Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka malinowa

Co prawda upały nie sprzyjają myśleniu o rozgrzewających napojach - ale zimą taka nalewka to skarb :) Dlatego warto pomyśleć o jej zrobieniu już teraz - na jesienno-zimowe przeziębienia będzie jak znalazł ;)

 

nalewka malinowa

 

Składniki :

  • 500 g malin
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • ok.500 g cukru

Maliny wsypać do dużego słoja, zalać spirytusem z wódką, zamknąć i odstawić na ok.2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do butelki, a owoce zasypać cukrem. Zakręcić i odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Co parę dni potrząsać słojem, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

Otrzymany syrop zlać i dodać do nalewki. Przelać do butelki, filtrując przez lejek wyłożony watą lub filtrem do kawy. Zakręcić i odstawić w ciemne miejsce - zapomnieć na dłuższy czas (im dłużej, tym lepiej dla smaku nalewki).

czwartek, 19 sierpnia 2010, abbra
Tagi: maliny alkohol
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/08/19 07:32:27
Jak ja lubię takie domowe naleweczki. W tym roku tez zrobiłam kilka:)
-
2010/08/19 09:03:00
A zimą będzie degustacja ;)
-
2010/08/19 10:45:48
lubię ten malinowy kolor
-
2010/08/19 11:14:09
domowe nalewki są najlepsze
-
2010/08/19 12:23:23
A to nie będzie mocne?
-
2010/08/19 13:02:05
zapowiada się super!
-
2010/08/20 06:35:30
Kolor ma piękny , i pięknie pachnie :)
Lo-ko - będzie :) Ma ok.70% .
-
2010/08/23 19:29:31
Wow, świetna! Jak dla mnie może być i mocna ;)
-
2010/08/23 21:37:13
Zimą będzie się przy niej miło wspominało minione lato :)
-
2010/09/01 19:19:22
nalewka pyszna tylko z podanych przez ciebie proporcji: cukier- wódka- spirytus i uwzględniając małą utratę alkoholu z malinami ma ona jakieś 55% do 58%
co nie umniejsza jej walorom smakowym ;]
-
2010/09/01 21:20:44
Masz rację Cyniu, nie wzięłam pod uwagę rozcieńczenia alkoholu przez maliny i cukier :)
-
Gość: , 95-155-98-89.multi-play.net.pl
2012/07/11 19:30:30
mam pytanie, maliny zasypane cukrem az 2-3 tyg maja lezec?
-
2012/08/04 08:55:09
Tak - w tym czasie powinien wytworzyć się syrop .
-
Gość: jana, dynamic-78-8-57-139.ssp.dialog.net.pl
2012/11/10 15:59:17
Co do receptury, to jeżeli w nalewce malinowej do owoców dodamy cukier w proporcji 1 do 1, to otrzymamy likier. Proponuję na każdy kilogram owoców 1/2 kg cukru, a stężenie alkoholu podnieść do 45 %.
Lub jeszcze inaczej.
1kg malin ( w pełni dojrzałych, a najlepiej leśnych) zalać syropem cukrowym (1/2 kg cukru przegotowanego w 1/2l wody) i jak podaje mistrz Hieronim zamykamy słój do zachodu słońca, a następnie zalewamy nastaw 0,75 l spirytusu 70 %.
0,750 ml, spirytusu 70% procentowego po rozcieńczeniu 1/2 l wodą daje nam alkohol o mocy około 42-43 %, dlatego alkohol 40% niewiele traci na % z sokiem malinowym.
Osobiście polecam przepis z kolekcji kresowej - Malinówka z Motycza"
Przepis co prawda dotyczy malin zółtych, ale moje czerwone też były b. dobre.
- 1kg malin jesiennych (żółtych),
- 1 kg cukru (proponuję 50-60 dkg),
-1 l wódki 40 lub 45%,
- kilka listów świeżej melisy (opcjonalnie jeżeli posiadamy.),
Dojrzałe maliny zebrane w słoneczny dzień (o, ile jest to możliwe) zasypać cukrem i postawić na słonecznym oknie wstrząsamy słojem raz dziennie.
UWAGA!!! - dla tych którzy NIE planują malowania pokoju.
Maliny z cukrem w słoju na pewno sfermentują i będzie się wydzielał gaz, dlatego wystawiony słój przykrywamy gazą przed muszkami owocówkami, lub zakręcamy, ale na tyle lekko i NIEszczelnie, aby gazy mogły się wydobywać na zewnątrz. Jednak zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem byłby 5 l balonik z szkłem do fermentacji. Piszę, to z własnego doświadczenia. Na szczęście słój zakręciłem na tyle NIEszczelni, że gazy się lekko wydobywały, słychać było syczenie z pod nakrętki, i kiedy otworzyłem słój "tylko" huknęło jak z armaty. Proszę o tym pamiętać!
- po 2 tygodniach zalewamy maliny z cukrem alkoholem i pozostawiamy na 4 tygodnie do maceracji dalej na słońcu. Raz dziennie wstrząsamy słojem.
Następnie nalewkę zlewamy i filtrujemy i odstawiamy do leżakowania. Samych owoców proponuję nie wyciskać zbyt mocno, unikniemy mętnienia nalewki.
Czas leżakowania to min. 6 miesięcy. Zalecany 8-10 miesięcy. Znakomita jest tak naprawdę dopiero po roku leżakowania w piwnicy, gdzie temperatura jest niższa.
Pozdrawiam.
-
2012/11/12 06:28:04
Jano , przy następnej "produkcji" na pewno skorzystam z Twoich wskazówek :)