Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bananowe

Miałam kilka dojrzałych bananów , które należało zjeść jak najszybciej - i postanowiłam coś upiec z ich dodatkiem . Skorzystałam z przepisu Vanilii - kiedyś już robiłam z niego mufinki , a teraz postanowiłam zrobić ciasto.

Chciałam uzyskać bananowo-pomarańczowy smak , więc zastąpiłam sokiem pomarańczowym  mleko , które jest w oryginalnym przepisie . Okazało się jednak , że to za mało i smak bananów dominuje w tym cieście . Może gdybym dodała startej skórki pomarańczowej , to uzyskałabym ten efekt , o który mi chodziło . Ale i bez tego ciasto jest smaczne - wilgotne , a jednocześnie lekkie i do tego bardzo aromatyczne .

 

ciasto bananowe

 

Składniki :

suche :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru

mokre :

  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego [ w oryginale jest to mleko , kefir lub maślanka ]
  • 1 jajko
  • 2-3 rozgniecione banany

 

Wymieszać w jednej misce suche składniki , w drugiej mokre . Do mokrych dodać rozgniecione widelcem banany , wymieszać . Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać niedbale widelcem - tylko do połączenia się składników .

Przelać ciasto do formy keksowej [ 35 x 11 cm ] wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia , piec w temperaturze 175°C przez około 40-50 minut .

niedziela, 18 stycznia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/01/18 17:52:07
Slicznie wyglada to Twoje ciasto i kusi jak tylko sie da. Chyba i ja w koncu sprobuje je upiec...
-
2009/01/18 17:55:03
Piękne ciasto :)! Uwielbiam banany, a banany z pomarańczami to połączenie prawie idealne. Ale i bez dużej ilości soku z tych cytrusów musiało być rewelacyjne ;)! Bo na takie wygląda.
Pozdrówka ciepłe :)
-
2009/01/18 18:38:49
Abbro wygląda cudownie. Chociaż z aromatem pomarańczy byłoby bardziej egzotyczne :) Z pewnością jest pyszne. Ja już kilka razy kupowałam banany na tartę cytrynowo - bananową, ale nigdy nie doczekały do pieczenia :)
-
2009/01/18 19:08:24
Wygląda wspaniale! Smakuje na pewno tak samo :)
Pozdrawiam niedzielnie
-
2009/01/18 20:13:40
apetyczne ciacho:))
-
2009/01/18 20:29:15
Abbro, najpierw wypatrzyłam Twój piękny blog foto, a tutaj się okazuje, że i smacznie można u Ciebie zjeść. :) Chętnie będę zaglądać. :)
-
2009/01/18 20:32:14
Abbro, ciasto wygląda super! Jak ja lubię te bananowe zyłki w wypiekach!:)) Sliczne zdjęcie. Ciacho wygląda na wilgotne ,a takie lubię :)) Lece zaraz zabierać się za ciacho, ale nie bananowe :)) Buźka :*
-
2009/01/18 20:40:01
Gudeli , dziękuję pięknie ! Ciasto bardzo proste , szybko się je robi i nie potrzeba miksera :)
Olu , dziękuję ! Marzyło mi się bardziej pomarańczowe - będę jeszcze kombinować , jak wydobyć pomarańczowy aromat [ żeby go banany nie zagłuszały ;) ]
Kasiuuuu - pyszne , połowy już nie ma :))
Edysiu , w sam raz do niedzielnej herbatki :)
Andziu , dziękuję :)
Małgosiu , będzie mi bardzo miło częściej Cię gościć :) Tam jest coś dla ducha , a tutaj dla ciała - czyli komplet ;)
-
2009/01/18 22:54:31
Lubie ciasta bananowe a jak juz sa z dodatkiem czekolady to w ogole jest super. Chetnie bym zjadla to Twoje, mimo ze jest bez czekolady;)
-
2009/01/19 07:32:28
A wiesz Iwonko , że nawet miałam zamiar polać je polewą czekoladową - tylko okazało się, że nie mam gorzkiej czekolady , więc zostało takie bez niczego :))
-
2009/01/19 08:34:34
Abbro, a mojego wpisu nie widziałas, buu :( Buziaczki poniedziałkowe :))))
-
2009/01/19 09:10:31
Ups ! Majanko , błagam o wybaczenie - już się poprawiam ! :) Małgosia na M i Ty na M - zgapiłam się !
Ciacho jest wilgotne i pyszne - jeszcze został mi kawałeczek do porannej kawy ... Ciekawa jestem , jakie Ty upiekłaś ?
-
2009/01/19 09:33:20
Abbro ;)))) Jesteś kochana!:))) A ciacho chyba jutro wpisze na bloga, zobaczymy jak wyszło :)) Mam nadzieje,ze wyszło, bo ostatnio chciałam zrobić, własciwie zrobiłam mississippi mud cake, ale nie dałam przez gapiostwo mleka i mi nie wyszło hy hy ;)))
To bedzie zdecydowanie inne :) Mam nadzieje,ze wyszlo :)
Pozdrówka ciepłe :)
-
2009/01/19 09:41:44
W takim razie czekam niecierpliwie , bo ciekawość mnie żżera ;D
-
2009/01/19 10:24:52
i znowu zachęcające ciasto, i do tego jeszcze bananowe, uwielbiam :)
-
2009/01/19 11:41:24
Abbro, jakie piękne! Na prawdę, wyjątkowo Ci się udało! :) Widać, że jest przepyszne i wilgotne :)
-
2009/01/19 12:06:14
Abbro Twoje ciasto wygląda cudownie - te bananowe niteczki - cudo! bardzo lubię bananowe ciasta:)
-
2009/01/19 12:09:22
Miętówko , Casiu , Atinko - dziękuję ! Ciasto dzisiaj jest bardziej wilgotne - i chyba jeszcze smaczniejsze niż zaraz po upieczeniu :)
-
2009/01/19 18:03:36
Slicznie wyglada! I ja zrobie z sokiem pomaranczowym i moze dodam tez skorke, skoro tak radzisz :)

