Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone żeberka w sosie a

Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :)   Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika. Wyszły bardzo dobre , i co najważniejsze , nie za tłuste dzięki wcześniejszemu podgotowaniu w marynacie. Dopełnieniem jest glazura o pięknym , ciemnym kolorze i słodkawym smaku - bardzo pasuje do pieczonego mięsa.

 

pieczone żeberka w słodkawym sosie

 

Składniki :

  • ok.1,5 kg surowych żeberek

marynata :

  • 1 puszka piwa
  • po ok.6-7 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 duże listki laurowe
  • sól , pieprz czarny mielony
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
  • przyprawa do żeberek "Kamis"

glazura :

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki piwnej marynaty


Żeberka podzielić na mniejsze kawałki ( cięłam po dwie kości na porcję ) , oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do żeberek. Ułożyć ciasno w płaskim garnku. Przyprawy w ziarenkach utłuc w moździerzu , listki połamać na mniejsze kawałki , czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 4 części - wsypać wszystko do garnka z żeberkami. Zalać piwem tak , aby żeberka były przykryte . Przykryć i odstawić do lodówki na 1-7 dni ( miałam mało czasu , więc żeberka marynowałam krótko - rano zalałam marynatą , wieczorem podgotowałam raz , a potem - rano - drugi raz).

Dzień przed pieczeniem żeberka podgotować w marynacie , w której się moczyły - ok.40-45 minut i zostawić do ostudzenia. Na drugi dzień rano pogotować jeszcze przez 20 minut i przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 200°C . Na blasze posmarowanej oliwą układać odsączone kawałki żeberek , smarować je glazurą i piec przez około 20 minut z jednej strony , przełożyc na drugą stronę , smarować znowu glazurą i piec jeszcze przez 10 minut.

 

pieczone żeberka w słodkawym sosie

 

 

poniedziałek, 15 czerwca 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/06/15 22:39:45
alez one smakowicie wygladaja,zjadloby sie takich :))
-
2009/06/15 23:08:10
ja zapomnialam juz jak zeberka smakuja;)
-
2009/06/16 06:03:21
Gosiu, Iwonko - nie tylko wyglądają , ale i smakują nieźle ;)
-
2009/06/16 08:38:52
Mmmm.. prezentują się tak pysznie ! :))) Nie jadłam jeszcze pieczonych żeberek na grillu. Pozdrawiam ciepło:)
-
2009/06/16 09:34:43
Cudne. :)
Aż wstyd powiedzieć kiedy ostatni raz jadłam żeberka... Ja b. lubię, ale moja rodzina nie... :( Ach szkoda, szkoda...
-
2009/06/16 11:57:19
Ja bardzo lubię żeberka i chętnie kiedyś skorzystam z tego przepisu:) Wyglądają tak pysznie:)
-
2009/06/16 12:25:09
Własnie doszlo do mnie ze ostatnio to zeberka jadłam rok temu w wakacje w ośrodkowej stołowce
-
2009/06/16 22:12:27
Majanko , lato to pora , kiedy można testować różne grillowe przepisy - może się skusisz na żeberka ? ;)
Małgosiu , e tam , zaraz wstyd ;) Da się nadrobić :)
U mnie jest dwa do jednego - my lubimy , dziecię takich rzeczy nie tyka :)
Atinko , polecam :)
Emmo , no to pora na powtórkę :)
-
Gość: , host-212-67-148-14.cable.net-inotel.pl
2011/04/13 23:08:23
Jak to marynować do 7 dni ??? Przecież po tym czasie one same chodzą po kuchni :)
-
2011/04/14 06:25:01
Gościu , cytowałam przepis za autorką [ askahi z cincin-a ] - sama tak długo nie trzymałam, więc trudno mi powiedzieć , czy po 7 dniach żeberka nadadzą się jeszcze do jedzenia :)
Wiem z doświadczenia, że surowych żeberek lepiej zbyt długo nie trzymać ( mięso z kością długo nie poleży ) .
No chyba , że alkohol zawarty w marynacie zakonserwuje mięso ;)