Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babka piaskowa

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zwykłą babkę piaskową - i ciągle odkładałam jej upieczenie . W końcu się zmobilizowałam i dzisiaj ją upiekłam  . Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na forum cincin przez  Ewę . Miałam okazję próbować babki w jej wykonaniu , więc wiedziałam , że to ciasto jest smaczne . Ewa robi ją z aromatem cytrynowym , ja postanowiłam upiec babkę marmurkową z dodatkiem kakao i aromatu waniliowego.   Wyszła dokładnie taka , na jaką od dawna miałam ochotę - sypka , pachnąca wanilią i kakao - ot , takie łatwe i dobre ciasto do kawy . Polecam !

 

babka piaskowa marmurkowa

 

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao


Jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy .

Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować .

Formę keksową [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą . Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości .

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ] .

 

babka piaskowa marmurkowa

 

 

piątek, 23 stycznia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/01/23 15:50:57
Pięknie wygląda ta babka. Z tym marmurkiem ;). A jak musiała smakować!
-
2009/01/23 15:58:15
Mam ochote powiedzieć to od pewnego czasu... Mam takie same talerze!!! :) A babkę muszę wypróbować bo mój mąż od lat szuka przepisu idelanego, na prawdziwie piaskową babkę.
-
2009/01/23 16:12:56
Moje ulubione ciasto. :-) Szczególnie na drugi dzień. :-) Oh, chyba pora odswieżyć stary przepis... :-)
-
2009/01/23 16:40:06
o,kurcze,az pachnie ta babka ze zdjecia :))
-
2009/01/23 17:16:02
Ojejku ale piękna!!! :))) Mnie też się taka zamarzyła własnie w tej chwili :)) Może zrobię niedługo babeczkę ? W sumie dawno nie robiłam :)
-
2009/01/23 17:37:33
Olu , dziękuję ! Pyszna - właśnie jem kawałeczek - do herbaty :)
Kasiu , długo polowałam na taki wzór - aż w końcu udało mi się trafić ;) Przepis wypróbuj - może to będzie właśnie TEN ? ;)
Poswiatko - o ile do drugiego dnia doczeka ;)))
Gosiu , pachnąca jest bardzo - już podczas pieczenia rozchodzi się wokół jej zapach :)
Majanko - dziękuję :) Ta babeczka nie dość , że smaczna , to jeszcze szybko się ją przygotowuje :)
-
2009/01/23 18:41:42
Na tej drugiej fotce...aż się prosi "Gdyby Babka miała wąsy"...no upieczony dziadek !
-
2009/01/23 19:18:24
Lubię babki. Jeśc. Z robieniem ich, to już jest trochę problemów. Ostatnio ekstra zakalce mi wychodziły. Ale na tę babkę ostrzę zęby już od pewnego czasu. Tak smakowicie wygląda, szczególnie z tym kakaowym środkiem, że zapewne niedługo też ją upiekę.
-
2009/01/23 19:50:28
Jacuś , bo to jest babka dla dziadka ;))
Krystyno , takiej mistrzyni wypieków jak Ty ta babka musi wyjść !
Środek trochę na czuja robiłam - bałam się , że za dużo tego kakao - ale okazało się , że jest akurat :)
-
2009/01/23 20:15:35
Do mistrzyni to mi jest o cho cho, a może jeszcze i dalej. Poczytaj, co ja dzisiaj wyczyniałam z biszkoptem! Jutro muszę go jakoś posklejac, bo nie będę piekła drugiego. Mistrzom to się raczej nie przydarza.
Super ułożyło się to ciemne ciasto. Ja widzę koronę. :-)
-
2009/01/23 20:49:19
Super ''Babuszka'', kojelny bardzo smaczny przepis. :)

