Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka pomarańczowo - kawowa

             Przepis na tę aromatyczną nalewkę podała mi Malta , ona z kolei znalazła go na Forum Zuzla . Trochę trzeba poczekać na efekty , ale warto !  Nalewka jest bardzo kawowa i bardzo pomarańczowa , mocna , słodka , o pięknym , słonecznym kolorze - idealna na rozgrzewkę w chłodne , zimowe dni czy jesienną słotę .

 

nalewka pomarańczowo - kawowa

 

Składniki :

  • 1 pomarańcza
  • 4 dag kawy w ziarenkach
  • 35 dag cukru
  • 250 ml wody
  • 0,5 litra spirytusu

 

    Wodę zagotować , rozpuścić w niej cukier , przestudzić . Do ciepłego syropu wlać spirytus .

    Pomarańczę sparzyć i osuszyć . Końcem noża zrobić w niej kilkadziesiąt nacięć . W nacięcia powciskać ziarenka kawy . Nadzianą pomarańczę umieścić w słoju , zalać spirytusem z syropem i odstawić na 6 tygodni . 

    Po 6 tygodniach zlać nalew znad pomarańczy , przefiltrować przez bibułę [ ja filtrowałam przez poczwórnie złożoną gazę ] i przelać do butelek . Odstawić na 3 miesiące . 

 

