Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Sos chrzanowy na zimno

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 To moja kolejna propozycja do Kuchni Wielkanocnej . Sos chrzanowy jest u nas obowiązkowy - moja mama od zawsze przyrządza go na święta, i ja też nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez tego dodatku. Podajemy go do wędlin i jajek na twardo.

 

sos chrzanowy na zimno

 

Składniki :

  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól , cukier

W małym rondelku wymieszać chrzan z wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do chrzanu, zagotować. Od tego momentu gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i cukrem do smaku. Ostudzić i podawać.

Z podanych proporcji wychodzi dość gęsty sos - oczywiście można go rozrzedzić wodą do odpowiadającej nam konsystencji.

środa, 15 kwietnia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/04/15 22:22:49
zgadza się - sos w Wielkanoc musi być ! jest pyszny :-)
-
2009/04/15 22:45:45
I ja zrobiłam sos chrzanowy na święta, ale na ciepło. Do jajek na twardo :) Uwielbiam ten sos.
-
2009/04/15 23:24:54
może kiedyś spróbujemy :)
-
2009/04/16 08:09:54
chrzan, w różnej postaci, ale chrzan zawsze wybieram :) nie za bardzo lubię keczup czy musztardę, no... jedynie do niektórych rzeczy, ale głównie uzywam chrzanu właśnie, lub majonezu z chrzanem na przykład :)
-
2009/04/16 08:17:22
Nie robiłam jeszcze takiego sosu, a chrzanik lubię, szczególnie do jajeczek albo do pieczeni :)))
-
2009/04/16 09:00:38
uwielbiam chrzanik pod każdą postacią :)
-
2009/04/16 10:00:39
Taki sosik, to musi być pychota , szczególnie do wędlin:)
-
2009/04/16 11:55:08
U mnie tez w domku chrzan jest obowiązkowo. :))

Pozdrawiam!
-
2009/04/16 12:52:46
Nie wyobrażam sobię Wielkanocy bez sosu chrzanowego, do jaj ,mieska musi być obowiązkowo:)Pozdrawiam poświatecznie.
-
2009/04/16 21:08:47
Chrzan kojarzy mi sie wlasnie z Wielkanoca, bo tylko wtedy go jem:)
-
2009/04/16 22:49:46
Dobry chrzan nie jest zły ;)) Lubię go nie tylko w postaci tego sosu - taki prosto ze słoiczka też jest dobry [ a najlepszy własnoręcznie utarty - ale tego jeszcze nie próbowałam ;) ].
-
2009/04/17 23:33:58
musze spisac ten przepis, bo chrzan uwielbiam, a sosik chrzanowy pewnie sie przyda nie tylko od swieta...
-
2009/04/20 22:43:05
Moja babcia robiła jeszcze wersję różową , barwioną sokiem z buraków - kiedy byłam mała, strasznie mi się podobał :)