Pozdrawiam!
-
2009/01/23 21:06:02
Jest po prostu przeboska! I kojarzy mi się z moją ukochaną zeberką. ;) Muszę ją zrobić, mam nadzieje, że dam radę.;D
-
2009/01/24 07:22:09
Klejna pyszna baka do kolekcji:) Bardzo lubię takie ciasta, a Twoje zdjęcia niesamowicie zachęcają do jej przygotowania:)
-
2009/01/24 09:06:45
Ooo... Ja jeszcze na tą właściwą dla mnie piaskową babkę nie trafiłam... Hmmm... abbro, a ona z tych "sypkich", kruszących się (qrcze, no nie wiem jak to słowami objąć)? Jednym słowem mocno piaskowa, czy bardziej jak ciasto ucierane?
-
2009/01/24 11:55:51
Krysiu , faktycznie korona jest :) I mistrzom zdarzają się takie historie ;) Ja też z biszkoptami miewam atrakcje ( przy krojeniu i nie tylko ) :D
Notme , dziękuję ! Babuszka - pasuje mi ta nazwa ;)
Iksiaczku , i mniej roboty niż przy zebrze ;) Na pewno dasz radę :)
Atinko , cieszę się ,że zdjęcia spodobały Ci się :)
Małgosiu , ta babka to coś pomiędzy tradycyjną ucieraną a sypką piaskową ;)
-
2009/01/24 12:21:14
Lubię babkę piaskową,ale nie jadłam jej o ho ho! dawno ..
:)
-
2009/01/24 12:23:57
sliczna Ci wyszła. Też wypatrzyłam przepis na taką babkę u Agnes i chyba niedługo skuszę się na nią. Pozdrawiam serdecznie:)))
-
2009/01/24 19:55:21
Babka śliczna, muszę kiedyś ją upiec, bo bardzo lubię takie proste, tradycyjne ciasta :)
-
2009/01/24 20:10:07
Olciku , no to czas zrobić ;)
Andziu , pięknie dziękuję !
Edysiu , dziękuję ! Od czasu do czasu lubię upiec takie proste , zwykłe ciasto :)
-
2009/01/24 23:02:46
Piekny wzorek ci wyszedl:)
-
2009/01/25 11:36:36
Dziękuję Iwonko :)
-
2009/01/30 19:52:50
Abbro,dokładnie! Muszę odrobić swoje zaległości w pieczeniu bab-ale to chyba przez to,że 2 lata temu na Wielkanoc musiałam wyrzucić 3 babki pasikowe z kolei,bo były z zakalcem.Odtąd nie wierze,że mi się udadzą.
Pozdrawiam.
-
2009/01/30 23:52:32
Taką babkę robiłam pierwszy raz - i wyszła ! Spróbuj Olciku - może ten prepis będzie trafiony ... :)
-
2009/02/22 17:34:38
Pyszna baba! Wlasnie ja sobie jem, popijajac kawka :) Troche ja przypieklam, widocznie w moim piekarniku (elektrycznym) potrzebuje ona ok. 40 min. Ale mimo tego bardzo mi smakuje. Mniam.
-
2009/02/22 21:57:56
Sabomamo , cieszę się , że przepis się przydał !
Mój piekarnik też jest elektryczny :)
-
2009/07/20 19:04:34
Witam! Niestety mi ta babka jeszcze nigdy nie wyszła, próbowałam już różnych sposobów ale za każdym, razem wychodził zakalec :/. Wyrasta wielki placek a po 5 minutach zostaje już tylko mizerny zakalec. Może mógłby ktoś udzielić mi jakiejś rady co zrobić żebym mogła cieszyć sie wyśmienitym smakiem babeczki? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. :).
-
2009/07/21 06:49:50
Madzienko , a może to wina Twojego piekarnika ? A inne , niebabkowe ciasta Ci się udają ?
Może być też za mała forma - jak jest za dużo ciasta , to z wierzchu się spieka , a w środku pozostaje niedopieczone ...
-
2009/07/22 15:29:38
Wszystkie inne ciasta ładnie wychodzą, a forma była taka jak w przepisie. Ja już nie mam pomysłu dlaczego nie mam szczęścia do tych babek :).
-
2009/07/23 07:06:31
Madzienko , widocznie taka Twoja uroda ;))
Pociesz się tym , że nie tylko Tobie babki nie wychodzą - znam parę osób , które świetnie pieką , a do babek jakoś ręki nie mają ... :)
-
2009/07/31 10:29:19
Śliczna :) I Bardzo dobra, bo próbowałam kilkakrotnie.
-
2010/02/13 19:20:01
To najlepsza babka jaka kiedykolwiek jadlam!!!! Nie ma przy niej tak duzo pracy; zazwyczaj pieke 2 jednoczesnie bo 1 zbyt szybko znika:-) Ja przygotowuje skladniki i wymierzam ich odpowiednia ilosc a do ubijania zatrudniam meza. Razem mamy dobra zabawe
-
2010/02/15 19:53:54
Kamilo , dziękuję ! Cieszę się , że Ci smakuje :)
Moniko , cieszę się , że babka zasmakowała również Tobie ! :)
-
2010/10/18 18:04:03
Bardzo smaczna, piekłam ją już kilka razy i zawsze się udawała. Dzięki za przepis.
-
2010/10/18 22:36:58
Alebabko , cieszę się , że przepis się przydał :D
-
2011/03/12 00:32:48
Oj kochana juz wiem co upieke na ten weekend !
juz nie moge sie doczekac..czuje, ze bedzie pyszna:)
Pozdrawiam
-
2011/03/14 06:14:10
Widziałam - pięknie Ci wyszła Gosiu ! :)
-
Gość: danka, abtn222.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/29 16:39:21
właśnie dzisiaj ją zrobiłam tylko podzieliłam ją na cztery części i dodałam barwniki pomarańczowy niebieski i zielony i zobaczymy jak to wyjdzie
-
2011/03/30 06:03:28
Danka , ja też jestem ciekawa , jak będzie wyglądać taka różnokolorowa babka :)
-
2011/04/18 18:52:18
jaka żółciutka i puszysta... podeślij kawałeczek do kawki...:)
-
2011/04/19 06:12:55
Już ! Puściłam ekspresem ;)
-
Gość: malyedu, aahf120.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/23 11:56:43
Dzisiaj trafiłem na ten przepis, zabieram się do pieczenia. Jednego tylko nie wiem: czy białka się nie ubija oddzielnie na pianę?
-
2011/04/23 13:03:07
Nie ma potrzeby - całe jajka ubija się z cukrem , tak jak podałam w przepisie .