nalewka pomarańczowo - kawowa

czwartek, 22 stycznia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/01/22 12:16:15
Abbro jakie cudowne zdjecia! Wspaniała nalewka:))) Musi byc pyszna, rozgrzewajaca i wspaniale pachnąca! :)) Długo trzeba czekać na efekt koncowy,ale widać, ze warto :)
A co zrobiłaś z pomaranczą po odlaniu nalewki ?
-
2009/01/22 12:25:55
Abbro brzmi zachęcająco :) Fajne połączenie smaku pomarańczy i kawy.
-
2009/01/22 12:36:52
Majanko , pięknie dziękuję ! Już w trakcie "przegryzania się" pięknie pachniała i kusiła ;) Pomarańczę odcisnęłam i na razie leży sobie w słoju i czeka nie wiem na co - nie wiem , czy nadaje się do czegokolwiek , bo cała naszpikowana jest ziarenkami kawy ...
Kasiu , oj fajne ;D I smaczne !
-
2009/01/22 12:45:24
Abbro nalewka ma piękny kolor!
Czas oczekiwania jest długi, ale skoro piszesz, że warto... ;)
-
2009/01/22 12:53:09
Skoro dobra, to muszę zrobić. Wreszcie rozpocząc pzrygotowywanie nalewek! ;-) Zainaugurować. :-)))
-
2009/01/22 13:27:07
Pyszna naleweczka! kiedyś ją robiłam, ale to było dawno temu:) Muszę powtórzyć:)
-
2009/01/22 13:30:42
Edysiu , piękny i energetyczny :) A poczekać warto - chociaż te 6 tygodni - Malta pisze , że już dzień po przefiltrowaniu próbowała ;)
Krokodylku , zrób ! Marzy mi się nalewka gruszkowa albo truskawkowa - aby do lata ! :)
Atinko , no to koniecznie powtórz , bo smakuje super !
-
2009/01/22 13:45:50
Też planuję tą naleweczkę :) Cudownie się u Ciebie prezentuje :)))
-
2009/01/22 16:23:28
Tilio , jest bardzo dobra - polecam ! :)
-
2009/01/22 17:31:15
Ohh, jak nie likiery to nalewki...^^ Pani Abbro, a może wymyśli Pani coś dla Iksiaczka, bezalkoholowego i też z pomarańczami? :) Pozdrawiam!
-
2009/01/22 19:35:59
-
2009/01/23 08:27:59
Abbro, ja wiem do czego się nada pomarancza naszpikowana kawą! :))) Dla mnie się nada ;)))
-
2009/01/23 09:57:21
W takim razie pakuję pomarańczkę i wysyłam paczuszkę do Trójmiasta ;)))
-
2009/01/25 21:40:57
Wspanialy blog !!! Będę odwiedzac ;-) I na pewno kilka przepisów wyprobuję ;-)
Chetnie tez przesle info o konkursie nalewek, na ktory sie wybieram. Mozna wystawic swoje wyroby. Prosze o kontakt na mojamada@gmail.pl
Pozdrawiam ;-)
-
2009/01/26 14:26:06
Witaj Mady ! Bardzo mi miło , że Ci się u mnie spodobało - mam nadzieję , że przepisy się przydadzą :)
Myślę , że trochę za wcześnie na konkurs - mój nalewkowy dorobek jest mizerny - to właściwie moja pierwsza nalewka ;)
pozdrawiam serdecznie
-
2009/01/26 16:13:26
;-D ale może chociaz jako degustator ? Bedzie sie mozna spotkac z calym swiatkiem nalewkarski, podejrzec receptury itd .;-) Zaczhecam. 7 lutego w Palacu Chojnata. Bedzie w tym tygodniu info na stronie www.palacchojnata.com ;-) Pozdrawiam. M.
-
2009/01/31 18:30:33
abbra, dzieki za przepis.dzisiaj widzialam w tv w programie z Okrasą tę nalewkę i zamarzyla mi się. Mam pytanie,czy mozna mniej cukru? Zrobilam limonczellE i jest fenomenalna.
-
2009/02/01 00:30:41
Kalu , wydaje mi się , że można , bo nalewka wychodzi dość słodka .
-
2009/02/04 15:16:24
Witam, robię pierszy raz nalewkę i mam problem, w słoiku jest już cała ciecz i cukier mi się skrystalizował, czy to normalne??
-
2009/02/04 19:38:00
Gabi , moje doświadczenia z nalewkami są niewielkie - kiedyś robiłam ratafię , no i teraz pomarańczowo-kawową - i to cały mój dorobek nalewkowy ;)
W mojej wytrącił się tylko osad - ale niedużo , a cukru nie było widać . A dobrze rozpuściłaś cukier w wodzie ?
Może Malta coś podpowie , bo robiła tę nalewkę więcej razy niż ja :)
kociolstregi.blox.pl/2009/01/Nalewka-pomaranczowo-kawowa.html
-
2009/02/05 10:43:04
Rozpuściłam dobrze;( mam nadzieje ze nie popsuje mi sie. Kurcze
-
2009/02/05 22:36:32
Gabi , popsuć to się raczej nie popsuje - w sumie to alkohol i cukier ;)
-
2009/08/19 17:03:03
wreszcie i na mnie nadszedł czas. Pomarańcza naszpikowana, syrop zagotowany, zaraz zalewam. Nie zgodzę się w jednym, że te 4,5 miesiąca to długo ;) Mam tarninówkę, na którą czekać trzeba było blisko rok. I jest to jedna z lepszych nalewek. Z resztą, każda nalewka im dłużej stoi tym jest lepsza, bogatsza i bardziej zachwycająca :)
-
2009/08/20 22:41:45
Dokładnie tak - moja nalewka stoi sobie w szafce i spokojnie dojrzewa i nabiera smaku :)
-
2010/08/31 18:05:44
Trochę się na nią naczekałam, ale wreszcie jest ... a raczej była, za to była wyborna :)
kuchniaszczescia.blogspot.com/2010/08/zabawa-w-lubienie.html
-
2010/09/01 15:27:24
Tilio , cieszę się , że Ci smakowała :)
-
2010/09/20 10:22:21
Bursztyn w butelce. Wykonanie proste. Do dzieła!
-
2010/09/20 22:36:40
Mikimamo , po 1,5 roku smakuje jeszcze lepiej - warto poczekać :))
-
Gość: , host82.cablelettra.pl
2011/05/18 10:57:05
Swietna,aromatyczna,najlepiej uzyc jakiejs mocno palonej kawy ma wtedy przyjemy mocny kawowy akcent.Ale naprawde nalewka godna polecenia!!!
-
2011/05/19 06:06:04
Cieszę się , że nalewka spodobała się kolejnej osobie :)
-
Gość: Wera, dynamic-78-9-3-80.ssp.dialog.net.pl
2011/05/29 19:19:01
Rewelacja, właśnie zrobiłam
-
2011/05/30 05:51:09
Wero , cieszę się , że przepis się przydał kolejnej osobie ! :)
-
2011/12/13 18:54:37
Jedno, czego nie rozumiem w przepisie, to filtrowanie. Ta nalewka zrobiona dobrze nie wymaga zupełnie filtrowania. Jest czysta i klarowna do ostatniej kropli.
-
Gość: Abrakadabra, nat2-138.ghnet.pl
2012/02/19 23:48:30
Zrobiła wgedług Twojego przepisu kilka tygodni temu. Właśnie zlałam do butelek i... od razu zrobiłam następną. To cuuuudny trunek, cuuudny...Polecam każdemu
-
2012/02/20 06:06:21
Abrakadabra , cieszę się , że skorzystałaś z przepisu ! :)
-
Gość: ojek, host8925153229.ppcom.3s.pl
2012/06/26 13:23:57
Pytanie laika: czy ten słoik mam zakręcić, czy czymś przykryć? Nie wybuchnie?
-
2012/06/27 06:05:36
Ojek , u mnie słoik był zakręcony - i stał w barku. Nie wybuchł :)
-
Gość: , static-78-8-163-40.ssp.dialog.net.pl
2012/07/24 13:36:28
super smakuje jako drink z sokiem z brzoskiń,
50ml nalewki, 150ml soku z brzoskiń, plasterek pomarańczy, 2-3 listki melisy, kilka kostek lodu,
smak powalający ;-) - dosłownie bo na na jednym nie można poprzestać.