Pozdrawiam!
-
2009/01/19 18:15:31
Beo , dziękuję ! Ciekawa jestem , czy skórka spełni swoje zadanie - trzymam kciuki :)
-
2009/01/20 11:53:16
Abbro, już jest moje ciacho :)) Witam się ciepło i zapraszam :)
-
2009/01/20 12:54:29
Majanko , widziałam ! Ale mi narobiłaś apetytu ;D
-
2009/01/20 17:06:40
Jak nie chleb bananowy,to ciasto.
I jak tu nie dostać śmergla?:P
Pozdrówka.
zapraszma do mnie;)
-
2009/01/20 17:10:00
Olciu , chlebek bananowy też kiedyś robiłam ( z przepisu Dorotus ) :)
-
2010/02/08 22:08:53
Witam, dzisiaj z zrobilam to ciasto---w foremce tupperware do chcleba czerwonej-niestety wyszedl mi duzy zakalec--- tylko cm od gory w miare ladnie natomiast 2cm od dolu zakalec!!! co zrobilam zle? czy piekarnik mial byc rozgrzany? czy 150'C to jednak nie za malo?
Podziwiam Pania za wypieki!!!!!!
Pozdrawiam
-
2010/02/09 20:22:00
Zeperdumecococo , ciasto powinno być wstawione do nagrzanego piekarnika (piekę tak wszystkie ciasta) - temperatura podana w tym przepisie to 175 stopni.
150 stopni to trochę za mało - stąd pewnie zakalec :(

Bardzo mi miło, że moje wypieki się podobają :) Dziękuję !
-
2010/02/14 22:02:02
Witam, dziekuje za odpowiedz. Ciasto upieklam ponownie---zamaist sody dalam porcje proszku--czyli razem poltora lyzeczki. Wyszlo super!!!!!!! tylko mam pytanie---;) hihi dlaczego u gory ciasto peka? czy da sie temu jakos zapobiec? np.po wylaniu ciasta do brytwanki zbiera sie ciasto z gory i rozklada na boki? a 150'C nie wiem skad mis ie wzielo.... i zmienilam teraz brytwanke na zwykla-metalowa.
Bede wdzieczna za porade.