-
Gość: asia, 82-177-60-2.tonetic.pl
2011/04/25 14:06:42
to nie jest przepis na babkę piaskową, jeżeli już to mąkę ziemniaczaną razem z pszenną dodaje się do babki ucieranej. prawdziwa babka piaskowa jest z cytryną, śmietaną i przede wszystkim z cukrem pudrem. i nie miesza sie wszystkiego razem tylko po kolei uciera. to jest jakiś przepis na skróty
-
2011/04/25 20:03:59
Asiu , dostałam przepis pod taką właśnie nazwą , więc tak nazwałam tę babkę również u siebie.
Przepisów na babki jest zapewne tyle , ile kucharek ... nie ma jedynego słusznego, którego należy się trzymać .

A tak na marginesie - "Kuchnia polska" również podaje przepis na babkę piaskową z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej
-
Gość: betsi, host-89-229-68-41.szczecin.mm.pl
2011/05/29 21:35:11
upiekłam babkę wyszła idealnie, pięknie wyrosła, nie jest za słodka, puszysta i co najważniejsze pyszna!!!!!!!!!!!!
-
2011/05/30 05:49:53
Betsi , bardzo się cieszę , że skorzystałaś z przepisu - i że babka smakowała !!! :)
-
Gość: dorota, af106.internetdsl.tpnet.pl
2011/06/12 14:55:07
Przepis jest godny polecenia. Babka jest świetna, właśnie rozkoszuję się nią z synem.
Takiego przepisu szukałam.
-
2011/06/13 05:56:39
Doroto , cieszę się , że przepis się przydał - no i najważniejsze - że ciasto smakowało ! :))
-
Gość: , 77-253-41-242.adsl.inetia.pl
2011/08/13 15:36:48
czy ten aromat dac cały?
-
2011/08/15 22:00:37
ok. 1 - 1,5 łyżeczki
-
Gość: , cpc23-warw13-2-0-cust156.3-2.cable.virginmedia.com
2011/10/06 20:18:32
babeczka swietna:) polecam
-
2011/10/07 06:01:42
Cieszę się , że smakowała ! :)
-
Gość: Cukiernik, abaq163.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/10 14:50:29
Przepis znakomity wielki plus :)
-
2011/10/12 06:30:34
Bardzo dziękuję ! :)
-
2011/10/27 18:36:15
bardzo dobra babeczka
-
2011/10/28 05:59:31
Dziękuję ! :)
-
Gość: monika, 2.25.249.10*
2011/11/05 15:49:48
przepyszna babeczka! zrobiłam dziś, z aromatem migdałowym....przepis fantastyczny :) dziekuję !!!
-
2011/11/06 09:34:22
Moniko , bardzo się cieszę , że przepis przydał się kolejnej osobie ! :))
pozdrawiam
-
Gość: , aefn62.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/23 19:45:15
Babka w piekarniku. Zobaczymy czy się uda ;D
-
2011/12/29 06:20:22
Mam nadzieję , że smakowała :)
-
Gość: evens, 89-72-6-134.dynamic.chello.pl
2012/01/13 21:55:40
Właśnie robię tą babeczkę, ale mam pytanie na zdjęciu u Ciebie ciasto ciemne jest na spodzie tak, a nie jak w przepisie? Tak też można?
-
2012/01/13 22:18:51
Evens - ciemne ciasto jest cięższe i dlatego opadło na spód - a na wierzchu zostało go tylko trochę .
-
Gość: asia, 87-207-232-84.dynamic.chello.pl
2012/01/21 10:08:07
Pychotka robiłam pierwszy raz ją tydzień temu i dzisiaj znowu robie:))
-
2012/01/24 06:02:20
Asiu , cieszę się , że babka Ci smakowała ! :)
-
Gość: madlaine, 87-205-200-57.adsl.inetia.pl
2012/01/26 10:59:59
A czy może być masło zamiast margaryny? Nie posiadam jej a nie mam możliwości jej zakupu w chwili obecnej,
-
Gość: asik, afdm190.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/26 11:49:45
