Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

Ostatnio robiłam na obiad pieczonego kurczaka i zostało mi kilka nadliczbowch kawałków. Postanowiłam wykorzystać je jako farsz do tarty. Wykorzystałam przepis na tartę z pieczarkami ( z przepisu Negreski ) trochę tylko zmieniając składniki.

 

tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami

 

Składniki ( na formę o średnicy 27 cm ) :

ciasto :

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki wody
  • duża szczypta soli

farsz :

  • 300 g pieczarek
  • 150 g pieczonego kurczaka ( pokrojone w kostkę )
  • 1 mała cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany 22%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 gałązki szczypiorku ( posiekane )
  • sól , pieprz


Przygotować ciasto - przesiać mąkę z solą na blat, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem, aż z masła i mąki zrobią się grudki. Dodać jajko roztrzepane z wodą, wymieszać , szybko zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Włożyć ją do lodówki na pół godziny.

W tym czasie obrać pieczarki, opłukać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć je ok.10-15 minut, aż sok odparuje. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę z grzybami, zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić pokrojone w kostkę mięso z kurczaka - wymieszać. Ostudzić.

Formę do tarty posmarować cienko masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko [na grubość 3 mm] na koło wielkości formy do tarty. Rozwałkowany placek przenieść na wałku do formy, wylepić brzegi jak najmniej dotykając ciasta rękami [to zagwarantuje kruchość ciasta]. Odciąć ciasto wystające za brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć formę do lodówki na 10 minut.

Wyjęty z lodówki spód do tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.

Jajka roztrzepać widelcem. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, posmarować ją cienko częścią roztrzepanych jajek i ponownie włożyć do piekarnika - tym razem na 5 minut.

Do roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim przygotowany farsz i zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut - do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie.

Podawać na gorąco.

 

piątek, 19 lutego 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/02/19 20:25:05
piekna tarta. Ja ostatnio bardz czesto pieke tarty, bo kupilam sobie formy do ich pieczenia:)
-
2010/02/19 20:28:37
tarty..tarty
kuszą wszędzie wkoło
muszę spróbowac
w wersji nie-słodkiej wygląda pysznie
-
2010/02/19 21:01:45
uwielbiam takie tarty i sobie zachomikuję przepis:) pokuszę się chyba o takie ciasto kruche, bo zawsze robiłam bez jajka, a ciekawa jestem Twojego przepisu...no i tak na zakończenie dodając piękne ujęcie
-
2010/02/19 21:10:48
Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięsne tarty. Aż mi ślinka cieknie :)
-
2010/02/19 22:52:57
Bardzo ładnie wygląda. Złakomiłabym się. :-))
-
2010/02/19 23:07:27
Jejku jak ja bym zjadła taką tartę! Przepysznie wygląda. Czy mogę ukraść kawałeczek? Choć taki maleńki?
Pozdrawiam Cię:)
-
2010/02/19 23:37:43
alez cudowna jest ta tarta! koniecznie do zrobienia! :-)
-
2010/02/19 23:49:26
Iwonko , dziękuję ! Ja dopiero wprawiam się w pieczeniu tart [ wstyd się przyznać - formę kupiłam kilka lat temu i dopiero niedawno po raz pierwszy jej użyłam ;) ]
Asiejko , a ja dla odmiany przymierzam się teraz do słodkiej tarty ;)
Reve , dziękuję ! To ciasto jest kruche pomimo dodatku całego jajka :)
Kasiu , bo mięsne są bardziej treściwe ;)
Krokodylku , dziękuję :)
Majanko , specjalnie dla Ciebie zapakowałam kawałeczek i puściłam ekspresem ;D
Cudawianko , dziękuję pięknie ! :)

