Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem


Gotujemy po polsku!

Moja ostatnia, siódma propozycja do "Gotowania po polsku" - akcji pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Przy okazji przygotowywania ruskich pierogów postanowiłam wypróbować inne nadzienie - z kaszy gryczanej i twarogu. Przepis znalazłam w książce Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni". Takie pierogi są dość dobre, ale jednak wolę ruskie :) Kaszę gryczaną lubię gotowaną na sypko, z dodatkiem mięsnego sosu. W pierogach nie zdobyła mojego uznania.

Przepis dołączam również do akcji Edysi - "Jedzmy kaszę".

 

pierogi z kaszą gryczaną

 

Składniki :

ciasto :

  • ok.500-700 g mąki
  • gorąca woda

farsz :

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 100 g białego sera


Przygotować farsz : kaszę ugotować na sypko, lekko przestudzić. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rumiano na maśle lub smalcu, dodać do kaszy. Ser przetrzeć przez sitko i również dodać do kaszy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować ciasto : do dużej miski wsypać mąkę i wlać do niej ok.200-300 ml gorącej wody. Zamieszać, odstawić na chwilę. Po chwili zacząć zagniatać ciasto. Jeżeli w trakcie zagniatania okaże się za gęste, należy dolać jeszcze trochę gorącej wody; jeżeli za rzadkie - dosypać mąki. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne.

Ciasto podzielić na części, przykryć ściereczką, żeby nie wysychało. Każdą część rozwałkować dość cienko, wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi i układać je na umączonej deseczce.

Zagotować w dużym garnku wodę z solą ( ok.2 łyżeczki soli ) i łyżką oliwy. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi, zamieszać, przykryć. Kiedy wypłyną - gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką-cedzakiem, odsączyć, układać na talerzu.

Podawać polane masłem lub skwarkami oraz kwaśną śmietaną.

 

pierogi z kaszą gryczaną


niedziela, 07 listopada 2010, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2010/11/07 22:39:33
Piękne te pierożki Basiu! Nigdy nie jadłam pierogów z kaszą, myslę,ze czas spróbować:)
-
2010/11/07 22:42:22
Aleś Ty szybka Madziu ! :) Takie "kaszowe" pierożki smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych z serem albo mięsem :)
-
2010/11/07 22:44:15
Moje ulubione - i farsz i ciasto. Jakoś ciasto z jajkiem do mnie mało przemawia :)
-
2010/11/07 22:50:38
:) Wiesz Poleczko - kiedyś robiłam ciasto pierogowe z jajkiem, ale od kiedy poznałam przepis na ciasto z mąki i gorącej wody, innego już nie robię :)
-
2010/11/08 05:48:02
Pięknie zawinięte te pierogi! A do mnie i tak najbardziej przemawiają ruskie;)) Żadnych innych tak nie lubię;)
-
2010/11/08 06:00:34
Atinko , dziękuję ! Ruskie to też i moje ulubione (no, może jeszcze z kapustą i grzybami) :)
-
2010/11/08 07:46:49
U mnie w tym tygodniu też były takie pierogi. Mi posmakowały, chociaż też wolę ruskie :)
-
2010/11/08 10:24:42
uwielbiam pierogi w takiej wersji. te zrobione przez Mamę..
-
2010/11/08 13:24:33
jakie pyszne pierogi! raz tylko takie jadłam i bardzo mi smakowały
-
2010/11/08 21:05:52
Ja bym zjadała z chęcią, ale zamiast sera wolałabym jakieś dobre skwarki. :)
-
2010/11/09 06:02:52
Kabaimaga , ruskie są na pierwszym miejscu ;)
Asiejko , a ja takie pierogi jadłam po raz pierwszy - u nas w domu najczęściej były ruskie albo z kapustą i grzybami :)
Paulo , dziękuję :)
Małgoś , może kiedyś spróbuję ze skwarkami ... :)
-
2010/11/09 15:39:47
Domyślam się jedynie, że smakują super ;]
-
2010/11/09 22:48:32
Całkiem, całkiem... :)
-
2010/11/11 12:49:32
ależ robisz piękną falbankę w pierogach - moja babcia taką robi, ja albo nie mam umiejętności [=zdolności plastycznych] albo cierpliwości, już sama nie wiem...
-
2010/11/12 06:13:19
N_ino , dziękuję ! Falbankowania nauczyłam się dawno temu od kuzynki - przydaje się , kiedy robię dwa rodzaje pierogów - wtedy dla rozróżnienia jedne są z falbanką :)
-
Gość: anulka230969, dynamic-78-8-116-225.ssp.dialog.net.pl
2011/04/03 08:26:33
Ja dodaję do tego farszu suszone grzyby, (wcześniej namoczone, obgotowane i przesmażone z cebulą).
-
2011/04/04 06:45:46
Kasza z grzybami - to brzmi ciekawie :) Może kiedyś spróbuję.
-
Gość: doti, host-2-96-160-122.as13285.net
2012/09/14 13:18:02
moja babcia robi nadzienie z kaszy gryczanej, twarogu i miety (swiezej z pola;) Pyszne! bez cebuli czy innych dodatkow jak pory np.
-
2012/09/19 06:33:23
Słyszałam o takim farszu z miętą od koleżanki - ale chyba nie zaryzykuję ;)