![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Prosta szarlotka na półkruchym cieścieWyobrażacie sobie niedzielę bez ciasta ? Bo ja nie. Filiżanka kawy plus kawałek ciasta to mój ulubiony sposób na miłe rozpoczęcie dnia :) Od kilku dni chodziła za mną szarlotka. Już parę dni temu kupiłam renety, które czekały cierpliwie, aż przerobię je na nadzienie do ciasta. Nie mogłam się zdecydować, z którego przepisu mam skorzystać - chciałam, żeby ciasto było w miarę kruche, a jabłka surowe i w plasterkach. Taka moja fanaberia ;) W końcu na forum CinCin trafiłam na przepis Gabki na tę szarlotkę. Spodobało mi się to, że do ciasta dodaje się całe jajko [wiecznie mam problem, co zrobić z nadmiarem białek pozostałych po robieniu kruchego ciasta - zwykle robię szarlotkę z bezą albo same bezy ;) ]. Kawałeczki aromatycznych jabłek schowane w półkruchym cieście - tego właśnie szukałam :)
Składniki : ciasto :
nadzienie :
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją do lodówki. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plastry. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części - 1/3 odłożyć z powrotem do lodówki, a 2/3 rozwałkować na blacie [ blat można delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto się nie kleiło]. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki blachy o wymiarach 23 x 33 cm [ u mnie 25 x 30 cm ]. Następnie posypać ciasto bułką tartą [ wchłonie nadmiar soku z jabłek ] , ułożyć na niej pokrojone jabłka i posypać je cukrem i cynamonem. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Ostrożnie przenieść go na blachę [ najlepiej na wałku ] i przykryć jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
moje uwagi : - Gabka zalecała schłodzenie części ciasta w zamrażarce - ten etap pominęłam - wystarczyło schłodzenie całości ciasta w lodówce - do jabłek użyłam jasnego cukru trzcinowego zamiast zwykłego białego
niedziela, 27 lutego 2011, abbra
![]() Komentarze
jolantaszyndlarewicz
2011/02/27 09:44:04
Oj ta szarklotka musi byc przepyszna:) ...a jeszcze jak z szara renetą... choc u mnie ta odmiana akurat do szarotki nie trafia nigdy...bo nie doczeka:) pozdrawiam ciepło
2011/02/27 09:51:54
Jolu , jest pyszna - szczególnie zaraz po upieczeniu :)
Moja reneta doczekała - był zakaz jedzenia ;)) Miłej niedzieli Ci życzę ! 2011/02/27 10:07:33
Dawno nie jadłam szarlotki. Ja też zawsze renetę i zawsze w grube plastry!
2011/02/27 10:12:17
Jak mogłaś urządzić taką masakrę na szaroltce ( 2 fotka ). Doniosę do Obrońców Praw Ciast :). Chyba,że...się podzielisz tą szarlotanką :)
2011/02/27 11:10:04
wygląda przepysznie! ja w szarlotce lubię chyba wszystko, ale przede wszystkim ten jej obłędny zapach... :)
2011/02/27 20:35:49
Wiosenko , oj tak ! :))
Mikimamo , ja też miałam długą przerwę w szarlotkowaniu :) Jacuś , aj tam , aj tam ... ;)) Zastanowię się - bo to wygląda na wymuszenie poprzez szantaż ... ;P Zauberi , proszę bardzo , częstuj się :D Paulo , dziękuję ! Bo szarlotka tak domowo się kojarzy ( tak samo jak drożdżowe ) :) Kuchareczko , dziękuję ! Dokładnie tak - domowa, pachnąca - przywołuje miłe wspomnienia :) 2011/02/27 23:18:21
Basiu, szarlotka wygląda cudownie! Jak ja kocham szarlotki :) Wspaniała!:)
2011/02/28 06:13:38
Karmel-itko , o to to ! ;D Nie ma prawa nie być ciasta ;)))
Madziu , dziękuję pięknie ! Jest ( a właściwie była ) bardzo smaczna :)) 2011/02/28 17:07:06
Musi być przepyszna:) Nie ma nic lepszego od pysznej szarlotki z kawą w niedzielne, spokojne popołudnie:)
2011/03/01 05:58:12
Judik , masz rację - to po prostu klasyka ;)) Bardzo miła zresztą :)
Alebabka , dziękuję ! :) Cieszę się , że Ci się podoba :)
Gość: Ropuszka, *.mielec95.tnp.pl
2012/02/10 14:04:14
Jest pyszna i udała się nawet mnie,polecam szczególnie początkującym:)
2012/05/01 16:30:55
Witam! Zrobiłam to ciasto, ale nie jestem zadowolona z efektu! Piekłam tak jak w przepisie 40 minut, ale spód się przypalił , a sam farsz prawie surowy jabłka są białe, a nie takie złociste jak u Ciebie i prawie się nie rozpuściły. W ogóle nie przypomina mi to w smaku szarlotki.
