![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z jabłkami i kruszonkąChodziło za mną ciasto z jabłkami , zastanawiałam się tylko, na które mam się zdecydować. Chciałam upiec szarlotkę, ale kusiło mnie też drożdżowe - w końcu wymyśliłam, że będą bułeczki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym. Wykorzystałam wielokrotnie przeze mnie używany przepis Edysi na jagodzianki - w miejsce jagód powędrowały jabłka [ też na "j" ;) ]. "Jabłczanki" wyszły bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz sięgnę do tego przepisu :)
Składniki : ciasto :
nadzienie :
kruszonka :
do posmarowania :
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki, rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę, wymieszać, dodać jajka z cukrem, aromat waniliowy i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać składniki kruszonki [ najlepiej drewnianą łyżką ] - kruszonka powinna przypominać konsystencją piasek. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać po 1 łyżce jabłek, zlepiać dokładnie i formować bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [w sporych odstępach], przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią. Ja piekłam na termoobiegu - w 160°C , przez ok.20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
wtorek, 01 września 2009, abbra
![]() Komentarze
iis111
2009/09/01 22:51:04
jablczanki hihihi, brzmi niezle;)
2009/09/01 22:55:14
Jabłczanki mówisz? Świetny pomysł :)
Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ten przepis tka Ci spasował i że się przydaje. Chyba ja też spróbuję takie jabłkowe bułeczki upiec ;) 2009/09/01 23:41:07
Nie wątpię, że smaczne, bo tak ślicznie wyglądają, że aż wzdycham do tych Twoich jabłczanek:)
2009/09/02 06:56:41
Jabłczanki jak malowane. :) Dobry pomysł, w końcu jagody cały rok nie trwają, a i zapasy mrożone też w końcu kiedyś wyjdą... A my bardzo lubimy jabłka, więc dla mnie bomba taka alternatywa. :)
2009/09/02 08:04:12
Swietny pomysl na te buleczki z jablkami! Tym bardziej, ze przez najblizsze miesiace bedziemy ich miec pod dostatkiem ;)
Pozdrawiam! 2009/09/02 08:51:01
Jakie cudaśne jabłczanki!:)) Lubię jabłuszka, wiec nadzienie w sam raz dla mnie no i z moim ukochanym cynamonem. A wiesz.. może zrobię takie drożdżówki? :))
2009/09/02 09:31:41
Ciesze sie, ze znalazlam u Ciebie taki pyszny przepis :) Te drozdzowki z jabluszkami musza byc pyszne :) Koniecznie do upieczenia.
Sliczny talerzyk :) Zdradzisz, gdzie mozna kupic takie cudo? :)) 2009/09/02 19:39:22
Iwonko , smakuje jeszcze lepiej ;)
Edysiu , Twój przepis bardzo mi przypasował - następnym razem może zrobię z tego ciasta okrągłe bułeczki z jeszcze innym nadzieniem :) Alinko , dziękuję ślicznie ! :) Małgosiu , jestem wielbicielką szarlotki i drożdżówek - a to było takie dwa w jednym ;) Beo , no właśnie w sprzedaży pojawiło się już sporo jabłek - wczoraj byłam na moim bazarku i było w czym wybierać :) Kasiu , dziękuję ! :) Majanko , są pyszne , polecam ! :) Maju , cieszę się , że drożdżówki Ci się podobają :) Talerzyk kupiłam jakiś czas temu w Realu , a ostatnio widziałam podobne w MarcPolu :) Viridianko , są równie pyszne ! :) Gosiu , są mniamuśne ! :) Lisko , dziękuję ! Pochwała z Twoich ust to nie byle co :) 2009/09/03 18:07:51
Zjedz_mnie , i to właśnie jest wciągające - jakoś tak mimochodem sięga się po pierwszą , drugą , trzecią ... i nagle okazuje się , że talerz jest pusty ;))
Gość: paula, 41.140.81.*
2011/10/17 17:52:39
wiem , ze pytanie bedzie brzmialo glupio, ale jestem poczatkujaca w pieczeniu drozdzowych ciast i czasem szkoda slow........
jak wyglada ciasto odchodzace od reki ? 2011/10/17 18:10:09
Paulo , Twoje pytanie wcale nie jest głupie :)
Ciasto odchodzi od ręki - czyli przestaje się lepić do rąk i staje się gładkie.
Gość: , *.przeworsk.mm.pl
2012/01/28 12:45:20
Jestem laikiem w tych sprawach i ten przepis wybrałam do pieczenia bułek pierwszy raz w życiu, ale mam pytanie: jak długo trzeba czekać aż wyrosną drożdże z mlekiem i czy musi być ciepłe?
2012/01/30 06:12:01
Myśl , że 10-15 minut powinno wystarczyć. Wszystko zależy od drożdży - raz trafią się takie , które rosną w ciągu kilku minut, innym razem trzepa poczekać prawie pół godziny ...
Mleko powinno być ciepłe , ale nie gorące - zbyt ciepłe mleko "zabije" drożdże .
Gość: lubiczanka, 89.204.227.*
2012/05/01 13:02:01
witam-ciasto drożdżowe najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam-kończę wcinać 3cią bułeczkę...Troszkę tylko zmodyfikowałam"nadzienie",bo pokrojone w kostkę jabłka wrzuciłam z odrobiną wody i cukru do rondla i do miękkości podgotowałam...Mniam-wielkie dzięki za przepis
Gość: rainboweyes32, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/08 15:03:44
Drożdżóweczki rewelacja!!! Palce lizać! :)
Gość: Agulka, *.cable.smsnet.pl
2012/09/24 13:46:25
Ile powinno wyrastać ciasto i ile powinny wyrastać już ulepione bułeczki?
2012/09/25 06:13:46
Agulko , ciasto powinno wyrastać do momentu , gdy podwoi swoją objętość - przeważnie jest to ok.1-1,5 godz. (wszystko zależy od drożdży). Czasem trwa to krócej, czasem dłużej - nie da się tego dokładnie określić.
Uformowane bułeczki powinny wyrastać przez ok.30-40 minut .
Gość: olaa, *.nplay.net.pl
2012/10/02 16:28:56
przepis jest bardzo niedokładny... czy rozczyn mam robić biorąc make ,cukier i mleko z tej ilosci które odłożylam na ciasto, czy dodatkowa ilosc?
2012/10/02 17:32:29
Olu , rozczyn należy zrobić wykorzystując ilości składników podane w przepisie.
Gdyby było inaczej, zostałaby zamieszczona informacja o dodatkowych składnikach. |