Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

                                             gotujemy po polsku

 

         Pierwszy raz zrobiłam takie racuchy - chociaż nieraz jadłam , bo często robi je moja mama , sama nie miałam odwagi ich przygotować . Dawniej wydawało mi się , że jak coś jest z dodatkiem drożdży - to musi być jakiś skomplikowany przepis .  Drożdże oswoiłam ;)  i teraz nie boję się wypróbowywać przepisów z ich dodatkiem.

        Po przepis sięgnęłam do "Kuchni Polskiej" .

 

racuchy drożdżowe

 

Składniki :

  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • 2-3 jabłka - drobno pokrojone lub starte na tarce
  • tłuszcz do smażenia 


      Masło roztopić , lekko przestudzić . Jajka utrzeć z cukrem . Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i pół szklanki mleka , wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jaja , resztę mleka i stopione masło - dobrze wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki ( ja wyrobiłam mikserem ) . Ciasto powinno mieć gęstość śmietany . Dodać starte na grubej tarce jabłka , wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia .

      Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką , kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor ( na niedużym ogniu ) . Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem , z konfiturami lub syropem owocowym. 

 

racuchy drożdżowe

wtorek, 28 października 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/10/29 07:34:54
Mniam, mniam:) drożdżowych jeszcze nie robiłam, ale pewnie niedługo spróbuję;) Bardzo lubie takie jedzonko:)
-
2008/10/29 08:37:34
Mniam, mniam , a ja robię racuchy drożdżowe z przepisu Liski. Wezmę sobie Twoj przepis, baaardzo apetyczne są te Twoje racuszki, a zdjecia - palce lizac! :)
-
2008/10/29 09:35:57
Jejku, jakie one piękne! Ja drożdżowych racuchów nie potrafię robić. Zawsze coś z nimi nie tak wychodzi :( Zadowalam się więc zwykłymi plackami na sodzie...
-
2008/10/29 10:58:41
wieki nie jadlam racuchow. Zapomnialam jak smakuja;)
-
2008/10/29 18:16:01
"Dawniej wydawało mi się , że jak coś jest z dodatkiem drożdży - to musi być jakiś skomplikowany przepis . Drożdże oswoiłam ;)"

Ja tak samo myślałam- a teraz drożdże po mału oswajam ;)

pozdrówka!
-
2008/10/29 18:48:25
Ślicznie się prezentują racuszki w Twoim wydaniu :)
-
2008/10/29 19:51:32
Atinko , ja do tej pory robiłam tylko na sodzie lub proszku , bo ich przygotowanie wydawało mi się łatwiejsze niż na drożdżach ;)
Majanko , dziękuję pięknie ! To drugie zdjęcie jest dziełem mojej córci - ja tylko trochę je przycięłam do blogowych rozmiarów ;) A Liskowe racuszki też wyglądają apetycznie :)
Casiu , dziękuję :) Ja też myślałam , że nie potrafię robić drożdżowych - do wczoraj ;)
Iwonko , teraz jest dobra pora ,żeby przypomnieć sobie racuszkowy smak - w ramach gotowania po polsku :)
Zemfiroczko - nie takie drożdże straszne jak je malują ;D
Nino , bardzo dziękuję :)


-
2008/10/29 20:04:12
A ze mnie taka Polka ktora nigdy nie robila racuszkow... Wstyd, he ;)) a jablek kilka kg mam...
Chetnie skorzystam z Twojego przepisu za jakis czas, bo racuszki wygladaja tak puszyscie :)
-
2008/10/29 20:09:50
Notme , wszystko przed Tobą ;))) Racuszki to smaczny sposób na jabłka :)
-
2008/10/30 23:41:13
Kurde, z drożdżowymi racuchami muszę się zmierzyć.
-
2008/10/31 22:13:05
Malto , spróbuj - ja się długo czaiłam , aż w końcu usmażyłam , całkiem dobre wyszły ;)
-
Gość: , 89-79-174-59.dynamic.chello.pl
2011/05/02 19:32:40
jak długo powinno byc odstawione ciasto??
-
2011/05/05 06:15:14
na 1-2 godziny - powinno podwoić objętość .
-
Gość: , 178.73.49.6*
2011/08/07 10:20:13
dobre
-
2011/08/09 06:48:35
:)
-
2011/08/31 18:04:31
dziewczyny jakie ma ty to ciasto ? pisze jak smietana ale jaka gesta rzadka mozecie przyrownac do czegos innego z gory dziekuje
-
2011/09/01 07:32:21
Verisatis , ciasto musi być na tyle gęste, żeby się zbytnio nie rozlewało na patelni - mniej więcej takie jak gęsta śmietana albo jogurt.
-
Gość: , 188-220-153-189.zone11.bethere.co.uk
2011/09/01 15:37:00
no wiec przepis bardzo fajny wczoraj na kolacje zrobilam z tym ze lekko inaczej bo cos mi nie szlo z tym ciastem : dalam duzo wiecej maki tak na oko bedzie cos kolo szklanki mniej cukru jablka pokrojone w kostke i do tego pomarancze wyszlo pysne :)
dziekuje za przepis pozdrawiam
-
2011/09/02 16:58:34
Cieszę się , że racuszki smakowały :)
-
Gość: Nuska, 178-37-154-50.adsl.inetia.pl
2012/07/15 14:00:15
Dzis w studenckim mieszkaniu pachnie drozdzami :-) Jest maly mankament- mieszalismy bez miksera. Zostaly grudki. Czy jest szansa ze takie racuchy da sie zjesc? :P Moze mieszac w trakcie wyrastania?
-
2012/08/04 09:08:58
Nusko , mam nadzieję , że racuchy były jadalne ;) Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale dopiero wróciłam z urlopu :)
A jeżeli chodzi o mieszanie, to podczas wyrastania lepiej tego nie robić.

pozdrawiam
- abbra
-
Gość: ajlon, h-87-199-11-82.dolsat.pl
2013/02/14 16:27:36
zrobiłam...są pyszne...świetny przepis !!!
-
2013/02/17 09:29:20
Ajlon , cieszę się , że Ci smakowały ! :)