Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello na krakersach

Bardzo smaczny i prosty deser dla wielbicieli kokosowych smaków. Słone krakersy połączone ze słodkim kremem budyniowym tworzą wbrew pozorom naprawdę zgrany duet :)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

rafaello na krakersach

 

Składniki :

  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 op. słonych krakersów [ u mnie Lajkonik ]
  • pół szklanki płatków migdałowych


Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy [ u mnie 30 x 25 cm ] rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi ( zamiast płatków mogą być wiórki kokosowe ).

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

 

wtorek, 25 stycznia 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/01/25 23:22:45
Abbro jadłam ciasto z krakersami, ale zupełnie inne...o takim połączeniu ne słyszałam, a wygląda mega smakowicie:) Porywam okruszki:) pozdrawiam
-
2011/01/26 06:25:36
Jeszcze nigdy na krakersach nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować, bo ciekawi mnie to połączenie smaków.
Pięknie wygląda i kusząco:)
Pozdrawiam.
-
2011/01/26 06:58:22
Śliczna kosteczka!
-
2011/01/26 07:16:02
Jolanto , dziękuję :) Nie przepadam za słodko-słonymi połączeniami, ale w tym cieście zupełnie mi nie przeszkadza ta kombinacja - wręcz przeciwnie, bardzo mi odpowiada :)
Madziu , dziękuję pięknie ! Polecam, bo to smaczny deser ( i do tego mało pracochłonny ). :)
Mikimamo , dziękuję ! :)
-
2011/01/26 08:47:02
ale pysznie wygląda!
-
2011/01/26 08:51:35
Robiłam kiedyś takie rafaello i musiałam chyba coś zepsuć bo mi niezbyt smakowało a teraz widziałam na kilku blogach i wszyscy zachwalają. Musze spróbowac raz jeszcze:)
Pozdrawiam:)
-
2011/01/26 08:53:37
Wyglada przepysznie! Uwielbiam rafaello a taki szybki przepis jest wprost wymarzony dla mnie :) Moge porwac kawaleczek do kawy? :)
-
2011/01/26 08:55:03
Gdzieś już widziałam przepis na takie rafaello, ale nie wiem gdzie, więc teraz już sobie zapiszę ;)