Pozdrawiam walentynkowo!
-
2010/02/14 22:22:26
aaaaaaaaaaaaaaaa i dodalam mleko-zamiast soku pomaranczowego;) i kapke kefiru ;)
A co to takie brazowe w Pani ciescie?? czekolada?
-
2010/02/14 22:27:56
BRYTFANNA-ale blad zrobilam;) dodam, ze z foremki zostalo 1/3 ciasta a wyjelam z piekarnika oo 21;) nie wyjelam od razu-uchylilam dzrzwiczki. Tu tez kolejne pytanie-czy od razu wyjmuje Pani ciasta (i to wlansie bananowe) czy uchyla drzwi od piekarnika, aby ciacho nie zaznalo szoku termicznego;) ii nie opadlo;)
-
2010/02/15 20:13:45
Ciasto pęka, bo rośnie - podobno można temu zapobiec, przeciągając nożem wzdłuż surowego ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika - nie próbowałam, bo pęknięcia mi nie przeszkadzają :)
A to brązowe to banany - tak im się roi w czasie pieczenia :)
Ciasto wyciągam od razu po upieczeniu (no chyba że w przepisie jest zaznaczone inaczej).
-
2010/02/15 20:14:36
Oczywiście miało być "robi", a nie "roi" ;))
-
2010/02/15 20:59:18
Moze Pani nie uwierzy, ale wlasnie upieklam ciasto bananowe ;) hihi
jeszcze jest w kuchence-uchylone drzwiczki-boje sie, ze opadnie. A zapomnialam napisac, ze i wczoraj i dzisiaj dodalam make tortow-zamiast zwyklej-ale to chyba nie robi roznicy? moje ego wzroslo bardzo ;) wczorajsze ciacho przepyszne, a ze mielismy jeszcze 2 bardzo dojrzale banany to zrobilam dzisiaj kolejny wpiek. Trening czyni mistrza;) u mnie banany az tak nie ciemnieja podczas pieczenia. Dzisiaj dodalam garsc rodzynek. Zobaczymy jaki bedzie efekt. W domu pieknie pachnie ;) naprawde latwe ciasto! Pozdrawiam - moze w miare czestszego zagladania na Pani blog naucze sie piec ;) bo piec probowalam-ale z roznym skutkiem.
-
2010/02/17 19:26:54
Cieszę się, że ciasto się udało !
I życzę powodzenia przy innych wypiekach :)
-
2010/06/19 15:50:11
Upiekłam. Wyszło idealne, już zostało pożarte. W całej kuchni pachniało bananami:)
-
2010/06/19 23:04:19
Gabrielle , cieszę się , że Ci smakowało :)
-
2011/02/11 15:39:28
ciasto wykonalam wg przepisu i niestety wyszedl wielki zakalec :(
-
2011/02/12 12:33:16
Szkoda :(
Jutalo , może za krótko je piekłaś ? Każdy piekarnik jest inny, najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone - jeżeli patyczek jest wilgotny, to lepiej jest wydłużyć czas pieczenia o kilka lub nawet kilkanaście minut.
-
Gość: sara55, pppgint-213-73-156.b-online.gr
2011/04/21 21:04:34
Witaj, od dawna szukalam przepisu na ciasto bananowe i musze przyznac ze w dalszym ciagu nie znalazlam tego jedynego. Ciasto ktore zrobilam wg twojego przepisu, wyglada tak jak twoje, dla mnie osobiscie jest ok, troche czuc maka za bardzo, jest takie ciezke, dusi podczas jedzenia, ale ogolnie jest ok. natomiast mojemu narzeczonemu wogole nie smakuje. bede w dalszym ciagu szukac tego jedynego przepisu dla mnie. ale ciesze sie ze jest tak wiele osob ktoremu smakuje. powodzenia dla wszystkich
-
2011/04/22 06:43:03
Witaj Saro ! Szkoda , że ciasto nie przypadło Wam obojgu do gustu ...
Może inne przepisy na bananowe ciasta bardziej spodobają się Waszej dwójce ?
Np. ciasto czekoladowo-bananowe - mojekucharzenie.blox.pl/2010/10/Ciasto-czekoladowo-bananowe.html lub mufinki czekoladowo-bananowe -mojekucharzenie.blox.pl/2011/03/Mufinki-czekoladowo-bananowe.html
albo bananowy chlebek - mojekucharzenie.blox.pl/2008/05/Banana-bread-czyli-chlebek-bananowy.html
Więcej bananowych przepisów możesz znaleźć po wybraniu z chmurki tagów słowa "banan" .
pozdrawiam
- abbra
-
Gość: domi, 89-77-25-76.dynamic.chello.pl
2011/06/02 13:26:02
Ciasto wgl mi nie wyrosło, a musiałam już wyłączyć po 35 minutach, bo było mocno brązowe u góry, dałam mąkę tortową i jak ktoś pisał 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i bez sody, na wierzch dałam odrobinę posiekanych orzechów włoskich, da się zjeść, ale to ciasto ma 1 cm wysokości.
-
Gość: domi, 89-77-25-76.dynamic.chello.pl
2011/06/02 13:28:50
dodam jeszcze, że nie wymieszałam bardzo dokładnie masy mokrej z bananami, nie była to jednolita masa, fragmenty zgniecionego banana były mocno widoczne, może to jest przyczyna upadnięcia ciasta?
-
2011/06/02 21:02:44
Domi , tylko 1 cm ? To bardzo mało - a jaką wielkość miała forma , w której piekłaś ciasto ?
-
Gość: domi, 89-77-25-76.dynamic.chello.pl
2011/06/03 12:38:43
właśnie rozmawiałam z mamą i użyłam za dużej blachy, dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem, mimo, że jest to "chudzielec" w moim wydaniu to smakuje ciasto wszystkim :)
-
2011/06/03 12:44:31
Pierwsze koty za płoty :) Następnym razem na pewno się uda w 100% !

