Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bananowo-owsiane

festiwal płatków owsianych Szukałam ostatnio jakiegoś ciekawego przepisu na chlebek bananowy - i znalazłam taki, który przy okazji bardzo pasuje do zorganizowanego przez Joannę Festiwalu płatków owsianych.

Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie). Tak czy inaczej w końcu się upiekło i zostało z apetytem zjedzone ;-)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

ciasto bananowo-owsiane

 

Składniki :

  • 90 g masła
  • 200 g cukru ( polecam mniejszą ilość, bo ciasto jest bardzo słodkie )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych ( dałam zwykłe płatki górskie )
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g rozgniecionych bananów
  • 1 pokrojone w kostkę jabłko
  • 60 ml mleka
  • 80 g rodzynek(-nków) - zawsze mam problem z odmianą ;)
  • 250 ml soku jabłkowego


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać banany, jabłko, mleko i sok jabłkowy - wymieszać.

Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon. Zmiksować z mokrymi składnikami. Dodać rodzynki, wymieszać.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (u mnie keksówka o wymiarach 30x10 cm - ale polecam szerszą i płaską formę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (u mnie ciasto potrzebowało 1,5 godziny).

 

ciasto bananowo-owsiane

 

 

 

wtorek, 04 maja 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/05/04 22:43:54
Bardzo fajne ciacho:)
-
2010/05/04 22:51:24
Świetne jest to ciacho! Ma bogate wnętrze i wygląda na słodkie, wilgotne i pyyyyszniaste :))
Ja odmieniam - rodzynek ;)))

Usciski Basiu:**
-
2010/05/04 22:53:10
Wiosenko , dziękuję ! :)
Madziu , jest baaardzo słodkie i baaardzo mokre - i szybko znika ;)
pozdrawiam gorąco ! :)
-
2010/05/04 23:05:04
Widzę, że jest bardzo wilgotne a ja uwielbiam takie ciasta. Wspaniały wypiek i jedząc kolejny z rzędu kawałek można się tłumaczyć, że przecież jest zdrowe :)
-
2010/05/04 23:59:19
Podoba mi się!
Bardzo mi się podoba :)
-
2010/05/05 05:39:00
Wygląda przepysznie, na takie wilgotne:)
-
2010/05/05 06:04:42
Kasiu , dziękuję :)
Dokładnie tak - zjedzenie kilku kawałków jest jak najbardziej usprawiedliwione ;)))
Poleczko , Atinko , ślicznie dziękuję ! :)
-
2010/05/05 08:07:35
śliczne!
a rodzynki to chyba każdy odmienia jak woli.:D
-
2010/05/05 08:48:09
cudne :)
-
2010/05/05 09:12:42
wszystko, co z bananami jest pyszne :)
-
2010/05/05 13:31:20
Ach, robiłam podobne :) Uwielbiam banany i płatki...
-
2010/05/05 17:17:13
ostatnio mam owsianą faze :D ciasteczka, placuszki i wszystko co z tymi płatkami ma zwiazek kocham ;)
-
2010/05/06 06:11:32
Dziękuję ! Cieszę się , że Wam się podoba :)
-
2010/05/06 20:02:24
to, że jest takie mocno wilgotne zachęca najbardziej
-
2010/05/06 23:21:56
Piękne ciasto bananowo - owsiane! Banany uwielbiam, a płatki owsiane są bardzo zdrowe, fajny pomysł, pozdrawiam:-)
-
2010/05/07 06:33:11
Asiejko , i dzięki temu jest dość długo świeże :)
Katarzyno , dziękuję ! :)
-
2010/05/09 04:55:28
ojej wspaniałe!! Mam taki zapas płątkó owsianych że każd przepis się przyda:))
-
2010/05/17 06:12:41
W takim razie do dzieła, Gosiu ! :)