ps. nalewkę robiłam już kilkakrotnie i zmodyfikowałam tylko czas trzymania pomarańczy w zalewie do 2,5-3 tyg, ponieważ przy dłuższym trzymaniu pomarańczy, do nalewki przechodziła gorycz z białej skórki. Po tych 2,5-3 tyg rozlewam do butelek i na 6 m-cy odstawiam, dopiero taka 6-cio miesięczną używam do drinków
-
2012/08/07 06:30:59
Dobry pomysł na damskiego drinka - chyba muszę się zaopatrzyć w sok brzoskwiniowy :)
-
Gość: luki, dynamic-78-8-115-34.ssp.dialog.net.pl
2012/08/16 19:26:18
a nie za mocne to wyjdzie? 0,25 wody na 0,5 spirytusu to nalewka ok 70% bedzie miala!
-
2012/08/22 19:08:40
Nalewki z reguły są dość mocne - ta nie jest wyjątkiem :)
-
Gość: leokadia, 212-198-76-158.rev.numericable.fr
2012/09/30 17:20:14
jesli chodzi o pomarancze to moja siostra zalala jeszcze raz alkoholem i jest pycha i bardzo mocna.pozdrawiam.
-
2012/10/01 06:13:31
Kurczę , a ja swojej pomarańczy się pozbyłam po zlaniu nalewki ... :/
-
Gość: , user-164-127-163-10.play-internet.pl
2012/11/06 18:35:15
witam czy słoik musi być zakręcony?
-
2012/11/07 06:21:31
Gościu , u mnie był zakręcony .
-
Gość: Wikinio1984, 217.170.170.1*
2013/02/07 23:30:01
Witam,
Abbra a próbowałaś wbić w pomarańcz oprócz kawy kilka goździków?
Może być efekt ciekawy.
ps. Jutro wstawię 2 sztuki, pierwszą dokładnie z Twojego przepisu, drugą z dodatkiem goździków. Dla zainteresowanych zrobię fotorelację i po zrobieniu pochwalę się efektami, wszystkie kroki u mnie na blogu mojewinko.pl
-
2013/02/11 06:16:47
Może kiedyś spróbuję :)
-
Gość: sloniu, acs196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/07 11:10:06
robiłem ta nalewkę w 2006 roku mam ja do teraz po tylu latach jest bombowa czym starsza niebo w gębie polecam zrobić więcej i zapomnieć o niej na jakiś czas
-
Gość: sloniu, acs196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/07 11:15:41
jest mały błąd w recepturze tego trunku
cukier wsypac na patelnie i skrystalizować na karmel ale nie spalić resztę zalać i zakrecic słoik pomarancza 1 szt dobrai dobra kawa 40ziaren do środka pozdrawiam
-
2013/04/07 11:49:23
mmm coś, co tygryski lubią najbardziej :)
-
2013/04/08 06:30:09
sloniu , no właśnie moja też gdzieś stoi zapomniana, więc warto ją odnaleźć, bo pewnie zyskała bardzo na smaku :)
Wersja karmelowa warta wypróbowania :)
Ewo , oczywiście pełnoletnie tygryski, a raczej tygrysy ;)
-
Gość: haha, 088156219038.rzeszow.vectranet.pl
2013/05/30 12:28:46
Dziś zalewam po raz trzeci i 6 tygodni oczekiwania, potem musi postać wtedy jest lepsza, w między czasie popijam poprzednią, wyśmienita, wspaniała nuta dobrej kawy, nalewka przypomina mi cukierki "kawusie likworowe" z młodości, pudełeczko z murzynką, pozdrawiam