Domi , trzymam kciuki za Twoje kolejne wypieki , powodzenia ! :)
-
Gość: , 79-77-107-177.dynamic.dsl.as9105.com
2011/06/04 20:35:18
Super przepis ,zawsze się ciasto udało PYCHA :)
-
2011/06/07 06:24:22
Bardzo się cieszę , że przepis się przydał ! :))
-
Gość: Ania, 86-86-n1.aster.pl
2011/06/26 21:32:51
Zrobiłam to ciacho. Niby wszystko ok, wyrosło pięknie, ja poszłam do swoich spraw, a ono w tym czasie paskudnie opadło :( Może nie wyciągać go z piekarnika od razu? w cieple niech postoi?

W smaku ok, słodkie, czuć banany, fajnie, że pozostaje po upieczeniu wilgotne :)

Z dżemem truskawkowym - niebo w gębie! :)
-
2011/06/27 06:13:04
Aniu , może była zbyt duża różnica temperatur i dlatego ciasto opadło .
Można spróbować zostawić ciasto w wyłączonym, uchylonym piekarniku - byle nie za długo, bo wierzch się wysuszy.
pozdrawiam
-
Gość: Iga, aave98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/27 14:33:14
Właśnie wstawiłam do piekarnika, mam nadzieje że wyrośnie przepysznie! Dzięki za przepis:)
-
2011/06/28 06:23:00
Igo , mam nadzieję , że ciasto się udało ! :)
-
2011/07/13 14:53:14
Przed chwilą wyjęłam ciasto z piekarnika i wyszło na prawdę bardzo dobre. Pomimo dodania skórki i soku wyciśniętego z jednej dużej pomarańczy i tak banan rządzi;) Następnym razem pokombinuję jeszcze z dodaniem cytryny:)
-
2011/07/13 16:03:38
Eleno , cieszę się , że Ci smakowało ! :)
-
Gość: chilli627, public139641.xdsl.centertel.pl
2011/07/22 13:15:37
Dzisiaj upiekłam ciacho i wyszło całkiem dobre. Lekko urozmaiciłam ten przepis, bo dodałam cynamonu. Na górze z jednej strony ciasto faktycznie pękło, ale ten drobny mankament estetyczny nadrabia smakiem ;D Polecam przepis, bo naprawdę jest łatwy i szybki do wykonania :)
-
2011/07/31 09:33:07
Chilli , cieszę się , że smakowało :)
-
Gość: was, cpc2-flit3-2-0-cust74.9-1.cable.virginmedia.com
2011/09/28 18:48:03
a mi niestety wyszedl zakalec :( robilam wszystko jak w przepisie :( ale i tak jest smaczne
-
2011/09/30 06:18:19
Was , może ciasto za krótko się piekło ? :(
-
2011/10/12 16:19:58
Właśnie zrobiłam to ciasto według Twojego przepisu. Jest rewelacyjne!
-
2011/10/13 06:05:52
Kaś , bardzo się cieszę , że ciasto się udało ! :)
-
Gość: , 088156047010.olsztyn.vectranet.pl
2011/10/20 22:47:04
zrobilam dokladnie wedle tego przepisu i wyszedl zakalec jakiego dawno nie widziałam ! cos jest nie tak, moze 1 jajko to za mało, albo za dużo tych mokrych bananów ! czy komukolwiek wyszlo to ciasto???
-
2011/10/21 06:18:15
Gościu , pod przepisem możesz przeczytać komentarze osób, które je piekły - jednym wychodziło , innym - tak jak Tobie - wyszedł zakalec. Nie wiem , od czego to zależy.
