Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Pomidorowy Sezon 2009 Moja kolejna pomidorowa propozycja - zainspirował mnie przepis Nigelli na pulpeciki w sosie pomidorowym znaleziony na blogu Oli Cruz. Małe mięsne kuleczki w aromatycznym sosie bardzo pasują do makaronu - nie miałam tagliatelle, które polecała Ola, tylko bucatini ( takie trochę grubsze spaghetti z dziurką w środku ) - też było pysznie :-)  Moje pulpeciki mają inny skład niż te oryginalne, ale są równie  smaczne ;-)

 

pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Składniki :

pulpeciki :

  • ok. 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • pół kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • sól , pieprz
  • sproszkowany czosnek

sos :

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • sól , pieprz
  • 100 ml mleka 3,2 %

do posypania :

  • parmezan lub tarty żółty ser


Cebulkę posiekać drobno , bułkę namoczyć , odcisnąć - dodać do mięsa, wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki.

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oregano. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i cebulę z czosnkiem i oregano. Smażyć na małym ogniu, mieszając , aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.

Dodać pomidory i 1,5 szklanki zimnej wody, cukier, sól i pieprz - zagotować ( na tym etapie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje ). Dodać mleko i po jednym wrzucać pulpeciki. Nie mieszać, dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut.

Podawać z makaronem, przed podaniem posypać parmezanem.

sobota, 29 sierpnia 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/08/29 22:51:00
Pyszności!
Baaaardzo lubię wszystko co z pomidorkiem :)) A pulpeciki sa pycha, moje dziecię uwielbia. Wprawdzie w takiej wersji nie robiłam jeszcze,ale może zrobię ?:)
Wieczorem mi takie pyszności pod oczy podstawiasz,ze głodna się robię ;)
-
2009/08/29 22:53:16
mam przepis na podobne i tez planuje zrobic ale wiecznie brak mi czasu ;)
-
2009/08/30 08:45:46
Pycha obiad :) Ja bardzo często przyrządzam klopsiki w różnych sosach z makaronem. Ale co pomidorowy, to pomidorowy :)
-
2009/08/30 09:08:26
super obiadek :)
-
2009/08/30 09:26:43
ja rowniez bardzo lubię ten makaron, fajniutki jest:)
-
2009/08/30 17:37:44
ojej! uwielbiam klopsiki w sosie pomidorowym, ale z przepisu nigelli jeszcze nie znalam... wygladaja naprawde smacznie! :-)
-
2009/08/30 18:36:00
Cudne Abbro! Ja tez uwielbiam i tez robię (po swojemu, ale widzę, że bardzo podobnie) i najczęściej ze spaghetti. :) Mniam mniam mniam!
-
2009/08/30 20:03:27
Majanko , ja też bardzo lubię pomidorowe smaki - szczególnie w połączeniu z makaronem. A wieczorne zaglądanie na blogi wiąże się z pewnym niebezpieczeństwem - człowiek robi się głodny [ wiem po sobie ;) ]
Emmo , szkoda, że nie można sobie dokupić trochę brakującego czasu -
przydałoby się ;)
Kasiu , pomidorowy bije na głowę wszystkie inne :)
Miętówko , dziękuję :)
Viridianko , ja kupiłam go pierwszy raz - byłam pewna , że to spaghetti , dopiero podczas jedzenia zorientowałam się, że coś z nim nie tak ;))
Cudawianko , dziękuję :) Najczęściej robię zwykłe klopsiki we własnym sosie, tym razem zachciało mi się czegoś nowego :)
Małgosiu , pięknie dziękuję ! Takie "cosie" najlepiej smakują z makaronem :)
-
2009/08/30 20:42:21
Kliknęłam, zobaczyłam i teraz nie będę mogła zasnąć...:)
-
2009/08/30 22:33:21
:)
-
2009/09/01 18:25:36
przepysznie wyglądają te pulpeciki, na pewno trzeba będzie wypróbować
-
2009/09/02 19:41:39
Agnieszko , dziękuję ! Polecam , do makaronu są super ! :)