Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Prosta szarlotka na półkruchym cieście

Wyobrażacie sobie niedzielę bez ciasta ? Bo ja nie. Filiżanka kawy plus kawałek ciasta to mój ulubiony sposób na miłe rozpoczęcie dnia :)

Od kilku dni chodziła za mną szarlotka. Już parę dni temu kupiłam renety, które czekały cierpliwie, aż przerobię je na nadzienie do ciasta. Nie mogłam się zdecydować, z którego przepisu mam skorzystać - chciałam, żeby ciasto było w miarę kruche, a jabłka surowe i w plasterkach. Taka moja fanaberia ;)

W końcu na forum CinCin trafiłam na przepis Gabki na tę szarlotkę. Spodobało mi się to, że do ciasta dodaje się całe jajko [wiecznie mam problem, co zrobić z nadmiarem białek pozostałych po robieniu kruchego ciasta - zwykle robię szarlotkę z bezą albo same bezy ;) ]. Kawałeczki aromatycznych jabłek schowane w półkruchym cieście - tego właśnie szukałam :)

 

szarlotka na półkruchym cieście

 

Składniki :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany [ u mnie 18% ]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru [ użyłam drobnego cukru do wypieków ]
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy [ dałam 4 łyżeczki domowego cukru z wanilią ]

nadzienie :

  • 1 kg winnych jabłek [ u mnie reneta ]
  • 2 łyżki cukru [ u mnie 4 łyżki jasnego cukru demerara ]
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cynamon


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plastry.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części - 1/3 odłożyć z powrotem do lodówki, a 2/3 rozwałkować na blacie [ blat można delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto się nie kleiło].

Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki blachy o wymiarach 23 x 33 cm [ u mnie 25 x 30 cm ]. Następnie posypać ciasto bułką tartą [ wchłonie nadmiar soku z jabłek ] , ułożyć na niej pokrojone jabłka i posypać je cukrem i cynamonem.

Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Ostrożnie przenieść go na blachę [ najlepiej na wałku ] i przykryć jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

 

moje uwagi :

- Gabka zalecała schłodzenie części ciasta w zamrażarce - ten etap pominęłam - wystarczyło schłodzenie całości ciasta w lodówce

- do jabłek użyłam jasnego cukru trzcinowego zamiast zwykłego białego

 

szarlotka na półkruchym cieście

 

niedziela, 27 lutego 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/02/27 09:44:04
Oj ta szarklotka musi byc przepyszna:) ...a jeszcze jak z szara renetą... choc u mnie ta odmiana akurat do szarotki nie trafia nigdy...bo nie doczeka:) pozdrawiam ciepło
-
2011/02/27 09:51:54
Jolu , jest pyszna - szczególnie zaraz po upieczeniu :)
Moja reneta doczekała - był zakaz jedzenia ;))
Miłej niedzieli Ci życzę !
-
2011/02/27 10:00:53
Ale zapachniało:)
-
2011/02/27 10:07:33
Dawno nie jadłam szarlotki. Ja też zawsze renetę i zawsze w grube plastry!
-
2011/02/27 10:12:17
Jak mogłaś urządzić taką masakrę na szaroltce ( 2 fotka ). Doniosę do Obrońców Praw Ciast :). Chyba,że...się podzielisz tą szarlotanką :)
-
2011/02/27 10:20:03
mniam, pychota! Poproszę kawałek :)
-
2011/02/27 11:10:04
wygląda przepysznie! ja w szarlotce lubię chyba wszystko, ale przede wszystkim ten jej obłędny zapach... :)
-
2011/02/27 12:01:48
Ależ apetyczna :) Taka, co pachnie domem.
-
2011/02/27 20:35:49
Wiosenko , oj tak ! :))
Mikimamo , ja też miałam długą przerwę w szarlotkowaniu :)
Jacuś , aj tam , aj tam ... ;)) Zastanowię się - bo to wygląda na wymuszenie poprzez szantaż ... ;P
Zauberi , proszę bardzo , częstuj się :D
Paulo , dziękuję ! Bo szarlotka tak domowo się kojarzy ( tak samo jak drożdżowe ) :)
Kuchareczko , dziękuję ! Dokładnie tak - domowa, pachnąca - przywołuje miłe wspomnienia :)
-
2011/02/27 21:39:15
niedziela bez ciasta? nie istnieje!
toż to świętokradztwo...xd
-
2011/02/27 23:18:21
Basiu, szarlotka wygląda cudownie! Jak ja kocham szarlotki :) Wspaniała!:)
-
2011/02/28 06:13:38
Karmel-itko , o to to ! ;D Nie ma prawa nie być ciasta ;)))
Madziu , dziękuję pięknie ! Jest ( a właściwie była ) bardzo smaczna :))
-
2011/02/28 17:07:06
Musi być przepyszna:) Nie ma nic lepszego od pysznej szarlotki z kawą w niedzielne, spokojne popołudnie:)
-
2011/03/01 00:47:14
Wygląda pysznie :)
-
2011/03/01 05:58:12
Judik , masz rację - to po prostu klasyka ;)) Bardzo miła zresztą :)
Alebabka , dziękuję ! :) Cieszę się , że Ci się podoba :)
-
Gość: Ropuszka, 83.68.95.176.mielec95.tnp.pl
2012/02/10 14:04:14
Jest pyszna i udała się nawet mnie,polecam szczególnie początkującym:)
-
2012/02/13 06:20:31
Ropuszko , cieszę się , że Ci smakowała ! :)
-
2012/05/01 16:30:55
Witam! Zrobiłam to ciasto, ale nie jestem zadowolona z efektu! Piekłam tak jak w przepisie 40 minut, ale spód się przypalił , a sam farsz prawie surowy jabłka są białe, a nie takie złociste jak u Ciebie i prawie się nie rozpuściły. W ogóle nie przypomina mi to w smaku szarlotki.
-
2012/05/08 06:08:11
Milenasy , szkoda, że się nie udało :(
Czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem ?
-
Gość: Kasia, 79.162.214.2*
2012/08/05 23:24:35
A ja zrobiłam i ciacho jest pyszne ! A zapach... do tego lody, bita śmietana, czekolada i w domu powiedzieli że deser jak w 5 gwiazdkowej restauracji :)
-
2012/08/06 06:37:26
Kasiu , bardzo się cieszę , że szarlotka Ci smakowała !
Z lodami i bitą śmietaną musiała być obłędnie pyszna ! :)
-
Gość: mania, apn-46-76-190-178.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/25 14:26:50
ciasto paskudne, przypomina glut. Po godzinie pieczenia środek jest prawie surowy a boki się przypalają. Żałuję, że zdecydowałam się na ten przepis. Następnym razem zastanówcie się jakie przepisy wrzucacie na neta, bo ludzie chcieliby zjeść dobre ciasto, a nie gniot.
-
2012/08/25 15:44:49
Maniu , zamieszczam tylko te przepisy, które sama przetestowałam. Przygotowywane przeze mnie potrawy wyglądają dokładnie tak, jak na zdjęciach.
Jeżeli coś się nie udaje , to takiego przepisu po prostu nie wrzucam na bloga.