Każdy piekarnik inaczej piecze, czasem trzeba piec ciasto trochę dłużej lub minimalnie zwiększyć temperaturę. Dobrze jest sprawdzić pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeżeli jest wilgotny i oblepiony ciastem, trzeba jeszcze trochę potrzymać je w piekarniku.
-
Gość: anula170, dxy19.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/10/25 17:55:22
Upiekłam dokładnie według przepisu 45 minut w 175 st. góra-dół, wymieszane byle jak widelcem z maxymalną ilością bananów tyle, że z podwójnej porcji w blaszce. Polałam polewą czekoladą. Poczułam się w obowiązku napisać komentarz ze względu na nieprzychylny poprzedni. A ciasto wyszło mi aromatyczne, wilgotne, mięciutkie a połączenie banana z czekoladą każdy wie mmmmmm:-))po prostu pyszne i szkoda by było aby ktoś się zraził. Polecam!
-
2011/10/26 06:36:34
Anulo , lejesz miód na moje serce ! :D
Zaczęłam się już zamartwiać , że może faktycznie coś jest nie tak z tym przepisem ...

Cieszę się , że ciasto Ci smakowało ! A pomysł z polewą czekoladową - świetny ! Bardzo lubię połączenie bananów z czekoladą :)
-
2011/11/06 19:19:07
Trafilam tu zupelnie przypadkiem w poszukiwaniu przepisu na ciasto bananowe :)
Przepis super. Ciasto wlasnie wyjete z piekarnika, musialam kawalek ukroic - pyyycha. Lekkie, wilgotne.
Robilam z mlekiem sojowym i dodalam troche aromatu migdalowego, upieczone posypalam starta gorzka czekolada.
Pod koniec przykrylam folia i pieklam jakies 10 - 15 min dluzej.
-
2011/11/07 06:17:28
Reyka , cieszę się , że przepis przydał się kolejnej osobie ! :))

Aromat migdałowy i banany - jak to musiało pachnieć ... mniam ! :)
-
Gość: Aga, 46.204.3.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/24 12:43:22
Dzisiaj wypróbuje ten przepis - ale z mlekiem :)


Czy osoby, którym wyszedł zakalec przypadkiem nie używały miksera do mieszania składników?????
Pytam - bo mam super przepis na ciasto kefirowe - którego absolutnie nie można wyrabiać mikserem ;) Kto próbował, ten miał zakalca :)
Może z tym jest tak samo?
-
2011/11/25 06:27:12
Ago , bardzo możliwe - w końcu to ciasto mufinkowe.
Mam nadzieję , że Twoje wyszło bez zakalca :)

p.s.
podzielisz się przepisem na ciasto kefirowe ? :)
-
2011/11/29 14:45:46
Ciasto suuuper :) ja zrobiłam dziś podwójną porcje i wylałam na zwykłą dużą blachę :) ciasto super gęste zamiast soku pomarańczowego dodałam mleko i super wyszło ładnie wyrośnięte temp taka jaka była podana i czas też 50 min wystarczyło :)po wyjęciu posypałam cukrem pudrem :) a i też taki fajny kolorek złapał ten placek od bananów :) szczerze nie myślałam ze wyrośnie bo przeważnie jak robiłam placki to jakieś lekkie zakalce mi wychodziły a ten super aż sie sama zdziwiłam ze wyrosło pięknie

