Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Warzywny bałagan czyli jarski bigos

W tym daniu jest wszystko - prawdziwy warzywny misz masz, ale bardzo smaczny. Zrobiłam go trochę inaczej, niż zwykły bigos. Nie dodawałam w ogóle wody, warzywa dusiły się tylko we własnym soku i to zdecydowanie wpłynęło na ich smak. Oczywiście na plus. To mój bardzo udany eksperyment kulinarny :)

 

warzywny bigos

 

Składniki :

  • 1 mała główka kapusty lub pół dużej
  • 3 duże cebule
  • 2 młode cukinie ( ok.20-centymetrowe )
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka melasy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól , pieprz , słodka papryka , czosnek
  • przyprawa typu Vegeta lub Warzywko
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili Tao-Tao
  • 3-4 łyżki oliwy


Kapustę posiekać tak jak do zwykłego bigosu. Cebule pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić w grubszą kostkę (razem ze skórką). Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Gdy stanie się przejrzysta, dorzucić paprykę, przesmażyć, dodać cukinię i ogórek. Smażyć przez kilka minut na dość dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie partiami dodawać kapustę, dokładnie mieszając ją ze smażącymi się warzywami. Dodać 2 łyżki Vegety. Jeszcze przez parę minut potrzymać na dużym ogniu (koniecznie mieszać), potem skręcić gaz do minimum i przykryć garnek. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone pomidory, poddusić razem ok.10 minut.

Warzywa puszczą sporo soku, więc raczej nie ma potrzeby podlewania wodą. Gdy zmiękną, dodać melasę, przecier pomidorowy, sos Tao-Tao oraz tymianek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką i sproszkowanym lub świeżym czosnkiem.

Podawać ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy smaki się przegryzą.

wtorek, 29 czerwca 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/06/29 07:37:57
U mnie w domu takie dania robią furrorę:)
-
2010/06/29 08:51:08
U mnie też - szczególnie latem :)
-
2010/06/29 09:09:36
Bigos idealny. Chetniebym sie skusiła ;)
-
2010/06/29 09:31:03
uwielbiam te letnie miszmasze! miseczki pełne warzyw..
-
2010/06/29 13:24:54
A ja miałam zrobic bigos na weekend..i .zjedlismy kapuste zanim zdazylam nawet wyjac garnek na bigos hehe ;) Ale taki jarski wyglada oblednie!! Uwielbiam takie danie;] Napewno skorzystam z pomyslu;]
-
2010/06/29 17:37:27
Emmo , polecam , bo jest naprawdę pyszny ! :)
Asiu , lubię lato właśnie za świeże, o normalnym smaku warzywa i owoce :)
Gosiu , ja planowałam grillowaną cukinię - i tak się do niej zabierałam, że w końcu wylądowała w bigosie ;)
-
2010/06/29 17:59:48
Jaki pyszny! Bardzo lubię takie danka pełne warzyw! Ślicznie i smacznie się prezentuje Basiu:)
Pozdrawiam.
-
2010/06/30 06:28:49
Madziu , dziękuję pięknie :)
-
2010/07/01 10:47:06
Wygląda pysznie, ale odkąd musiałam zjesc cały garnk duszonej kapusty sama samiusieńka, to teraz mam opory ;D ale duszone warzywa bardzo lubię :)*
-
2010/07/01 18:01:06
Szarlotku , u mnie też tak bywa ;))
-
2010/07/05 22:38:22
Jarski bigos czeka sobie w kolejce :)
Byle do weekendu!
Pycha przepis :)
-
2010/07/06 06:12:46
:) Miałam robić powtórkę w miniony weekend , ale się nie udało . W następny zrobię na pewno :D