Zawsze jak robię taki ciasta po dodaniu mąki nie miksuję tylko mieszam łyżka żeby nie opadła piana z jajek
-
Gość: asik, ble19.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/26 17:03:37
zrobiłam, wyszła nieco wilgotniejsza, ale bardzo pyszna super do kawy i nie tylko
-
2012/01/30 06:14:57
Madlaine , co prawda tej babki nigdy z masłem nie piekłam , ale myślę , że można go użyć. Babka będzie jeszcze smaczniejsza :)
Asik , cieszę się , że smakowała ! :)
-
2012/02/19 11:41:53
Babeczka właśnie w piekarniku :) już się nie mogę doczekać jej smaku w połączeniu z pyszną kawą :-D
-
2012/02/20 06:07:03
Anitko , mam nadzieję , że smakowała :)
-
Gość: Tutka, eqe47.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/23 11:48:25
Kilka dni temu kupiłam silikonowa forme rózy z ''kominkiem'', w zwiazku z tym mam pytanie.Czy ten rodzaj babki dobrze sie upiecze w silikonowej formie,oraz-czy nie jest zbyt kruche to ciasto by je wlewac do formy-róży ...Boje sie poprostu czy ciasto sie nei pokruszy zanim z formy nie wyjdzie:)
-
2012/02/24 06:07:45
Tutko , nie mam zupełnie doświadczenia, jeżeli chodzi o pieczenie w silikonowych formach :(
Jedyna, jaką posiadam to forma mufinkowa ...
-
Gość: malyedu, 1-179-251-94.net.stream.pl
2012/02/24 09:22:13
No właśnie, jak to jest z tymi silikonami ?
-
Gość: ewa, ip-109-95-169-200.eltronik.net.pl
2012/03/10 18:08:04
super jest ta babka piaskowa. mniam mniam
-
2012/03/11 11:55:16
Ewo , cieszę się , że Ci się podoba :)
-
Gość: Skowroniasta, 89-69-231-100.dynamic.chello.pl
2012/03/11 19:49:36
To jest własnie ten przepis sprzed lat. Zrobiłam z niego Misie Lubisie. Wyszły fantastyczne, w końcu bez zakalca.
-
2012/03/13 20:09:27
Skowroniasta , cieszę się , że przepis Ci się przydał ! :)
-
Gość: kasia9360, 86-46-72-227-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/03/31 20:29:21
Mmmm brzmi i wyglada smakowicie. W przepisie jest maka ziemniaczana czy to jest to samo co skrobia ziemniaczana??Moge jej uzyc do tej babki??
-
2012/04/01 19:07:12
Kasiu , dziękuję ! :)
Tak - skrobia i mąka ziemniaczana to to samo.
-
Gość: kasia9360, 93.107.174.13*
2012/04/03 16:30:29
Ja mam mniejsza forme keksowa to musze dac mniejsze porcje skladnikow??
-
2012/04/04 06:06:18
Jeżeli jest dużo mniejsza, to tak - trzeba zmienić proporcje.
-
Gość: kasia9360, 86-46-73-192-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/04/04 13:20:00
28 x 9 ma wymiar
-
Gość: kasia, 093105091154.legnica.vectranet.pl
2012/04/04 16:02:48
hej, super przepis właśnie biorę się za pieczenie o taki przepis mi chodziło. dzięki
-
Gość: kasia, 093105091154.legnica.vectranet.pl
2012/04/04 16:06:35
a może znasz jeszcze jakiś fajny przepis na szybkie i niezbyt drogie ciasto na święta, mam malutkie dziecko więc coś na szybko by się przydalo
-
Gość: madzia, abds238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/05 09:38:31
super babka bede ja jadla az jej braknie!
-
Gość: , host-81-190-216-222.wroclaw.mm.pl
2012/04/06 15:33:28
Ja dziś upiekłam tę babkę, ale w postaci kilku małych (formy z muffin) i wyszły rewelacyjne.
-