pozdrawiam
-
2011/12/01 06:18:00
Agusiu , bardzo się cieszę , że ciasto Ci wyszło ! :))

pozdrawiam
-
Gość: tysia, 89-72-236-183.dynamic.chello.pl
2011/12/14 09:22:56
Wyglada niesamowicie apetycznie... Kusi !!!! Dzis pieke ;)
-
2011/12/15 08:59:08
Tysiu , mam nadzieję , że ciasto się udało :)
-
Gość: Alicja, elq220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/13 19:45:09
Ja już to ciasto robiłam na wszelkie możliwe sposoby (z sokiem, mlekiem, maślanką) i zawsze wychodzi pyszne :) Piekę je tylko nieco dłużej niż podano w przepisie bo 60 min., ale może jest to kwestia piekarnika! SUPER ALTERNATYWA NA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI!!!
-
2012/03/13 19:56:06
Alicjo , ogromnie się cieszę , że przepis nie zawiódł Twoich oczekiwań - i że do niego wracasz ! :D
pozdrawiam wtorkowo ! :)
-
Gość: acha69, host-62-141-216-154.swidnica.mm.pl
2012/03/24 15:30:04
witam, ja robię to bananowe juz od kilku lat, jest pyszne, nie bardzo rozumiem jak komus może nie smakować:( Przepis idealny , u mnie jest to świetna alternatywa dla rónie pysznego ciasta marchewkowego:)
-
2012/03/25 15:55:02
acha , cieszę się , że kolejna osoba jest zadowolona z tego przepisu :))
-
Gość: , 89-78-198-160.dynamic.chello.pl
2012/04/29 15:46:40
Ciasto wspaniałe :) zdobyło uznanie u wszystkich moich znajomych, i zaraz znó się biorę za pieczenie ;))
-
Gość: Wasyl, dynamic-78-10-114-146.ssp.dialog.net.pl
2012/05/02 16:03:51
Ja zaryzykuje z tym ciastem i zamiast pomarańczy czy tez mleka dam migdały i odrobinę smaku migdałowego dla podkreślenia.Ciekaw jestem jak banany połączą się z migdałami :-)
-
Gość: monik, 178.182.170.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/05/03 10:43:49
hej :) właśnie piekę ciasto,przepis znalazłam i od razu spontanicznie piekę,mam nadzieję,że się uda bo do teściowej chciałam zanieść :)
-
Gość: Ewa, aegq235.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/03 13:09:58
Ciasto pycha ja robilam z mlekiem dodalam tylko wanili pozdrawiam!!!!
-
2012/05/08 06:05:04
Cieszę się , że ciasto Wam smakowało ! :)
-
2012/05/17 12:59:45
Zobaczyłam zdjęcie i już miałam pisać, że takie bnanowe cist bardzo lubię, ż eto świetny sposób na ciemniejące banany, a potem patrzę, że to przepis, który znalazłaś u mnie :) Tak się cieszę! I jaki piękny talerzyk!!! ściskam
-
2012/05/18 13:16:27
hm i dobrze wiedziec, ze z sokiem się udaje, bo generalnie chodzi o to, że między sodą maślanką zachodzi reakcja powodująca typową dla muffinek puszystość ( miesznie widelcem oczywiście) a u Ciebie na soku i takie puchate :)
-
2012/05/21 06:11:44
Vanilio , a ja się cieszę , że Ty się cieszysz :)) I dziękuję za przepis mufinkowy :)