-
2010/02/20 00:14:05
no popatrz, a ja ostatnio myślałam co by tu na obiad zrobić z pieczarką, i już wiem :) wykorzystam jednak ciasto francuskie co by szybciej było ;))
-
2010/02/20 06:29:33
Piękna Ci wyszła! mniam, zajdłoby się:)
-
2010/02/21 17:37:16
No właśnie, czasem dobrze, jak zostają nadliczbowe kawałki. :) Akurat do spontanicznych, fajnych "wykorzystań". :)
-
2010/02/21 21:54:52
przepysznie wyglada!!!!
Pozdrawiam :)
-
2010/02/22 06:06:48
Viridianko , z francuskim jeszcze nie robiłam - ale wszystko przede mną :)
Negresco, dziękuję ! Bez Twojego przepisu by jej nie było :)
Małgosiu , dokładnie tak - czasem można coś fajnego wyczarować :)
Gosiu , dziękuję ! :)
-
2010/02/22 13:20:32
Uwielbiam tarty. Koniecznie musze wyprobowac Twoj przepis bo wyglada niesamowicie pysznie :))
-
2010/02/23 21:25:20
Dziękuję Maju :)
-
2010/02/24 13:15:01
Świetny sposób na wykorzystanie kurczaka który został po upieczeniu, u mnie nigdy nie jest zjadany on do końca i zawsze coś zostanie. Dotychczas lądował on w potrawce a tu proszę jaka alternatywa :)
-
2010/02/25 05:52:50
No właśnie - zawsze zostanie kawałek lub dwa i nie wiadomo , co z nimi zrobić :)
-
2010/02/25 23:24:03
Piękna tarta :)
-
2010/03/02 05:53:16
Dziękuję ! :)
-
2010/03/18 20:46:26
Bardzo mi się podoba ta tarta, no i doskonały sposób na zagospodarowanie niewielkich ilości mięsa. Lubię takie przepisy. Zapisuję:)
-
2010/03/24 06:36:49
Eweno , mam nadzieję , że przepis się przyda :)
-
2010/04/05 10:37:05
mmm..brzmi i wygląda ciekawie.
Musiała być przepyszna.
-
2010/04/08 06:17:32
Była całkiem smaczna :)
-
2010/04/08 20:50:33
Uwielbiam wszystkie tarty, a ta wygląda pysznie. Mniam.
-
2010/04/08 22:12:55
Dziękuję Tysiaczku :)
-
Gość: Camilla, ip-89-174-126-242.multimo.pl
2011/04/24 22:44:55
mam pytanko, w przepisie na farsz nie ma podanych ilości jajek a później jest że dodać roztrzepane jajka...więc ile tych jajek do tego farszu i na posmarowanie podpieczonego ciasta?jedno i reszte wlać do farszu czy jak?
-
2011/04/25 08:25:46
Camillo , już poprawiłam, gdzieś mi te jajka zaginęły przy pisaniu przepisu ;) Dobrze, że zwróciłaś na to uwagę , dziękuję ! :)
Jajka roztrzepujemy i częścią masy smarujemy spód , a potem do reszty roztrzepanych jajek dodaje się pozostałe składniki i zalewa tym farsz ułożony na podpieczonym spodzie.
-
Gość: Camilla, ip-89-174-40-125.multimo.pl
2011/04/25 09:51:10
Ślicznie dziękuje,robię tę tarte właśnie dzisiaj :) praktycznie już zaczełam ją robić...pozdrwiam.
-
Gość: aaaa, host-46-151-186-220.interduo.pl
2012/11/10 11:45:56
średnia ;|
-
Gość: georgciekawski, 31-128-3-25.ip.xcore.pl
2013/03/18 13:34:25
a czy moze byc jakas inna smietana niz 22%? np 18%? i czy zamiast resztek z kurczaka moze byc np. filet odrobine przyprawiony?
-
2013/03/19 06:13:23
Georgciekawski , można spróbować - chociaż lepiej dać śmietanę o większej zawartości tłuszczu - te chudsze lubią się czasem zwarzyć.
A zamiast kurczaka może być oczywiście filet - podsmażony czy gotowany - lub inne dodatki.
pozdrawia
-
2013/09/18 14:37:53
Bardzo fajne nadzienie :) ja właśnie początkuję z tartami i szukam pomysłów na nadzienie, napewno takie kiedyś zrobię ;)
-
2013/09/18 22:19:55
Studentko , tarta za każdym razem może być inna - wszystko zależy od naszej fantazji, można wrzucić tam praktycznie wszystko :)