Myślę że by mi posmakowało, bo lubię połączenie słodkiego ze słonym (np. w maśle orzechowym). Na pewno zrobię.
-
2011/01/26 09:07:06
Pyszna sprawa. Chrupiące i słodkie. Muszą być wspaniałe.
-
2011/01/26 10:38:03
lubie polaczenie slonych krakersow i slodkiej masy, wiec chetnie zjadlabym ten pyszny kawałeczek ciasta:)
-
2011/01/26 11:12:42
o, bardzo lubię tę wersję za błyskawiczność przygotowania :)
-
2011/01/26 13:39:14
tutaj krakersow raczej nie kupie:( Kupilam za to wczoraj camembert i zjadlam grilowany zzurawinami. Cale 250g :D Niedobra Ty Abbro kusisz mnie tymi przepisami:P
-
2011/01/26 14:10:46
Niesamowicie pysznie! Fajne wyważenie słoności i słodyczy absolutnej. :)
-
2011/01/26 17:09:38
Obłędnie musi smakować. Uwielbiam kokosowe nuty :)
-
2011/01/26 18:43:58
Ja robię zazwyczaj na biszkoptach bo dla mnie smaki się gryzą, ale Twoje wygląda cudownie :]
-
2011/01/26 22:03:00
cudowne ciasto.
nie pamiętam, kiedy ostatnio się nim delektowałam.
-
2011/01/26 22:08:11
moja mama robila tego typu deser i pamietam, ze polaczenie slonego ze slodkim tutaj bylo swietne! moze sie skusze? pozdrawiam!
-
2011/01/27 06:28:40
Zauberi , dziękuję ! :)
Wiosenko , może trafiłaś na bardziej słone krakersy... albo inny przepis na masę ... albo po prostu to nie Twoje smaki :)
Maju , oczywiście - częstuj się , proszę ! ;))
Edysiu , myślę , że spodoba Ci się smak tego deseru :)
Aprespe , pyszne i słodkie - tak. Chrupiące raczej nie , bo po nocy w lodówce krakersy miękną :) Ale to zaleta, nie wada tego ciasta ;)
Kulinarnespotkania , proszę bardzo - porcja dla Ciebie ! :))
Paulo , to duży plus tego deseru :)
Iwonko , kuszę , bo ja zła kobieta jestem ;)))
Zaytoono , żaden z tym smaków nie dominuje w cieście i dzięki temu jest idealne :))
Kuchennefascynacje , jest pyszne ! Zastanawiam się , co by było , gdybym dodała do kremu odrobinę aromatu migdałowego ... Korci mnie, żeby spróbować ;)
Fiolko, dziękuję ! Może smak zależy od rodzaju użytych krakersów ? Niektóre są mocniej solone ...
Karmel-itko , ja miałam okazję spróbować tego ciasta jakieś 15 lat temu i pamiętałam , że wtedy też bardzo mi smakowało :)
Cudawianko , skuś się , skuś , bo warto ! :))
-
2011/01/27 20:01:13
Abbro,
osobiście jadłam tylko Rafaello (jako ciasto) na krakersach właśnie.
Niegdyś to moja Mama była specem od jego robienia, sama zrobić je spróbowałam chyba tylko raz;p, wiesz.. jakiego smaka mi narobiłaś?
Chyba kupię jutro krakersy!!!!!!!!!
-
2011/01/28 06:06:36
Rewelacyjnie wygląda! Juz się częstuje, bo akurat rafaello to ja uwielbiam:)
-
2011/01/28 06:07:49
Olciku, w takim razie jedynym ratunkiem jest kupienie krakersów ;))
-
2011/01/28 06:09:00
Atinko , ślicznie dziękuję ! :)
Proszę , częstuj się - akurat mam kawałeczek specjalnie dla Ciebie ;)
-
2011/01/29 18:59:56
Wygląda przepysznie! :) Małym zaskoczeniem jest dla mnie połączenie krakersów ze słodkim kremem, ale jutro zamierzam wypróbować i sama ocenić.
-
2011/01/29 23:37:44
Mala_czarna , cieszę się , że Ci się podoba :) Mnie też zaskoczyło to połączenie (oczywiście na plus) :)
-
2011/02/05 23:20:40
super ciasto, a ten talerzyk jaki piękny
-
2011/02/06 09:59:19
Dziękuję ! :)
-
2011/02/13 16:23:38
zrobiłam, przepyszne!
-
2011/02/14 06:29:02
Kaś, cieszę się , że Ci smakowało ! :)
-
2011/04/12 22:51:27
Strasznie lubię to ciacho :)
-
2011/04/13 06:00:14
Nie dziwię się :) Trudno mu się oprzeć ;))
-
Gość: kinderjajo, apn-77-114-15-107.dynamic.gprs.plus.pl
2011/05/24 19:20:07
ciasto,bardzo proste,mega pyszne!!!świetne na specjalne okazje i nie tylko!!!!
-
2011/05/28 08:10:17
Kinderjajo , cieszę się , że Ci się podoba ! :D
-
Gość: ariwederczi, apn-77-113-86-174.dynamic.gprs.plus.pl
2011/08/08 08:12:57
Nie byłam przekonana do krakersów i rafaello w jednym, ani do tego, że potrafię coś takiego wyczarować. Ale muszę szczerze przyznać, że mi się udało, a co najważniejsze, wszystkim smakowało. :-)
-
2011/08/09 06:45:29
Ja też na początku sceptycznie podchodziłam do tego zestawu, ale to połączenie pozytywnie mnie zaskoczyło :)
Ariwederczi , widzę , że kulinarne eksperymenty Cię wciągnęły - cieszę się , że korzystasz z zamieszczanych przeze mnie przepisów :)
pozdrawiam
-
Gość: , 89-73-21-15.dynamic.chello.pl
2011/11/01 00:27:44
bardzo pyszne :) już kilka razy je robiłam i za każdym razem wychodziło lepsze.. :-)
jak robiłam z 1,5 porcji i wlałam tylko 0,5 l mleka to masłowy krem wyszedł.. na następny raz wziełam 0,75l mleka i około 1,25 kostki masła i było pyszniutkie :)

