Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne ciasteczka dyniowe

Tej jesieni dynia pojawia się na moim stole dość często, głównie w postaci słodkich wypieków. Rozpoczęty wczoraj Festiwal Dyni jest dla mnie motywacją do wypróbowania kolejnych dyniowych przysmaków.

Jednym z wybranych przeze mnie wypieków są właśnie te ciasteczka. Smakują zupełnie jak pierniczki, są mięciutkie i delikatne, mają piękny złocisty kolor i są pyszne :)  Polecam !

Przepis pochodzi z tej strony .

 

korzenne ciasteczka dyniowe

 

Składniki :

  • 310 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • pół łyżeczki soli ( dałam 1/8 łyżeczki )
  • 115 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 245 g puree z dyni*
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


W misce wymieszać razem suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, goździki i sól.

W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać dynię, jajko i ekstrakt z wanilii - zmiksować na gładką, jednolitą masę. Dodać mieszankę suchych składników, zmiksować.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczając (należy zachować między nimi odstęp, bo ciastka sporo urosną). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec przez około 15-20 minut ( piekłam na termoobiegu w 165°C, przez 20 minut).

Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.


Po ostudzeniu można je polukrować glazurą ( którą pominęłam, bo według mnie ciastka są wystarczająco słodkie).

Glazura:

  • 240 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Utrzeć razem cukier, mleko, masło i ekstrakt z wanilii. W razie potrzeby lukier rozrzedzić mlekiem. Polukrować ciasteczka.


* puree z dyni zrobiłam w ten sposób : dynię obrałam, pokroiłam w kostkę i uprażyłam w garnku z niewielką ilością wody. Następnię zmiksowałam na gładką masę i odsączyłam na sitku.

 

korzenne ciasteczka dyniowe

 

To moja pierwsza propozycja do tegorocznego Festiwalu Dyni.

 

 

sobota, 23 października 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/10/23 17:35:30
już sam ich wygląda zachęca do jedzenia!
-
2010/10/23 17:46:19
Ciekawy pomysł z dodatkiem tego puree! Bez wątpienia nadaje ciasteczkom świetnej konsystencji.
-
2010/10/23 17:52:24
Bardzo mi się podobają te ciasteczka:) Pyszności:)
-
2010/10/23 20:51:15
Nie poznam ich smaku, póki nie upiekę :)
-
2010/10/23 21:00:49
Rzut oka na zdjęcie, zerknięcie na przepis, i już wiem, że to mogą być jedne z moich ulubionych ciasteczek.. Świetne..
-
2010/10/24 09:49:01
wyglądają świetnie, pewnie też tak smakują
-
2010/10/24 10:57:36
Paula , dziękuję :)
Zaytoona , dzięki niemu ciasteczka są wilgotne i rozpływają się w ustach :)
Atinko , cieszę się , że Ci się podobają :)
Mikimamo , warto je poznać ! ;)
Spencer , dziękuję ! Warto je zrobić, nie dość, że smaczne , to jeszcze zdrowe, bo z dynią :)
Kas , dziękuję ! Są bardzo smaczne :)
-
2010/10/24 13:23:15
Abbra są wspaniałe. Zapisuję i zrobię tej jesieni, na pewno.
-
2010/10/24 16:18:54
chetnie bym sobie pojadla takich ciatseczek:) mniam:)
-
2010/10/24 18:26:16
Niech zyje jesien i dynie! :)
Bardzo smakowita propozycja Abbro :)

Pozdrawiam!
-
2010/10/24 19:34:48
Jakie sliczne ciasteczka! I to dyniowe, no super pomysł Basiu!:)
-
2010/10/25 06:03:55
Kabaimaga , dziękuję ! To takie typowo jesienne ciasteczka :)
Ago ,częstuj się ! :)
Beo , dziękuję ! To dzięki Tobie zaprzyjaźniłam się z dynią :D
Madziu , miło mi , że Ci się podobają ! :)