Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marcepanowe z jabłkami i cynamonem

Bardzo lubię marcepan i od dawna marzyło mi się ciasto z jego dodatkiem. Niestety nigdzie nie mogłam go dostać :(  W sklepach bywają tylko marcepanowe batoniki oblane czekoladą, a zwykłego marcepana ze świecą szukać. Jest na allegro - ale jakoś nie mogłam się zebrać, żeby go zamówić. Niedawno odwiedziłam sklep "Kuchnie świata" i ogromnie się ucieszyłam, kiedy na półce zobaczyłam paczuszkę złotego marcepana - oczywiście go kupiłam i postanowiłam upiec coś dobrego z jego dodatkiem.

Znalazłam sporo "marcepanowych" przepisów i ciężko mi było się zdecydować tylko na jedno ciasto. W końcu wybrałam przepis Ruzi z forum cincin - połączenie marcepana z jabłkami podziałało na moją wyobraźnię - to musiało być dobre :)

Marcepan i jabłka to pyszne połączenie - ciasto z ich dodatkiem bardzo mi smakowało. Było dobre zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Żeby było bardziej migdałowe w smaku, zamiast orzechów dodałam mielone migdały. Ciasto jest dość wilgotne i słodkie, wyczuwa się w nim delikatną migdałową nutkę, która bardzo pasuje do smaku jabłek.

 

ciasto marcepanowo-jabłkowe

 

Składniki :

  • 170 g cukru
  • 180 g masła
  • 170 g marcepanu ( u mnie złoty marcepan )
  • 100 g mielonych orzechów laskowych ( u mnie mielone migdały )
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 180 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jabłek
  • opcjonalnie : 20 g siekanych orzechów laskowych ( nie dawałam )

do obtoczenia jabłek :

  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżeczki cukru


Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

Cukier, masło i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę, do masy dodawać kolejno jajka cały czas miksując.

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do masy, następnie dodawać kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mielone orzechy (lub migdały). Zmiksować.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Na cieście ułożyć połówki jabłek, obtoczonych wcześniej w cukrze i cynamonie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę ( u mnie piekło się dłużej - po godzinie było jeszcze na wpół surowe. Poza tym musiałam wyjść i po godzinie pieczenia zostawiłam ciasto w wyłączonym piekarniku na ok.15 minut. Po powrocie włączyłam jeszcze piekarnik na jakieś 15-20 minut - stąd ten zbytnio przypieczony wierzch ciasta ).

Po upieczeniu można posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem.

 

ciasto marcepanowo-jabłkowe

 

środa, 20 stycznia 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/01/20 21:38:28
Pięknei wygląda, uwielbiam takie upudrowane ciasta:)
-
2010/01/20 21:41:50
Ja marcepan kupiłam właśnie na allegro, bo w żadnym sklepie go nie znalazłam, a kiedy już go kupiłam, okazało się w niedużym supermarkecie niedaleko mnie zamówili marcepan ;) Teraz mam spory zapas marcepanu z allegro, ale jak mi się skończy to wiem już gdzie się udać :))

Fajne to ciasto :)
-
2010/01/20 21:53:51
Hmmm... taka marcepanowa szarlotka , brzmi i wygląda smakowicie :-)

P.S. Czy według Ciebie rzeczywiście potrzeba aż tyle proszku do pieczenia , czy można dać go mniej ?
-
2010/01/20 22:31:20
Wiosenko , cieszę się , że Ci się podoba :)
Edysiu , do allegrowego zakupu przymierzałam się tuż przed świętami, ale bałam się, że przesyłka będzie długo szła, więc wolałam zaczekać. Teraz na pewno zamówię - bo jednak marcepan z allegro jest tańszy :)
Evenko , ciasto faktycznie smakuje jak szarlotka - tylko taka uszlachetniona ;)
Wydaje mi się , że tyle trzeba - ciasto jest dość ciężkie i wilgotne , przy mniejszej ilości proszku bałabym się , że wyjdzie zakalec. Na szczęście smak proszku nie jest w tym cieście wyczuwalny ( przynajmniej dla mnie ) :)
-
2010/01/20 23:23:01
Ciasto na pewno boooskie! muszę upiec...pozdrawiam.
-
2010/01/21 06:31:10
Mam troszkę marcepanu, ale chyba będzie za malo do tego ciasta, muszę domówic jeszcze ;))
Sliczne ciacho i bardzo pysznie musi smakować to połączenie . Uwielbiam cynamon, jabłka i marcepan, mniam:))
Pozdrawiam ciepło :))
-
2010/01/21 19:48:20
O raju.... Ależ cudo :) Mój mąz lubi marcepan wiec mu je zrobię... Na walentynki?
-
2010/01/22 19:53:58
Kass , polecam ! To coś dla marcepanożerców :)
Majanko , cieszę się , że Ci się podoba ! :)
Malto , dziękuję ! Myślę , że na Walentynki się nada :)
-
2010/01/25 10:00:42
To ciasto kusilo mnie juz jakis czas temu, ale ostatecznie zawsze pieklam z jakiegos innego przepisu. Jednak i to wyprobuje, tym bardziej po Twoich tak apetycznych zdjeciach :)

Pozdrawiam!
-
2010/01/26 06:11:25
Beo , to tak jak ja ;) Mam całą stertę wydrukowanych przepisów - co jakiś czas staram się coś przetestować , ale stertka rośnie szybciej niż ja piekę ;)
-
2010/03/10 12:54:01
Zobaczyłam ów przepis, zapisałam, kupiłam marcepan i upiekłam ciasto. Lubię niemal każde ciasto, ale już wiem, że to z pewnością pojawi się na moim stole, bo takie dobre się okazało. Słodkie, solidne, ładnie podrosło, aromatyczne, z szarą renetą smakowało pysznie. Dziękuję za podzielenie się przepisem, bo ciasto bardzo udane.
-
2010/03/11 06:09:56
Caracordata , z renetami ciasto musiało być świetne !
Są kwaskowate i dzięki temu dobrze smakują w słodkich ciastach , bardzo lubię wypieki z ich dodatkiem.
Cieszę się , że przepis się przydał :)
-
Gość: Muslima, *.range81-159.btcentralplus.com
2011/07/18 16:41:36
Kupilam jakis czas temu marcepan z mysla o zrobieniu tarty marcepanowej - nie znalazlam niestety zadnego fajnego przepisu. Szukalam i szukalam i po dwoch dniach trafilam na ten przepis, spodobal mi sie :) Tego samego dnia zrobilam ciacho i super! Cala blacha zniknela w ciagu 24h! Pychota. Planuje zrobic juz kolejne, bo jeszcze mam marcepana, z tym, ze jablka planuje pokroic na cwiartki. Gratuluje przepisu, ciasto jest wysmienite!