Ps. zeby nie tracić czasu masło miksuje odrazu z kokosem a jak mam gotowy, ale ciepy budyń biorę ze 2 łyżki do tego masła i razem miksuje, wtedy wszystko razem sie łączy, a resztę budyniu dodaję po ostygnięciu
-
Gość: luna, i5e86b4cd.versanet.de
2011/11/02 21:45:47
Dziekuje za przepis, ciasto przygotowalam 2 dni przed uroczystoscia rodzinna, bylo pyszne:)
-
2011/11/03 06:08:59
Gościu , Luno - cieszę się , że przepis Wam się przydał ! :)
-
Gość: , abdl223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/27 19:45:16
Droga Autorko przepisu, dodaj proszę jakieś wskazówki dotyczące masy budyniowej, bo pomimo iż ciasto wyszło pyszne, to masa wyszła za rzadka i bardziej lejąca. sam budyń wyszedł wspaniały. potem zmiksowałam go z masłem /miks pomorski/, jak był już chłodny, polałam krakersy, wstawiłam do lodówki i nie ścięło się. zastanawiam się, czy nie należy dodać więcej mąki.
w ogóle są różne przepisy - jedni dodają masło do mleka i na tym robią budyń, inni gotują budyń i mieszają z masłem, a inni ucierają masło na puch i dodają zimną masę budyniową. przyznam że z masą budyniową mam małe doświadczenie i chyba muszę dodawać więcej mąki, bo nie wiem, o co chodzi.
-
2011/12/27 22:19:43
Drogi Gościu - mogę tylko podpowiedzieć, co wg mnie mogło wpłynąć na gęstość masy budyniowej :
- po pierwsze - składniki "szklankowe" odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml - jeżeli użyłaś szklanki o innej pojemności, mogło to wpłynąć na gęstość masy
- po drugie - użyłam prawdziwego masła 82% ( miks to nie masło , tylko mieszanka masła i margaryny - to też mogło mieć wpływ na konsystencję )
- po trzecie - czy Twoje ciasto dostatecznie długo się chłodziło ? Najlepiej, gdyby było w lodówce przez całą noc, wtedy masa zgęstnieje i jednocześnie zmiękczy krakersy.

A tak na marginesie: nie jestem autorką przepisu, lecz tylko jego "wykonawczynią" ;)

Mam nadzieję, że kolejne próby z masą budyniową zakończą się sukcesem :)
pozdrawiam serdecznie
- abbra
-
Gość: , abdl223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/28 09:18:49
szklanka ma 250 ml napewno, poza tym użyłam całego litra mleka, bo podwoiłam składniki. też obstawiam masło - bo w sumie ten miks jest bardziej miękki niż masło. a ciasto stało nawet 1,5 dnia przed podaniem. także kwestia masła albo.. dałam za mało kopiaste łyżki mąki.
inna sprawa, że użyłam tortownicy, o której mówisz, ale z podwojoną ilością masy, bo chciałam żeby była gruba warstwa budyniu, a wygląda na to, że musi być cienka. tak czy siak, już nie za bardzo lubię te masy budyniowe ;-) ale sam smak bardzo dobry.
-
2011/12/29 06:27:39
Z podwojoną ilością masy budyniowej to już nie to - w tym przypadku więcej nie znaczy lepiej ;)
-
Gość: , 89-70-135-174.dynamic.chello.pl
2013/01/17 21:47:41
budyń wychodzi rzadki, bo za krótko był na ogniu.. tam ma być już odpowiedniej konsystencji i dopiero się go studzi.. ;-) zawsze można też dodać żelatyny.. ;)
ale.. jeśli on był za rzadki po dodaniu masła o wina tylko temperatury masy :-) budyń musi być zimny, ciepły spowoduje konsystencję lejącą (np lukru, kiślu itp)