Gość: inka, ikf90.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/07 22:25:25
Zrobiłam dzisiaj tę babkę z dziećmi... mniam, mniam.... pyszności. Już wieczór, babka jeszcze ciepła, sępy się rzuciły i połowy już nie ma! Do rana chyba zniknie :) Dziękuję za świetny i prosty przepis.
-
2012/04/09 18:54:10
Mam pytanie - zrobiłam tę babkę, pyszna, łatwa i w ogóle
ale na trzeci dzień zrobiła się całkiem mokra - to normalne? Czy może jednak coś popsułam?
-
2012/04/11 06:40:12
Kasiu9360 , wydaje mi się , że powinnaś zmniejszyć ilość składników o 1/4 .
Kasiu , cieszę się , że przepis się przydał !
Co prawda już po świętach, ale może te przepisy się przydadzą : babka marmurkowa z kawą ,mazurek , a bez pieczenia może być np. rafaello na krakersach . Jeżeli lubisz drożdżowe, to pyszne i dość łatwe jest drożdżowe na krupczatce - zawsze się udaje :)
-
2012/04/11 06:42:57
Madziu , miło mi , że Ci smakuje :))
Gościu , mufinki to fajny pomysł :)
Inko , cieszę się , że przepis się przydał ! :)
Lady.ant , nie mam pojęcia , co mogło być tego przyczyną ... :/ Nie zdarzyło mi się nic takiego.
-
Gość: magda27, abei96.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/23 12:25:07
a czy zamiast margaryny mozna dodac masło?
-
2012/04/24 06:13:20
Tak , można .
-
Gość: Dorka, cpc16-heck6-2-0-cust40.4-1.cable.virginmedia.com
2012/05/15 21:03:07
Właśnie się piecze, tylko bez kakao, a ze skórką z cytryny, bo mąż nie lubi kakao, maruda ;) Dziękuję za przepis. Babka rośnie w oczach :)
-
2012/05/16 06:03:29
Dorko , mam nadzieję , że Wam smakowała ! :)
Moja siostra też zawsze robi ją w wersji cytrynowej :)
-
Gość: Akasha, host-144-59.hstl6.put.poznan.pl
2012/06/27 01:29:03
Mam pytanie, ta jedna margaryna to ile gram? Nie wiem czy mam kupic taka duza 500g czy 250g wystarczy? :)
-
2012/06/27 05:59:26
Akasha , taka standardowa , 250 g .
-
Gość: Akasha, host-144-59.hstl6.put.poznan.pl
2012/07/19 22:37:21
Oh, piekłam tą babkę już dwa razy i dwa razy wyszła mi z zakalcem :( Nie wiem co robię źle... Byłabym wdzięczna za próbę naprowadzenia... Używasz mąki pszennej czy tortowej? Ciasto po upieczeniu od razu wyciągasz czy uchylasz piekarnik? I te 2 łyżki kakao to płaskie, z lekką górką czy czubate? Bo ja dałam z lekką górką i ta część kakaowa była tak ciężka i gęsta, że od razu zapadła się w jasną część i opadła na dno właściwie natychmiast po wylaniu, to normalne? Nie wychodzi mi taki ładny wzorek jak u Ciebie na zdjęciu, tylko ciasto jest równo podzielone na połowy...
Co prawda z zakalcem też jest pyszna i cała blaszka znika w jeden dzień, ale miło byłoby jednak upiec bez zakalca ;)
-
2012/08/07 06:36:23
Akasha , używam zwykle mąki pszennej z Szymanowa, ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w blasze. Kakao - łyżki raczej płaskie niż czubate.
Masę kakaową najlepiej wyłożyć wzdłuż środka ciasta, wtedy powinien wyjść wzorek.
Pod koniec pieczenia warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe - jeżeli jest wilgotny i oblepiony ciastem, to trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia.
Dobrze , jeżeli wszystkie składniki będą w temp.pokojowej .

