Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009 To moja szósta propozycja - tym razem sylwestrowo-noworoczna , bo paszteciki upiekłam specjalnie na Sylwestra . Podane z gorącym czerwonym barszczykiem są po prostu pyszne ! Kruche , z pieczarkowo-cebulowym farszem są świetną przekąską na karnawałową zabawę . Skorzystałam z przepisu podanego przez Krystynę na forum cincin .

 

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkowym farszem

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz :

  • 500 g pieczarek [ warto użyć więcej - ok.750-800 g - wtedy powinno wystarczyć farszu na całą porcję ciasta ]
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • sól , pieprz

do posmarowania i posypania :

  • 1 roztrzepane jajko
  • ziarenka czarnuszki , maku , sezamu itp.

 

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie i lśniące [ Krystynie zajęło to ok. 5 minut - ja też potrzebowałam mniej wiecej tyle czasu ] . Odstawić pod przykryciem na 30 minut .

W tym czasie zrobić farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce . Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić .

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować  wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka .

Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut - do zrumienienia [ u mnie piekły się na termoobiegu w 165°C przez jakieś 30 minut ] .

Na tę porcję ciasta przygotowałam trochę za mało farszu , więc kilka pasztecików zrobiłam z innym nadzieniem : wymieszałam  trochę mielonego sera [ takiego do sernika ] , pokrojonej w kostkę szynki i posiekanych czarnych oliwek , doprawiłam solą , sproszkowanym czosnkiem i oregano - i wyszły mi paszteciki śródziemnomorskie ;)

 

krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkowym farszem

czwartek, 01 stycznia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/01/01 22:04:37
Przepysznie wyglądają, w połączeniu z barszczykiem pewnie były hitem imprezki :)Pozdrawiam Noworocznie:)
-
2009/01/01 22:14:54
Uwielbiam takie paszteciki. Wygladaja pysznie:)
-
2009/01/02 06:06:38
Kuchareczko , dziękuję ! Pierwszy raz piekłam paszteciki - i na pewno nie ostatni , bo są bardzo dobre :)
Iwonko , cieszę się , że się podobają :))
-
2009/01/02 07:20:59
Bardzo ładne i zgrabne paszteciki :)
-
2009/01/02 07:46:52
Bardzo apetyczne :)
U mnie tez na Sylwestra były paszteciki i barszcz.
Pozdrawiam
Kasia
-
2009/01/02 08:57:15
Abbro trafiłaś w mój gust ;) Bardzo smakowicie się prezentują :)
-
2009/01/02 10:59:38
Jakie pyszne i sliczne paszteciki! :)
-
2009/01/02 15:42:16
Uwielbiam barszczyk z pasztecikami...takie robię też ale najczęściej z ciasta kruchego.
Pozdrawiam.
-
2009/01/02 16:49:14
Piekne! Tez takie bardzo lubie :)
-
2009/01/02 17:11:06
Swietne przekaski, a polaczenie cebulka i pieczarki to jedno z moich ulubionych. :)

Pozdrawiam!
-
2009/01/02 18:00:22
Tilio , dziękuję :)
Kasiu - i bardzo smaczne :) Szczególnie dobrze smakują w Sylwestra ;)
Kasiuuuu , Majanko - cieszę się , że Wam się podobają ! :)
Kass - to tak jak ja ;) Z kruchego ciasta jeszcze nie próbowałam , ale wszystko przede mną :)
Beo , witaj w klubie pasztecikożerców ;D
Notme , ja też bardzo lubię pieczarkowo-cebulowe przekąski :) Nawet zwykła zapiekanka z takimi dodatkami smakuje super !
-
2009/01/02 19:24:04
Ależ apetyczne :) Szukam od dawna łatwego przepisu na paszteciki, bo sama jeszcze nigdy ich nie robiłam..Może skorzystam niedługo z Twojego? Pozdrawiam ciepło w Nowym Roku :)
-
2009/01/02 19:52:22
Dziękuję Wedelko ! Ja też takie paszteciki robiłam po raz pierwszy - rano w Sylwestra mnie naszło ;) znalazłam kilka przepisów i zdecydowałam się na ten od Krystyny - i po powrocie z pracy upiekłam :)
-
2009/01/02 20:05:40
super wyglądają :-)
-
2009/01/02 20:14:34
I smakują też :))
-
2010/01/04 20:04:21
Cudne paszteciki! Pięknie zarumienione! :))
-
2010/01/06 22:48:02
Dziękuję !
W tym roku na Sylwestra zrobiłam powtórkę- tylko paszteciki zrobiłam mniejsze - takie na jeden kęs ( a właściwie kęsik ) - były pyszne ! :)
-
Gość: joana, dslb-188-100-052-128.pools.arcor-ip.net
2011/12/14 00:12:32
taki przepis na paszteciki to przypomina mi dom rodzinny zawsze moja mama piekła paszteciki świąteczne .... było pięknie ... dziękuje ci mamo ja w tym roku na obczyznie tak daleko od domu też zrobię takie paszteciki:)
-
2011/12/14 08:34:28
Joano , bardzo polecam - ciasto idealnie się wałkuje, praktycznie nie trzeba go podsypywać mąką. Możesz użyć nieco większej ilości pieczarek, tak 750-800 g - wtedy nie powinno zabraknąć farszu.