W sumie to z sokiem chyba zachodzi podobna reakcja, w końcu też jest kwaśny... :)
-
Gość: , cpc14-dals16-2-0-cust110.hari.cable.virginmedia.com
2012/07/12 17:16:40
Ciasto wyszlo doskonale! Wilgotne, b smaczne dalam mniej cukru, bo 3 banany byly b slodkie. Polalam ciasto polewa z gorzkiej czekolady. Wysmienite! Dziekuje za przepis!
-
Gość: gosia, c40-205.icpnet.pl
2012/07/12 17:33:17
no i zaczynam się denerwować, dlaczego? Bo jak zawsze muszę być mądrzejsza i ciasto oczywiście miksowałam bo wydawało mi się że tak będzie i szybciej i lepiej. Teraz jest w piekarniku, ale podejść się boję do piekarnika, żeby nie zobaczyć, że nie urosło... w końcu jednak muszę sprawdzić, podeszłam, ciasto urosło, uff, chociaż nie za bardzo, ale mam jeszcze ok. 10 minut czekania... znowu podchodzę, hurra, urosło jeszcze bardziej i pękło hurra, tylko żeby nie opadło, czekam dalej, jeszcze ok. 5 minut... HURRA, HURRA, HURRA, wyszło - BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS- smakuje i mi i mężowi. (nie ma zakalca)
-
Gość: s----b----, user-164-127-108-34.play-internet.pl
2012/07/21 20:18:56
super ciasto ja dodalem jeszcze troche wisni wyszlo zaje-fajne pozdrawiam
-
2012/08/04 09:01:04
Gościu , cieszę się , że ciasto się udało ! :)
Gosiu , niektórym ciasto miksowanie wręcz szkodzi, więc lepiej uważać ze zmianami w przepisie ;) Cieszę się , że wyszło mimo tych obaw przed piekarnikiem :))
s----b---- , miło mi , że skorzystałeś z przepisu :) Wiśnie to dobry pomysł !
-
Gość: kromcia, 88-199-45-181.matcom.com.pl
2013/02/19 21:59:30
Kochane ciasto jest super ... tanie, szybkie i bardzo bardzo smaczne POLECAM
-
2013/02/27 08:35:50
Kromciu , cieszę się , że Ci smakuje :)
-
Gość: Weronika, 78-131-197-146.tktelekom.pl
2013/03/20 16:49:46
Pierwszy raz jestem na tej stronie, ale na pewno nie ostatni. Ciasto bananowe wyszło wspaniałe:)
-
2013/03/20 22:23:51
Weroniko , witaj ! Bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z ciasta ! :)
-
Gość: Ola13, 89-73-192-6.dynamic.chello.pl
2013/06/09 19:46:11
Ciasto jest rewelacyjne. Nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji bo to poszlo w mig. Na poczatku nie wiedzialam czy to zakalec bo ciasto lekko opadlo i bylo bardzo wilgotne ale na szczescie to nie byl zakalec. Robilam na mleku z dodatkiem aromatu pomaranczowego.
-
2013/06/10 06:01:59
Olu , miło mi bardzo , że skorzystałaś z przepisu - i co najważniejsze - że jesteś z niego zadowolona ! :)
-
Gość: Rere, cpc2-acto4-2-0-cust554.4-2.cable.virginm.net
2013/11/01 14:10:08
Musze pochwalic ten przepis. Idealny na keksowke. Ladnie wyroslo i w konsystencji ciasto nie jest suche. Dziekuje za przepis
-
2013/11/04 06:27:53
Rere , cieszę się , że i Tobie przepis się przydał ! :)
-
Gość: natalia, dynamic-78-8-80-144.ssp.dialog.net.pl
2014/01/17 19:46:32
Zrobiłam według tego przepisu (tylko że z mlekiem), na końcu jeszcze miksowałam, a i tak wyszło super :) Wszyscy domownicy chwalili :)
-
2014/01/17 21:48:23
Natalio , bardzo się cieszę , że smakowało ! :)
-
Gość: Aga, 083243108191.warszawa.vectranet.pl
2014/02/07 12:18:03
Mam pytanie, co jest nie tak, może mam coś z piekarnikiem?
Robię już drugi raz ciasto bananowe, z dwóch różnych przepisów.
W przepisie dałam masło zamiast oleju. W poprzednim przepisie tez było masło.

Oba ciasta się nie upiekły.
Tzn wyrosło, u góry jest skórka, a w środku jest bardziej jak breja niż ciasto, bardzo mokre, w ogóle nie ma konsystencji ciasta.