2012/05/08 06:08:11
Milenasy , szkoda, że się nie udało :(
Czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem ?
Gość: Kasia, 79.162.214.*
2012/08/05 23:24:35
A ja zrobiłam i ciacho jest pyszne ! A zapach... do tego lody, bita śmietana, czekolada i w domu powiedzieli że deser jak w 5 gwiazdkowej restauracji :)
2012/08/06 06:37:26
Kasiu , bardzo się cieszę , że szarlotka Ci smakowała !
Z lodami i bitą śmietaną musiała być obłędnie pyszna ! :)
Gość: mania, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/25 14:26:50
ciasto paskudne, przypomina glut. Po godzinie pieczenia środek jest prawie surowy a boki się przypalają. Żałuję, że zdecydowałam się na ten przepis. Następnym razem zastanówcie się jakie przepisy wrzucacie na neta, bo ludzie chcieliby zjeść dobre ciasto, a nie gniot.
2012/08/25 15:44:49
Maniu , zamieszczam tylko te przepisy, które sama przetestowałam. Przygotowywane przeze mnie potrawy wyglądają dokładnie tak, jak na zdjęciach.
Jeżeli coś się nie udaje , to takiego przepisu po prostu nie wrzucam na bloga. Jeżeli Tobie ciasto nie wyszło , to nie znaczy od razu, że przepis jest niedobry. Nie wiem , dlaczego szarlotka Ci się nie udała - tak samo , jak nie wiem, czy robiłaś wszystko zgodnie z przepisem...
Gość: Balbina, *.play-internet.pl
2012/08/26 19:26:07
Wykonałam Twoje ciasto-szarlotkę i wyszła po prostu przepyszna, nie rozumiem pretensji manii i ziomka. Zdecydowanie polecam przepis!
Gość: Tami, *.adsl.inetia.pl
2012/09/22 09:20:20
Ja już robię drugi raz tę szarlotkę i nawet jak małe rączki mojego syna maczają się w cieście jest przepyszna i mega prosta.
Gość: kasia38, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/22 18:28:25
u mnie właśnie jest w piekarniku,cała rodzina czeka z niecierpliwością,mam nadzieję,że będzie pyszne,jabłka co prawda nie reneta,ale równie dobre...
2012/10/23 06:04:23
Kasiu , mam nadzieję , że szarlotka wyszła tak jak tego oczekiwałaś - i że smakowała Twojej rodzinie :)
pozdrawiam 2012/11/24 14:24:15
Ciasto jest przepyszne!!! Robię je już trzeci raz w ciągu dwóch tygodni i zawsze wychodzi, jest po prostu idealne :) dzięki za ten przepis - jest juz w moich ulubionych i ciągle podaję dalej :)
2012/11/26 06:26:24
Paulo , ogromnie się cieszę , że przepis się przydał i że szarlotka Ci smakuje ! :)
Gość: basia, *.play-internet.pl
2012/12/15 09:35:46
to po co prowadzisz bloga jak nie można kopiować twoich przepisów. Po to, aby się popatrzeć i przepisywać go " na piechotę" w dobie internetu cały przepis, czy aby nie robić ciasta wg twojego przepisu ?
2012/12/15 10:36:21
Basiu , można skopiować przepis.
Nie zgadzam się tylko na kopiowanie zdjęć, ponieważ bardzo często były one ( i niestety są nadal ) kradzione.
Gość: natinowak2003@gmail.com, 109.255.4.*
2012/12/16 21:57:14
Ciasto jest WSPANIAŁE!!!!!A jesli komuś nie wyszło,no cóż...nie każdy potrafi;)
2012/12/17 06:16:34
Nati , bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona z ciasta ! :))
pozdrawiam poniedziałkowo !
Gość: Mistrz, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/13 14:18:44
Robiłam i jest wyśmienita.Żałowałam tylko że nie miałam lodów ale drugi raz podam z lodami.Zapisałam do dobrych przepisów!!!!Polecam wszystkim!!!
Pieczemy raczej w połowie piekarnika albo jeden stopień niżej. 2013/01/14 06:12:20
Cieszę się , że szarlotka Ci się udała - i co najważniejsze- że smakowała !!! :)
Gość: , *.4-2.cable.virginmedia.com
2013/05/09 21:00:39
faktycznie mozna tym ciastem zabic, twarde ze zeby mozna polamac, zostane przy przepisie mamy:D!!!
Gość: Beata, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/11 10:10:43
Donoszę, że piekę szarlotkę po raz kolejny z tego przepisu i zawsze wychodzi.