Jeżeli Tobie ciasto nie wyszło , to nie znaczy od razu, że przepis jest niedobry.
Nie wiem , dlaczego szarlotka Ci się nie udała - tak samo , jak nie wiem, czy robiłaś wszystko zgodnie z przepisem...
-
Gość: ziomek, user-46-112-177-82.play-internet.pl
2012/08/25 19:05:26
Tym ciastem można zabić...
-
Gość: Balbina, user-46-112-43-219.play-internet.pl
2012/08/26 19:26:07
Wykonałam Twoje ciasto-szarlotkę i wyszła po prostu przepyszna, nie rozumiem pretensji manii i ziomka. Zdecydowanie polecam przepis!
-
2012/08/30 06:35:17
Balbino , cieszę się , że Ci smakowała :)
-
Gość: Tami, 178-37-42-239.adsl.inetia.pl
2012/09/22 09:20:20
Ja już robię drugi raz tę szarlotkę i nawet jak małe rączki mojego syna maczają się w cieście jest przepyszna i mega prosta.
-
2012/09/22 22:57:47
Tami , bardzo się cieszę , że przepis się przydał ! :)
-
Gość: , 117.80.radiotel.com.pl
2012/10/10 15:45:21
jest pyszna robię ja już 3 raz!
-
2012/10/18 06:02:50
Gościu , miło mi , że Ci smakuje ! :)
-
Gość: kasia38, 46.205.9.24.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/22 18:28:25
u mnie właśnie jest w piekarniku,cała rodzina czeka z niecierpliwością,mam nadzieję,że będzie pyszne,jabłka co prawda nie reneta,ale równie dobre...
-
2012/10/23 06:04:23
Kasiu , mam nadzieję , że szarlotka wyszła tak jak tego oczekiwałaś - i że smakowała Twojej rodzinie :)
pozdrawiam
-
Gość: , host-217-172-253-102.lodz.mm.pl
2012/10/27 17:28:57
haha dobre zrobione
-
2012/10/30 06:28:29
:)
-
Gość: , 91.222.27.12*
2012/11/17 22:25:37
REWELACJA
-
2012/11/19 06:07:49
Gościu, cieszę się , że Ci się podoba :)
-
2012/11/24 14:24:15
Ciasto jest przepyszne!!! Robię je już trzeci raz w ciągu dwóch tygodni i zawsze wychodzi, jest po prostu idealne :) dzięki za ten przepis - jest juz w moich ulubionych i ciągle podaję dalej :)
-
2012/11/26 06:26:24
Paulo , ogromnie się cieszę , że przepis się przydał i że szarlotka Ci smakuje ! :)
-
Gość: basia, user-164-126-37-98.play-internet.pl
2012/12/15 09:35:46
to po co prowadzisz bloga jak nie można kopiować twoich przepisów. Po to, aby się popatrzeć i przepisywać go " na piechotę" w dobie internetu cały przepis, czy aby nie robić ciasta wg twojego przepisu ?
-
2012/12/15 10:36:21
Basiu , można skopiować przepis.
Nie zgadzam się tylko na kopiowanie zdjęć, ponieważ bardzo często były one ( i niestety są nadal ) kradzione.