Mam nadzieję , że kolejne ciasto będzie takie, jak sobie wymarzyłaś :)
-
Gość: ewa, 89-77-0-56.dynamic.chello.pl
2012/09/04 21:09:13
Wlasnie sie piecze, juz chyba 4 raz ja robie w tym miesziacu, tylko bez kakao, moje dziecko ja uwielbia i ni moze bez niej zyc.bardzo fajny przepis, dziekuje
-
Gość: ewa, 89-77-0-56.dynamic.chello.pl
2012/09/05 13:03:48
Wyszla idealna , ja uzywam maki lubelskiej puszystej do wypiekow, przesiewam przez sitko,15 g proszku do pieczenia, chyba delecty no i bez kakao bo moje dziecko tak woli ,reszta jak w przpisie, pieke dokladnie 50 min i wyjmuje. zrobilam wczoraj wieczorem a juz dzis polowy nie ma, super przepis:)
-
2012/09/07 06:15:16
Ewo , bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu ! :)
Cieszę się , że babka smakowała !
-
Gość: , 178-37-36-40.adsl.inetia.pl
2012/09/30 10:41:56
do babki piaskowej to cale jajka czy tyko żółtka
-
2012/09/30 10:54:37
Gościu , tak jak podałam w przepisie - 4 jajka (gdyby były same żółtka lub białka, byłoby to zaznaczone w przepisie).
-
Gość: Dampio, dtmd-4db2ab24.pool.mediaways.net
2012/10/29 21:59:55
Ta BABKA JEST BARDZO DOBRA PROSTA DO ZROBIENIA IZAWSZE SIE UDAJE DZIEKUJE!!!!!!!!!!!!!!!! DAMIAN
-
2012/10/30 06:28:04
Damianie , bardzo się cieszę , że babka smakowała również Tobie ! :)
pozdrawiam
-
Gość: , afdc187.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/08 17:20:14
Super przepis -właśnie zrobiłam .Pozdrawiam ewa
-
2012/12/11 06:08:55
Ewo , miło mi, że skorzystałaś z przepisu - i że babka Ci smakowała !
pozdrawiam serdecznie ! :)
-
Gość: , 89-68-255-145.dynamic.chello.pl
2013/01/05 18:54:53
O fajna babka
-
2013/01/07 06:15:04
:)
-
Gość: , 80.50.125.5*
2013/01/13 15:10:13
babka super,wyszła jak na zdjęciu ale następnym razem dodam troche mniej cukru.
-
2013/01/14 06:13:20
Gościu , cieszę się , że wyszła tak jak powinna :)
pozdrawiam
-
Gość: berni, 176-122-238-222.inet.rev.km-net.pl
2013/01/23 18:33:51
super babeczka.piekę ją już po raz kolejny.świetny przepis szybki, prosty i przede wszystkim smaczny!pozdrawiam
-
2013/01/27 09:19:59
Berni , bardzo się cieszę , że przepis się przydał ! :)
-
2013/01/28 17:17:28
CIASTO ZROBILAM DZISIAJ I JESZCZE SIE STUDZI ,ALE ZROBIŁAM JE TYDZIEŃ TEMU I WSZYSTKIM SMAKOWALO SZYBKIE PROSTE I MALO MYCIA...HA HA
-
2013/01/28 18:24:49
BABKA SUPER CHRUPIACA I SMACZNA ZROBILAM NA DUZEJ KWADRATOWEJ BLASZE
-
2013/01/28 18:34:03
JEZELI CHODZI O ZAKALEC TO CIASTO JAK SIE WYRABIA MUSZA BYC BABELKI POWIETRZA , WTEDY NIE WYJDZIE ZAKALEC MNIEJ MIKSERA MOZNA WYRABIAC RECZNIE POZDRAWIAM
-
2013/02/04 06:21:48
3dori.s, cieszę się , że babka Ci smakowała :)