Nie wiem co robię nie tak.
-
2014/02/07 15:05:22
Ago , może być kilka przyczyn .
1) wielkość formy - czy użyłaś takiej jak podano w przepisie ? Jeżeli jest mniejsza, powinno się wydłużyć czas pieczenia.
2) forma z ciastem powinna być umieszczona na środkowej półce piekarnika - jeżeli będzie za wysoko, to wierzch się przypiecze, a spód będzie surowy.
3) każdy piekarnik piecze inaczej - po upływie czasu podanego w przepisie warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli jest wilgotny i oblepiony ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia.
Mam nadzieję, że pomogłam choć trochę i następne ciasto wyjdzie Ci tak, jak powinno.

pozdrawiam
- abbra


-
Gość: megi, aefu107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/02 16:10:00
super przepis polecam z mlekiem i kokosem :-P
-
2014/03/02 16:36:31
Megi , cieszę się, że Ci się podoba :)
-
Gość: Monika, host86-155-0-188.range86-155.btcentralplus.com
2014/04/03 23:15:26
Dzisiaj upieklam, bardo smaczne i wilgotne, nie mialam soku pomaranczowgo wiec dodalam mleko. Ciasto juz zniklo, polece dalej. Pozdrawiam :)
-
2014/04/04 06:06:25
Moniko , bardzo się cieszę , że smakowało ! :)
pozdrawiam serdecznie !
-
Gość: Lily, 5.174.13.2*
2014/05/23 03:15:53
Wyszło nawet takiej niemocie kuchennej jak ja. Polecam, zwłaszcza polane czekoladą.
-
2014/05/23 06:18:20
Lily , bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z ciasta !
A czekolada i banany to bardzo dobre połączenie :)
-
Gość: , genld-218-060.t-mobile.co.uk
2014/07/24 12:04:49
Witam
Robilam ciasto wczoraj. Wszystko jak w przepisie(uzylam mleka) tylko ze dodalam prawie cztery banany. I coz jest naprawde wilgotne hmmm nie jak ciasto jak rozgniecione banany :D zakalec,podejrzewam?
-
2014/07/24 15:30:36
Podejrzewam za krótki czas pieczenia :) Ilość bananów też mogła mieć wpływ.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe - jeżeli jest oblepiony ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia.
-
Gość: Aneta, 093105166053.elblag.vectranet.pl
2014/09/02 21:38:13
ciasto bardzo dobre, niestety nie urosło mi aż tak jak na obrazku :-)
-
2014/09/10 05:59:12
Aneto ,a może miałaś formę o innych rozmiarach ?
-
Gość: Sylwia, host86-183-229-144.range86-183.btcentralplus.com
2014/11/02 17:28:01
Mi sie nie udało w ogóle :( zrobiłam wszystko według przepisu i jak po 30 min sprawdzilam to wszystko "plywało" jeszcze pod spodem kolejne pol godziny pozniej dalej bylo nieupieczone. Wkurzylam sie i wylaczylam w ogole. Poszedl do kosza ;(
-
2014/11/02 18:07:27
Sylwio , wstawiłaś ciasto do nagrzanego piekarnika ?
-
Gość: kucharzynka, host-89-238-24-124.smgr.pl
2014/12/06 20:43:56
przepis bardzo mi pasuje, mam alergię na mleko więc sok z pomarańczy jest dla mnie ciekawą alternatywą, właśnie go testuję zapowiada się obiecująco tym bardziej, że jednym ze składników są moje ulubione pożywne banany ;-) dzięki
-
Gość: Chrystalina, 69.156.109.4*
2014/12/15 18:25:32
Uciekłam ciasto, wyszło super, troche inne na zdjęciu niż Pani, ale smaczne i wilgotne .
Moim zdaniem troche za słodkie pewnie dlatego , ze to wersja z mlekiem.
Poprzednio sama wymyśliłam przepis z sokiem pomaranczowym i bardziej mi smakowało, tyle , ze nie było takie wilgotne.A ja chciałam miec ten efekt.Nie wiem w czym tkwi ten sekret wilgotności moze w zastosowaniu sody , której nie używałam .Nastepne bedzie z sokiem i z soda.
Chętnie dolaczylabym moje zdjęcie , ale nie wiem jak ja dołączyć.
Jeszcze jedno, widelca do mieszania juz wiecej nie użyje, mimo , ze DBALE to robiłam , to ciasto było nie połączone .Przy wlewaniu do foremki widziałam suche składniki....
Mimo to wyszło!!,