Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Powidła dyniowo-pomarańczowe

 

          festiwal dyni    Na zakończenie Dyniowego Festiwalu jeszcze jeden przepis - powidła dyniowo-pomarańczowe znalezione na tej stronie . Byłam ciekawa , co mi z tego wyjdzie , bo do tej pory zrobiłam jedno (nieudane) podejście do przetworów dyniowych - to była dynia marynowana , która kompletnie mi się rozgotowała i miałam marynowaną paćkę dyniową  ;(    

          Myślę , że te powidła będą się nadawały do przełożenia piernika lub innego słodkiego ciasta .  Dodatek pomarańczy oraz otartej skórki pomarańczowej daje im lekką nutkę goryczy - nie każdy lubi takie smaki solo . Na próbę zrobiłam z połowy porcji - wyszły mi cztery 200-gramowe słoiczki . 

 

powidła dyniowo-pomarańczowe

 

Składniki ( podaję moje proporcje , zmniejszone w stosunku do oryginalnego przepisu o połowę ) :

  • 1 kg dojrzałej żółtej dyni
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 czubata łyżka skórki otartej z pomarańczy (wg mnie było jej dość - w oryginale było 5 łyżek na 2 kg dyni)


         Dynię oczyścić z pestek i skóry , pokroić w kostkę . Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki ( wcześniej obetrzeć skórkę na tarce ) . Wymieszać z dynią , zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając . Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę .

         Przetrzeć mus przez sitko , dodać cukier , sok z cytryny , imbir i skórkę pomarańczową . Smażyć do żądanej gęstości . Gotowe powidła przełożyć do słoików i zapasteryzować - u mnie przez 15 minut  .

 

piątek, 31 października 2008, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2008/10/31 22:55:09
Brzmi bardzo, bardzo zachęcająco:)
-
2008/10/31 23:01:31
Będą miały swoją chwilę prawdy , jak upiekę piernik ;)
-
2008/10/31 23:51:11
wieki nie robilam zadnych przetworow:) Ladne zdjecie:)
-
2008/11/01 10:29:12
Podoba mi sie to polaczenie. :) Dodajesz przepisy w tempie swiatla ;) hihi nie nadazam...
Pozdrawiam serdecznie!
-
2008/11/01 17:44:44
Zrobię ten dżemik :)
-
2008/11/02 11:20:38
Abbro jakże apetycznie wygląda! :) Mniamm, smaczny musi byc taki dzemik :)
-
2008/11/02 17:08:18
Iwonko , dziękuję ! Kiedyś robiłam sporo przetworów , teraz trochę przystopowałam ( z braku miejsca do ich przechowywania ) ... :)
Notme - przepis mnie zaciekawił właśnie przez połączenie dyni i pomarańczy :)
Malto , jeżeli lubisz takie słodko-gorzkie smaki - to spróbuj :)
Majanko , dziękuję ! Niezły jest - całkiem dobrze smakował na cieście dyniowym ;)
-
2009/02/23 00:01:35
Witam. spróbuj ten przepis zrobić zamiast z pomarańczą to z ananasem z puszki-rewelacja.Pozdrawiam
-
2009/02/23 23:06:44
Grazko , będę musiała wypróbować wersję z ananasem :)