p.s.
mam prośbę na przyszłość - nie używaj dużych liter, bo w necie oznaczają one krzyk. poza tym takie wpisy źle się czyta.

pozdrawiam serdecznie
- abbra
-
Gość: Biata, ifg74.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/11 12:36:27
Czy zamiast margaryny mogę dodać masło? Bardzo proszę o odpowiedź..
-
2013/02/11 16:50:32
Jak najbardziej - może być masło.
-
2013/02/20 18:00:00
Przepis jak z dzieciństwa :). Właśnie wstawiłam babkę do piekarnika i czekam na efekt :)
-
2013/02/27 08:35:17
Mam nadzieję, że babka wyszła tak jak powinna - i że smakowała :)
-
2013/02/28 16:30:14
Bardzo dziękuje za przepis :) babka wyszła pyszna i pierwszy raz bez zakalca, pozdrawiam
-
2013/03/04 06:05:06
Basi84 , bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona ! :)
-
Gość: magdish, 79.97.102.4*
2013/03/09 19:56:02
jutro zamierzam zabrac sie za pieczenie babki. mam tylko pytanie: ile dodac aromatu waniliowego?
-
2013/03/09 22:40:20
Magdish , ok. pół łyżeczki będzie w sam raz.
-
Gość: renia, 91.227.65.12*
2013/03/24 13:06:18
Witam! Mam pytanie: ile czasu trzeba ją piec w termoobiegu. Chcę ją zrobić na Wielkanoc. Proszę o odpowiedź.
-
2013/03/25 06:26:02
Reniu , sądzę, że jakieś 10 minut krócej, chociaż to też zależy od piekarnika. Rzadko piekę na termoobiegu, więc trudno mi powiedzieć.