pozdrawiam serdecznie !
-
Gość: ola, 3.18.202.84.customer.cdi.no
2011/12/30 15:54:16
Paszteciki to idealna przekaska, dzieki za inspiracje
-
Gość: Iweta, 178-36-69-158.adsl.inetia.pl
2011/12/30 21:21:19
Super przepis - dziękuję! Zrobiłam na Wigilię do barszczu - hit dla całej rodziny! Dziś już mam starte pieczarki, bo nie wyobrażam już sobie bez nich Sylwestra. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
-
2011/12/30 22:24:07
Olu , Iweto , cieszę się , że przepis Wam się przydał ! :)
Dziękuję za noworoczne życzenia !

A tak na marginesie, to właśnie przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika dwie blachy pasztecików z pieczarkami ;)
-
Gość: , aaya111.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/07 14:37:06
właśnie upiekłam, są wspaniałe
-
2012/03/09 06:41:38
Bardzo się cieszę , że przepis się przydał ! :)
-
Gość: dzasta, c-67-174-6-155.hsd1.il.comcast.net
2012/03/10 01:53:47
ile mnie wiecej wychodzi z jednej porcji?
-
2012/03/11 11:59:43
Dzasta , prawdę mówiąc nigdy ich nie liczyłam . Na pewno kilkadziesiąt, im mniejsze zrobisz, tym więcej ich wyjdzie. Ostatnio piekłam je na Sylwestra - wyszły mi 2 duże blachy piekarnikowe ( robiłam dość małe, takie na jedne kęs ) .
-
Gość: KasiaPe, 77-254-251-98.adsl.inetia.pl
2012/09/06 11:59:57
Właśnie zrobiłam, są przepyszne :)
-
2012/09/07 06:09:00
Kasiu , cieszę się , że Ci smakowały ! :)
-
2012/12/26 09:06:58
Dziękuję za przepis - wiele razy z niego korzystałem :-) Paszteciki pyszne i takie jak należy :-) Ja robię 3x większe proporcje, bo zawsze połowę zjadam hehe :-)
-
2012/12/28 06:35:19
TGS , cieszę się , że paszteciki Ci smakują ! :)
-
2012/12/30 15:57:16
Przepis wypróbowałam. Mniam :)
-
2012/12/31 06:03:37
Biblioteczko , bardzo mi miło, że Ci smakowały :)
-
Gość: Kasiunia, acva195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/05 15:05:27
Super przepis :) zawsze nie wychodziło mi ciasto na drożdżach , a tym razem wyszło. Zawsze łączyłam drożdże z ciepłą wodą i lipa , a ze śmietaną rewelacja . Ciasto wyszło super .... Takie delikatne . Jestem zadowolona:) dziękuje za przepis . Pozdrawiam :-)
-
2013/08/08 06:18:25
Kasiuniu , bardzo się cieszę , że skorzystałaś z przepisu i jesteś zadowolona z efektów ! :)
pozdrawiam serdecznie - abbra
-
Gość: magda, client003-inet-rad.kpsi.pl
2013/10/05 18:07:06
polecam, paszteciki bardzo smaczne, puszyste ale nie za bardzo, delikatnie kruche.takie w sam raz, mi wyszło 40 sztuk sredniej wielkosci
-
2013/10/08 06:33:42
Magdo , bardzo się cieszę , że Ci smakowały !