Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z bezą

 

Mój trochę spóźniony przepis na Dzień Jabłka organizowany przez Tatter. Właściwie spóźniony jest tylko wpis, bo ciasto upiekłam wczoraj ;-)  To ulubiona szarlotka naszej rodziny, jej atutem jest krucha bezowa kołderka, pod którą kryją się pachnące cynamonem prażone jabłka. Szybko znika i rzadko kiedy udaje jej się przetrwać więcej niż dwa dni :-)

 

szarlotka z bezą

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 12,5 dag margaryny ( pół kostki )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

beza :

  • 3 białka
  • pół szklanki cukru

środek :

  • 1 kg antonówek*
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu


Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i dusić na małym ogniu, aż się jabłka się rozpadną. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Przestudzić.

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem. Dodać cukier i proszek do pieczenia, dalej siekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją na około 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy ( wymiary 25 x 31 cm ) , ponakłuwać widelcem.  Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut - do zrumienienia ( na termoobiegu w 200°C ok.10-15 minut ).

W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna.

Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka, a na nie ubitą pianę. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30-40 minut.


* jeżeli lubicie grubą warstwę jabłek, to trzeba użyć 2 kg antonówek

 

szarlotka z bezą

niedziela, 27 września 2009, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2009/09/28 08:27:41
Bardzo lubię bezę na cieście, wygląda bardzo apetycznie
-
2009/09/28 08:48:47
Piękne ciasto! Jaka śliczna ta beza! Ja szarlotki nie odmówię nigdy:))
-
2009/09/28 10:23:31
Mmmm, jabłka i chrupka bez to jest to! :)
-
2009/09/28 12:20:19
Przepis swietny, bo w sumie prosty, a efekt koncowy palce lizac, troche przypomina mojego "plesniaka". Upieke w pierwszej wolnej chwili. Zastanawiam sie tylko jakie ma znaczenie schlodzenie margaryny i siekanie z maka. Ja wrecz przeciwnie, wyjmuje maslo z lodowki wczesniej, zeby bylo miekkie, od razu wyrabiam recznie, najpierw z cukrem i czescia maki, i stopniowo dodaje reszte az uzyskam odpowiednai konsystencje.
-
2009/09/28 13:07:20
jabłka cynamon
bezowa kołderka
jakie to piękne!
-
2009/09/28 14:34:54
Pyszna propozycja:) Bardzo lubię szarlotki z bezą:)
-
2009/09/28 20:02:00
uwielbiam szarlotki :) mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację :)
-
2009/09/28 20:30:08
najchetniej schrupalabym dzisiaj beze ;-))
-
2009/09/28 22:02:04
Fajny pomysł na szarlotkę :) Zdjecie wygląda bardzo apetycznie.
Chociaż ja dodałabym trochę więcej musu jabłkowego :)
Pozdrawiam
-
2009/09/28 22:05:27
Noblevo, ta beza ma tendencje do szybkiego znikania ;)
Majanko , dziękuję ! Mam tak samo - szarlotka - zawsze na tak ! :))
Tilio , dokładnie tak ! :))
Griszowa, cieszę się , że Ci się podoba ! :) Przy zagniataniu kruchego ciasta tłuszcz powinien być schłodzony, i najlepiej szybko zagnieść ciasto , żeby jak najkrócej miało kontakt z ciepłymi dłońmi - podobno wtedy jest lepsze.
Asiu, i do tego bardzo dobre :)
Atinko , dziękuję ! Bezowa szarlotka to moja ulubiona :)
Miętówko, też tak mam - tylko po takiej całodobowej szarlotkowej diecie musiałabym zatrudnić kogoś do przepychania mnie przez drzwi ;)))
Cudawianko , najlepiej smakuje taka ukradkiem ściągnięta z ciasta ;))
-
2009/09/28 22:10:06
Doroto , dziękuję pięknie !
Też stwierdziłam, że przydałoby się więcej jabłek - wydawało mi się, że kilogram wystarczy, ale po uduszeniu zrobiło ich się ciut za mało ;)
-
2009/09/29 19:24:51
szarlotka to ciasto za ktore dam sie pokroic a za Twoją to nawet kilka razy, nie moge oderwac wzroku wyglada niesamowcie mrrrr.... pozdrawiam :)
-
2009/09/29 19:33:08
Szarlotki z beza jeszcze nie jadlam. w ogole to nie pamietam kiedy ostatni raz jadlam szarlotke;)
-
2009/09/30 06:06:19
Mi-iko] , wolałabym, żebyś pokroiła szarlotkę , a sama została w jednym kawałku ;))) Cieszę się , że Ci się podoba :)
Iwonko , musisz koniecznie nadrobić to niedopatrzenie ;))
-
2009/10/01 08:23:46
mniam mniam, zjadłabym teraz taki kawałek do kawki :)
-
2009/10/02 06:06:44
Też bym zjadła ... ;) Okruszki już nawet nie zostały ...
-
2009/10/02 22:55:34
Jeśli o mnie chodzi, to ja się nie dziwię, że tak szybko znika. :) U mnie też by długo nie postała. :) Przepiękna! :)
-
2009/10/03 11:02:44
Upieklam wczoraj, pycha! Znika w blyskawicznym tempie, ale to dobrze, bo beza troche rozmieka na jablkach, no i troche za mocno ja podpieklam z wierzchu, ale i tak pycha!. Zrobilam wieksza porcje jablek i gorace wrzucilam do sloja, przy nastepnym pieczeniu (kto wie czy nie dzisiaj:) zrobie tylko ciasto na spod, jablecznik z beza w tempie ekspresowym. Abbra, jeszcze raz dziekuje za przepis, jest swietny! Pozdrawiam.
-
2009/10/03 17:27:08
Małgosiu , dziękuję ! Ona znika z prędkością światła - dosłownie ! ;)
Griszowa , cieszę się , że Ci smakuje ! :) To chyba najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis na szarlotkę. Pierwotnie składała się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi były jabłka - ale zawsze zostawały białka, na których wykorzystanie zaczynało brakować mi pomysłu , aż wpadłam na to,że mogę zrobić bezowy wierzch - i tak już zostało :))
-
2009/10/14 20:34:12
Witam Abbra, dzis upieklam szarlotke wg. Twojego przepisu, ale nie jest tak apetyczna jak Twoja. Spod pieklam do zarumienienia, ale chyba musialo to byc za dlugo, bo w koncowym efekcie jest od spodu, moze nie spalone, ale zbyt mocno podpieczone, teraz zauwazylam na zdjeciu, ze Twoje wlasciwie w ogole nie jest zarumienione, ani od spodu, ani z wierzchu-mam na mysli spod, czy na tak nie dopieczony mozna polozyc jablka, nie zrobi sie zakalec, czy tez masz jakies swoje sposoby? Beza kompletna katastrofa, wcale nie jest chrupiaca tylko gumowata, oklapla po wyjeciu z pieca, przy krojeniu zjezdza z jablek za nozem, wlasciwie to zdejme chyba ta warstwe i wyrzuce, bo ani nie wyglada, ani nie smakuje. Pomocy!! Co zrobilam zle? Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.
-
2009/10/15 06:59:35
Vinleto , spód podpiekam zawsze do momentu, gdy zaczyna tracić surowy wygląd i lekko się zarumieni - wtedy kładę jabłka.
Żeby beza była krucha, możesz dodać trochę więcej cukru, no i chwilę dłużej potrzymać w piekarniku - powinno pomóc.
mam nadzieję, że następna szarlotka się uda :)
pozdrawiam serdecznie
- abbra