Ciasto jak dla mnie jest idealne. Piekę zawsze ze złotej lub szarej renety, bo te jabłuszka są kwaśniejsze, dość twarde i na dodatek nie ciemnieją zbytnio po pokrojeniu, co mi bardzo odpowiada Szarlotka od kilku minut leżakuje w piekarniku i nabiera rumieńców :) Czujecie jak pachnie? 2013/11/12 06:23:45
Beato , cieszę się , że spodobał Ci się przepis ! :)
Ja też najczęściej używam renety - jest idealna do szarlotek. A jeżeli nie renety, to antonówki :)
Gość: TheChica, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/25 19:40:54
nie wiem jak to ciasto mogło komuś nie wyjść, jest banalne i pyszne. mam tylko jedną uwagę- do jabłek wystarczą dwie łyżki cukru.
2013/11/26 06:09:58
TheChica , miło mi, że przepis Ci się spodobał ! :)
p.s. w przepisie są 2 łyżki cukru ( ja użyłam brązowego, więc dałam go trochę więcej - 4 łyżki )
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/12/11 17:06:49
Proszę o informację jakie szklanki mają zastosowanie do przepisu, bo szklanka szklance nie równa :)
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2013/12/15 19:19:15
hej, zmodyfikowalam troche przepis - dodalam maki pelnoziarnistej (0,5 szklanki). wyszlo bardzo dobre. na pewno jeszcze bede piec ta szarlotke tylko dodam mniej cukru. pozdrawiam
Gość: FlaVia, *.net.cybernetwmw.com
2014/01/11 17:18:18
Takiego przepisu szukałam:) Moja teściowa robi pyszną szarlotkę, ale nie zapytam jej nigdy o przepis, ta jest prawie identyczna - może odrobinkę za słodka, jak na mój gust. W każdym razie wyszła świetna i na pewno jeszcze nie raz z tego przepisu skorzystam!
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/14 18:44:08
cześć :) bardzo fajny przepis, pierwszy raz piekłam ciasto. w smaku jest bardzo dobra, ale wyszła strasznie niziutka, jakby ciasto nie urosło, czy to zakalec?
2014/01/14 19:35:35
Ciasto półkruche minimalnie rośnie, więc raczej nie będzie wysokie. Zakalec wygląda jak surowe ciasto - jeżeli tak się stało u Ciebie, to może przyczyną był zbyt krótki czas pieczenia (każdy piekarnik inaczej piecze, czasem trzeba nieco skrócić lub wydłużyć czas pieczenia) albo bardzo soczyste jabłka.
Czy użyłaś blachy o podanych w przepisie wymiarach ? Jeżeli jest większa, to też wpływa na grubość ciasta.
Gość: chocostars, *.play-internet.pl
2014/05/04 09:39:48
Pycha! Pierwszy raz w życiu robilam płkruche ciasto i wyszło rewelacyjne. Na pewno będę korzystać z tego przepisu częściej.
Gość: gojka, *.play-internet.pl
2014/07/06 10:36:07
To jedyne ciasto,które umiem robić i które mi wychodzi.Teraz eksperymentuję z owocami sezonowymi,ostatnio było z czarną porzeczką.Dodałam więcej cukru i bułki tartej.Wszystkim smakuje.
2015/01/24 11:16:40
Aga wszystkie ciasta piekę zwykle na środkowej półce piekarnika, z grzaniem góra-dół.
Jeżeli jest inaczej, zawsze zaznaczam to w przepisie.
Gość: Joanna, 176.22.252.*
2016/01/14 23:51:30
Szarlotka przepyszna! Klasyczne półkruche ciasto, które w przeciwieństwie do kruchego jest miękkie zaraz po upieczeniu.Komentarz syna: taka jak z najlepszej cukierni tylko lepsza!Dziękuję za przepis!
Gość: Kasia, *.tkt-net.pl
2016/02/23 15:05:20
Czy można pominąć śmietanę lub dac jogurt naturalny albo grecki zamiast śmietany?
2016/02/24 06:28:12
Nigdy nie próbowałam zamieniać i nie wiem, jak to wpłynie na konsystencję ciasta.
Jogurt jest chudszy od śmietany... Co prawda ilość śmietany w przepisie jest niewielka, więc możliwe, że nic by się nie stało. 2016/06/17 13:39:48
Szarlotkę zawsze robię na kruchym cieście, na półkruchym nigdy nie robiłam. Ale spróbuje, bo właśnie mam ochotę na takie ciasto :)
2016/12/30 23:28:47
Hej!
Od lat już robię szarlotkę z Twego przepisu i prawie zawsze wychodzi.Piszę prawie bo kiedy robiłam z mąki żytniej z domieszką kukurydzianej-była taka sobie. Co do jogurtu-ja zastępuję śmietanę kozim jogurtem bo moja córka nie jada niczego z krowiego mleka.Zamiast masła normalnego dodaję klarowane albo olej kokosowy- i wychodzi jak najbardziej :) Pozdrawiam |