Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czekoladowo - bananowe

Delikatne, mocno czekoladowe ciasto o bananowym aromacie. Lekko wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Idealne na niedzielny podwieczorek :)

Przepis znalazłam tutaj.

 

ciasto czekoladowo-bananowe

 

Składniki :

ciasto :

kruszonka :

  • 25 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru demerara
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Banany obrać i pognieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na papkę.

Przygotować kruszonkę : masło utrzeć z mąką, a następnie wymieszać z cukrem i orzechami.

Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, zmiksować. Dodać banany i roztopioną, ostudzoną czekoladę i miksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 36 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać kruszonką i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez około 50-60 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

ciasto czekoladowo-bananowe

poniedziałek, 11 października 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/10/11 07:04:43
Ciasto wygląda wspaniale ...to Ja sie częstuję do kawy ;)
Pozdrawiam :)
-
2010/10/11 07:15:59
Dziękuję Anytsujx ! Częstuj się , z kawką jest pyszne ! :D
-
2010/10/11 07:18:28
smakowite ciacho, a ten dodatek bananow bardzo do mnie przemawia... pychotka:)
a ja sie poczestuje do herbatki:)
-
2010/10/11 07:35:38
wygląda prześlicznie ;D porwałabym ten kawałek ze zdjęcia ;))
-
2010/10/11 14:23:32
Ale pyszne ciacho:)
-
2010/10/11 16:16:37
ten ciemny czekoladowy kolor i banany.. to bardzo zachęcające..
-
2010/10/11 18:28:11
Ostatnio bardzo podobne ciasto zachwyciło moje podniebienie, uwielbiam ciasta z bananami, ale i Twoje dyniowe czeka jeszcze w kolejce :)
-
2010/10/11 19:27:44
jak wilgotne, to musi być pyszne. :)
-
2010/10/11 19:29:07
wygląda pięknie!
idealie puszyste, niezwykle wilgotne...
takie, jakie być powinno.
-
2010/10/11 20:31:23
Jakie ono pyszne! Czekolada i banan w kolejnym pysznym cieście :) Baaardzo mi się podoba:)
-
2010/10/11 21:37:26
wilgotne i czekoladowe... pycha!
-
2010/10/12 05:39:53
Wygląda cudownie:) I to połączenie - musi być pyszne:)
-
2010/10/12 06:06:19
Ago , z herbatką na pewno będzie świetnie smakować :)
Ciastello , dziękuję ! Musisz się spieszyć , bo jest na niego sporo chętnych ;)
Wiosenko , dziękuję ! :)
Asiejko , nawet nie wiesz, jak bardzo ... :)
Mikimamo , u mnie kolejka wypieków do zrobienia staje się coraz dłuższa ;)
Cukrowa Wróżko, jest - bardzo ! :)
Karmel-itko , dziękuję pięknie ! To ciasto naprawdę mnie zaskoczyło swoim smakiem - oczywiście pozytywnie :D
Madziu , dziękuję pięknie ! Będę musiała chyba zrobić powtórkę, bo z ciasta został już tylko jeden kawałek :)
Paulo , oj tak - nie sposób mu się oprzeć, jeżeli jest się czeko- i bananoholikiem ;)
Atinko , dziękuję ślicznie ! Banany z czekoladą to prawie tak dobre połączenie jak pomarańcze + czekolada :)
-
2010/10/12 11:24:13
To ja się dopytam: mimo, że do mąki samorosnącej dodajemy proszek to należy dodać do ciasta jeszcze łyżeczkę proszku?
Nie bardzo rozumiem sensu przygotowywania tej mąki, ale może sens jakiś jest;)
Ciacho extra, wpisane na listę do zrobienia:)
Pozdrawiam:)
-
2010/10/12 21:36:43
Nie mogę na nie patrzeć... Jest okropne. :D Paskudne. :D
Abbro, plissss, daj kawałek. :D Bo tak naprawdę daje po oczach i kusi jak diabli. :D
-
2010/10/12 22:35:41
Nie nie nie dawaj Małgosi daj mi :))))))))))))
-
2010/10/12 22:36:13
Nie nie nie dawaj Małgosi daj mi :))))))))))))
Chyba nieżle musieli podrasować kontrast bo u nich jakieś mega ciemne!
:)
-
2010/10/13 06:14:47
Sowo , to dość ciężkie ciasto , więc bez tego dodatkowego proszku mógłby wyjść zakalec.
Są przepisy,gdzie używana jest tylko mąka samorosnąca, a dodatkowego proszku już nie trzeba- więc jakiś sens jest ;) Ważne , że przepis jest niezły - i ciasto smaczne :)
Małgoś , kawałek tego paskudnego, okropnego wysyłam prosto do Ciebie ;)))
Poleczko , a Tobie wysyłam drugi kawałek :)
To ichnie może było z superciemnym kakao ;))
-
2010/10/13 20:21:53
o rany!!! to do mnie wyślij trzeci kawałek bo nie zasnę... rewelacyjnie wygląda i domyślam się że smakuje niebiańsko!
-
2010/10/14 05:54:42
Myniolinko , pięknie dziękuję ! Wysyłam do Ciebie trzeci kawałek, uważaj ,bo leciiii... :)
-
2010/10/14 19:36:34
Po dżemie czekoladowo-bananowym, wiem już, że to połączenie jest fantastyczne :) Ciasto musi być równie dobre :)
-
2010/10/15 06:08:45
Wedelko , zgadłaś ! To połączenie sprawdziło się również w tym cieście :))