-
Gość: natinowak2003@gmail.com, 109.255.4.10*
2012/12/16 21:57:14
Ciasto jest WSPANIAŁE!!!!!A jesli komuś nie wyszło,no cóż...nie każdy potrafi;)
-
2012/12/17 06:16:34
Nati , bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z ciasta ! :))
pozdrawiam poniedziałkowo !
-
Gość: Mistrz, cbb42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/13 14:18:44
Robiłam i jest wyśmienita.Żałowałam tylko że nie miałam lodów ale drugi raz podam z lodami.Zapisałam do dobrych przepisów!!!!Polecam wszystkim!!!
Pieczemy raczej w połowie piekarnika albo jeden stopień niżej.
-
2013/01/14 06:12:20
Cieszę się , że szarlotka Ci się udała - i co najważniejsze- że smakowała !!! :)
-
Gość: , cpc30-finc12-2-0-cust148.4-2.cable.virginmedia.com
2013/05/09 21:00:39
faktycznie mozna tym ciastem zabic, twarde ze zeby mozna polamac, zostane przy przepisie mamy:D!!!
-
2013/05/10 06:09:15
Gościu , nie moja wina, że Ci nie wyszło...
-
Gość: , 217.153.237.5*
2013/06/01 09:42:53
mmmmmmmmm
-
Gość: , 217.153.237.5*
2013/06/01 09:43:11
ewuala
-
Gość: Beata, 46.204.88.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/11 10:10:43
Donoszę, że piekę szarlotkę po raz kolejny z tego przepisu i zawsze wychodzi.

Ciasto jak dla mnie jest idealne. Piekę zawsze ze złotej lub szarej renety, bo te jabłuszka są kwaśniejsze, dość twarde i na dodatek nie ciemnieją zbytnio po pokrojeniu, co mi bardzo odpowiada

Szarlotka od kilku minut leżakuje w piekarniku i nabiera rumieńców :)
Czujecie jak pachnie?
-
2013/11/12 06:23:45
Beato , cieszę się , że spodobał Ci się przepis ! :)
Ja też najczęściej używam renety - jest idealna do szarlotek. A jeżeli nie renety, to antonówki :)
-
Gość: TheChica, afsl205.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/25 19:40:54
nie wiem jak to ciasto mogło komuś nie wyjść, jest banalne i pyszne. mam tylko jedną uwagę- do jabłek wystarczą dwie łyżki cukru.
-
2013/11/26 06:09:58
TheChica , miło mi, że przepis Ci się spodobał ! :)

p.s. w przepisie są 2 łyżki cukru ( ja użyłam brązowego, więc dałam go trochę więcej - 4 łyżki )
-
Gość: gość, 87-205-56-112.adsl.inetia.pl
2013/12/02 21:07:51
Prosta i pyszna! Polecam! :)
-
2013/12/03 07:39:15
Gościu , cieszę się , że Ci smakuje :)
-
Gość: , oqs250.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/11 17:06:49
Proszę o informację jakie szklanki mają zastosowanie do przepisu, bo szklanka szklance nie równa :)
-
2013/12/12 08:49:55
Gościu , składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml .
-
Gość: Aga, user-188-33-101-17.play-internet.pl
2013/12/15 19:19:15
hej, zmodyfikowalam troche przepis - dodalam maki pelnoziarnistej (0,5 szklanki). wyszlo bardzo dobre. na pewno jeszcze bede piec ta szarlotke tylko dodam mniej cukru. pozdrawiam
-
2013/12/30 06:44:45
Ago[/b , cieszę się , że Ci smakowało ! :)
-
Gość: FlaVia, 176-111-120-11.net.cybernetwmw.com
2014/01/11 17:18:18
Takiego przepisu szukałam:) Moja teściowa robi pyszną szarlotkę, ale nie zapytam jej nigdy o przepis, ta jest prawie identyczna - może odrobinkę za słodka, jak na mój gust. W każdym razie wyszła świetna i na pewno jeszcze nie raz z tego przepisu skorzystam!
-
Gość: , aahr41.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 18:44:08
cześć :) bardzo fajny przepis, pierwszy raz piekłam ciasto. w smaku jest bardzo dobra, ale wyszła strasznie niziutka, jakby ciasto nie urosło, czy to zakalec?
-
2014/01/14 19:35:35
Ciasto półkruche minimalnie rośnie, więc raczej nie będzie wysokie. Zakalec wygląda jak surowe ciasto - jeżeli tak się stało u Ciebie, to może przyczyną był zbyt krótki czas pieczenia (każdy piekarnik inaczej piecze, czasem trzeba nieco skrócić lub wydłużyć czas pieczenia) albo bardzo soczyste jabłka.
Czy użyłaś blachy o podanych w przepisie wymiarach ? Jeżeli jest większa, to też wpływa na grubość ciasta.