-
Gość: renia, 91.227.65.12*
2013/03/26 15:54:54
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
-
Gość: natalka, host-62-141-207-111.swidnica.mm.pl
2013/03/29 17:33:37
Babka pięknie wyrosła i jak pachnie:) już nie mogę się doczekać aż będziemy jej mogli skosztować :)
-
Gość: kasia, acwl117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/29 23:31:22
Piękna, jutro będzie pieczona:) Czy można ją upiec w formie z kominem? Jeżeli tak, to czy należy zmienić proporcje albo czas pieczenia?
-
2013/03/30 09:23:32

Reniu , dziękuję za życzenia. Tobie również życzę wesołych świąt ! :)
Natalko , cieszę się , że skorzystałaś z przepisu :) Mam nadzieję , że babka Wam smakowała !
Kasiu , oczywiście, że tak - można. Moja forma keksowa ma pojemność 2,5 litra, więc forma z kominkiem powinna być o podobnej pojemności. Jeżeli masz mniejszą lub większą formę, powinnaś przeliczyć proporcje składników odpowiednio do rozmiarów foremki.
W kominkowej formie ciasto piecze się ciut szybciej, więc trzeba pilnować babki pod koniec pieczenia (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowa).
-
2013/04/12 15:35:48
Właśnie się piecze...zamiast kakao dodałam skórkę z cytryny...ciekawe czy wyjdzie czy będzie zakalec :) Do biszkoptów nie mam ręki, więc i o babkę się boję :) pozdrawiam
-
2013/04/19 06:34:39
Beatriczenkiczen , mam nadzieję , że babka się udała :)
-
Gość: magdish, 79.97.102.4*
2013/04/21 23:34:35
Troszke po czasie ale chcialam dac znac ze babka wyszla rewelacyjna :))) Przyszli tesciowie uwielbiaja ;) dziekuje za przepis :)
-
2013/04/22 06:06:36
Magdish ,bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z tej babki ! :))
-
Gość: sid, djs3.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/09 15:01:17
drogie Panie, ciasto wg tego przepisu jest bardzo dobre, szacunek dla autorki przepisu, jednak pamiętajcie, że to ciasto na proszku do pieczenia, nie może się nie udać jeżeli wszystko robi się zgodnie z przepisem, jestem facetem i ciasta na proszku do pieczenia zawsze mi się udają, pozdrawiam!
-
Gość: Beata, 70.77.34.185.static.rdi.pl
2013/10/21 20:09:59
Babka jest przepyszna, polecam każdemu i dziękuję za przepis :) zawsze wychodzi idealna :)
-
2013/10/30 06:22:36
Sid , jesteś wyjątkiem :) Niewielu jest panów piekących ciasta (oczywiście pomijając zawodowych cukierników).
Beato, cieszę się , że przepis Ci się przydał ! No i - co ważne - że babka smakowała :)
-
Gość: , 212.244.203.24*
2013/12/14 17:11:56
babke dzis pieklam wyszla cudowna dziekuje za przepis
-
2013/12/30 06:45:26
Gościu , cieszę się , że przepis się przydał ! :)
-
Gość: Aneta, boh121.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/31 14:37:22
Babka wjechała do piekarnika:) czekam na efekt, pozdrawiam.
-
2014/01/03 06:38:53
Aneto , mam nadzieję , że babka wyszła taka jak trzeba :)
-
2014/01/03 22:03:53
Dziękuję za przepis babka wyszła wyśmienita.
-
2014/01/04 09:27:23
Rossaewcia , bardzo się cieszę , że smakowała ! :)
-
Gość: , 79.124.108.108.rybnet.pl
2014/03/22 12:57:11
babka wyszła surowa w środku
-
2014/03/22 19:04:18
Nieodpowiedni wymiar formy / zbyt krótki czas pieczenia .
-
Gość: fkk, 89-70-20-251.dynamic.chello.pl
2014/04/08 08:36:18
Moja pierwsza babka piaskowa w życiu. Wyszła fenomenalnie! Kruchutka, pyszna :) Mina męża, że żona upiekła ciasto - bezcenna :))
-
2014/04/11 20:02:22
Fkk , bardzo się cieszę , że skorzystałaś z przepisu- i że jesteś z niego zadowolona ! :)