpierw trzeba zrobić zaczyn : drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżeczkami mąki , zalać letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do momentu , aż zacznie rosnąć i podwoi objętość - wtedy wlać do mąki i mieszać z pozostałymi składnikami ] .

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę . Potem ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy . Przykryć i odstawić jeszcze na chwilę .

Piec w temperaturze 160°C przez około 40 minut [ u mnie - 45 minut ] .

Babkę wyjąć z formy , ostudzić . Ostudzoną polukrować lukrem zrobionym z 1/2 szklanki cukru pudru utartego z odrobiną gorącej wody .

 

babka drożdżowa edysi

 

 

babka drożdżowa z ziemniakami

 

niedziela, 05 października 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/10/05 14:00:33
Piekna! A ja zrobiłam jedna z Twoich sałatek.
-
2008/10/05 15:05:11
Dziękuję Andziu :)
Pochwalisz się , która z moich sałatek Cię skusiła ? ;-)
-
2008/10/05 15:23:18
E tam anemik, ładnie się zarumieniła od góry i wygląda delikatniej bez rodzynek :) Moja była taka żółciutka bo zrobiłam ją z żółtkami z wiejskich jajek prosto od kury ;)
-
2008/10/05 15:54:35
No tak , prawdziwe wiejskie jajka to zupełnie inna bajka . Ja miałam miastowe ;-)
-
2008/10/05 17:04:12
Nawet możesz zobaczyć jak mi wyszła. Podaje Ci adres blogu-wwwpysznejedzonko.blox.pl
-
2008/10/05 20:10:33
musze przyznac ze robisz coraz ladniejsze zdjecia:)
-
2008/10/05 20:40:41
Baba,prawdziwa baba
-
2008/10/05 21:12:12
O kurcze, ale pieknie wygląda! Tez musze sie na nią skusić :))
-
2008/10/05 22:22:13
chyba się na nią skuszę. Tak apetycznie wygląda...
-
2008/10/06 07:31:44
Ja chyba tez sie na nia skusze :))
-
2008/10/06 07:55:00
Zdjęcia rewelacyjne, babka rewelacyjna! Kurcze, ależ mi burczeć w brzuchu zaczęło;-) Oj zjadłabym kawałeczek, zjadła:-) Pozdrawiam.
-
2008/10/06 09:23:52
Iwonko , dziękuję pięknie ! Staram się :)
Margot , prawdziwa na 100% :)
Witaj Kasiu ! Polecam przepis , babka jest pyszna :)
Majanko , Notme - skuście się , warto :D
Atinko - dziękuję - kawałeczek wysyłam do Ciebie pocztą lotniczą , coby było szybciej ;)
-
2008/10/06 16:38:10
cudna!
-
2008/10/06 17:58:27
Malto , dziękuję :)
-
2008/10/07 08:23:07
Ślicznie wygląda ta Twoja babeczka, nigdy nie piekłam ale chyba czas zacząć !
-
2008/10/07 09:20:49
Abbro dzięki, samolot wylądował, przesyłka dotarła;-)
-
2008/10/07 17:31:42
Nino , cieszę się , że Ci się podoba :) Spróbuj upiec , drożdżowe wcale nie jest trudnym ciastem - tylko tak groźnie wygląda ;) Sama piekę drożdżowe od niedawna , wcześniej podchodziłam do niego jak do jeża :)
Atinko , no to super - i jak , smakowało ? ;)))