Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Błyszcząca polewa czekoladowa

           Ostatnio na forum cincin znalazłam przepis autorstwa Cinki na polewę czekoladową , a właściwie kakaową. Jest nietypowa , bo jednym ze składników jest żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)

 

błyszcząca polewa kakaowa z żelatyną

 

Składniki :

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

        Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody . Pozostałe składniki zagotować . 

    Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia ( razem z wodą , w której się moczyła ) - i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto .

 

       Polewy użyłam do polania kantyczki - przepis na nią podawałam tutaj

A tak prezentuje się polewa na pokrojonym cieście ;)

 

kantyczka

 

 kantyczka

 

 

 

 

poniedziałek, 09 lutego 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/02/09 21:15:08
Wow, polewa wygląda ślicznie ;). Pięknie się błyszczy i super wygląda na tej kantyczce. Mogę wylizać miskę? Mogę, mogę :)?
-
2009/02/09 22:39:02
Olu , dziękuję :) Miski nie było - był za to rondelek - niestety został wylizany do czysta ;)))
-
2009/02/09 23:41:43
Polewa piekna, a na tym ciescie to juz w ogole wyglada przeslicznie
-
2009/02/10 08:38:28
Pięknie sie prezentuje:)))
-
2009/02/10 08:40:59
Polewa ślicznie wygląda:) Warto mieć taki sprawdzony przepis:)
-
2009/02/10 10:19:56
Piękna polewa i piękne ciasto! :))) A ja do tej kantyczki się nigdy nie mogę zabrać hy hy ;))) Pieknie wygląda, tyle ma warstw, super! :)
-
2009/02/10 22:23:04
Iwonko , dziękuję ! Smakuje jeszcze lepiej :)
Andziu , pięknie dziękuję :)
Atinko , dziękuję ! Mnie ten połysk kusił , no i skusił :D Na pewno jeszcze nieraz wykorzystam ten przepis :)
Majanko , cieszę się , że Ci się podoba :) Przyjdzie i na Ciebie pora ;))) Warto się pobawić w te warstwy , bo ciasto jest pychotkowe !
-
2009/02/11 12:21:46
Mnie też ta polewa intryguje i przymierzam się do wypróbowana, chociaż jak na razie nie było okazji (znaczy nie było do czego).
Abbro, a u Ciebie przepięknie wygląda, taka błyszcząca i sztywna. No cud miód. :) I zdjęcia nader zachęcające, :)
-
2009/02/11 20:07:03
Małgosiu , mnie zaciekawiła ta żelatyna w przepisie ;)
Po przeczytaniu licznych pochwał na cinie postanowiłam przepis wypróbować
- i nie zawiodłam się . Cieszę się , że Ci się podobają zdjęcia :)
-
2009/02/14 13:19:05
Super polewa, a ciasto warstwowe jeszcze fajniejsze. :))

Pozdrawiam!
-
2009/02/14 23:24:42
Notme , ciasto jest bardzo dobre , a z polewą jeszcze lepsze :)
-
2010/01/09 17:45:13
Zrobiłam. Od razu z podwójnej ilości składników i wystarczyło na pokrycie dużego tortu. Troszkę też zostało w garnuszku, ale raczej zostało SPECJALNIE, bo swobodnie można byłoby polać tort całością :) Zarówno na nim, jak i w garnuszku polewa smakowała świetnie. No i ten połysk! Rewelacja! Po zagotowaniu poczekałam, aż odpowiednio zgęstnieje dzięki czemu masa świetnie się rozsmarowywała. Nie spływała nawet z boków dość wysokiego tortu. Polecam!
-
2010/01/11 19:27:11
Rafasiu , cieszę się , że przepis się przydał ! :)
-
2011/01/29 12:45:04
Ta polewa jest rewelacyjna, dziś ją wykorzystałam i już innej nie chcę:) Dziękuję i pozdrawiam
-
2011/01/29 23:41:01
Ilono , to świetnie ! Miło mi , że skorzystałaś z przepisu :)
-
Gość: arszenika, 109.76.78.13*
2011/04/12 13:22:34
swietny przepis. robilam i jest ladna i smaczna
-
2011/04/12 19:57:53
Arszenika , cieszę się , że przepis i Tobie się przydał :)
-
2012/04/07 07:06:22
Fantastyczna polewa, nie spływa i ślicznie się błyszczy :) Polecam
-
2012/04/11 06:45:44
Kasiek , to świetnie, że i Tobie się przydał przepis ! :)
-
Gość: Ola, public-gprs574409.centertel.pl
2012/12/22 12:20:23
MMMMniam pyszna polewa!! Dodałam ją do mojej specjalności murzynka i na tależach nie zostało nic. Dziękuje ;)
-
2012/12/28 06:38:30
Olu , bardzo się cieszę , że smakowała ! :)
-
Gość: , obc84.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/29 17:53:27
A czy śmietana ma być słodka czy kwaśna?
-
2012/12/29 18:08:45
Ja używałam kwaśnej, ale wydaje mi się, że i słodka by się nadawała.