Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka - więc i tym razem musiał się znaleźć na moim stole. Przepis znalazłam u Margot - zaciekawił mnie nietypowy skład ciasta i ciekawy przepis na masę kajmakową. To chyba najsmaczniejszy mazurek, jaki miałam okazję robić do tej pory :)

 

mazurek kajmakowy

 

Składniki ( na 2 nieduże mazurki ) :

ciasto :

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g marchwi startej na drobnej tarce
  • 3 łyżki lodowatej wody

masa kajmakowa :

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 1,5  szklanki mleka w proszku ( zwykłe, a nie granulowane )
  • 250 g masła ( dałam 200 g )
  • laska wanilii ( pominęłam )


Mąkę z proszkiem posiekać razem z masłem. Dodać startą marchew, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok.30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek o wymiarach ok.36 x 30 cm i przeciąć go na pół (można ciasto podzielić na dwie części i każdy placek wałkować osobno). Przygotowane prostokąty ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nadmiar ciasta wystający z formy można odciąć i zrobić z niego brzegi mazurka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec przez ok. 15-20 minut.


Przygotować masę kajmakową : mleko wlać do rondelka, wrzucić do niego cukier i rozciętą laskę wanilii. Gotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Masa jest dobra, gdy zacznie gęstnieć i zmieni kolor na jasnobeżowy (u mnie trwało to ok.3 godz.). Ostudzić.

Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Następnie utrzeć masło, nadal ucierając dodawać do niego stopniowo masę mleczną.

Gotową masę* wylać na przygotowane, upieczone spody i udekorować.


* masy wychodzi dość dużo - jeżeli zostanie, można nią przełożyć wafla

 

mazurek kajmakowy

 

czwartek, 28 kwietnia 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/04/28 07:19:46
Jaki piękny!!:) Po składnikach widzę że był pyszny!!:)
-
2011/04/28 07:38:49
ciekawy przepis...;) zapiszę na drugi rok...;) Pięknie go udekorowałaś
-
2011/04/28 07:59:04
Ja tam lubię dużo masy, to bym pewnie cała na mazurek dała:) ...a wyglada pięknie ...bardzo pomysłowa dekoracja:) pozdrawiam
-
2011/04/28 07:59:17
Nigdy nie robilam jeszcze mazurka z mlekiem w proszku. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :) Zapisuje przepis do wyprobowania w przyszlym roku :))

Pozdrawiam.
-
2011/04/28 08:24:20
oj pięknie się prezentuje , dekoracja taka zwiewna
Po prostu prezentuje się cudnie
Bardzo się cieszę,że mazurek przypadł do gustu i choć to nie ja wymyśliłam przepisu na ciasto i masę , to jednak razem je połączyłam :DDD
-
2011/04/28 08:26:25
Ja w tym roku debiutowałam mazurkowo, w moim rodzinnym domu nie było takiej tradycji :) Mój mazurek też miał polewę z mlekiem w proszku ;)
-
2011/04/28 09:23:16
ale pysznie wygląda :)
-
2011/04/28 10:13:19
Piękny tenTwój mazur i ciekawy przepis na niego!
-
2011/04/28 10:24:21
Moim zdaniem:kajmak rządzi:)
-
2011/04/28 11:52:55
Marchewka mówi sama za siebie ;) To musi być pyszne! :)
-
2011/04/28 15:06:39
Też go widziałam i nawet planowałam zrobic ale w końcu wybrałam inny a teraz żałuję jak patrzę na Twój:)
Bardzo ładnie go ubrałaś:)
-
2011/04/28 15:07:42
taką masę kajmakową uwielbiam :)
-
2011/04/28 17:19:48
Śliczny i do tego z masą, którą mogłabym samą, o tak, łyżeczką :)
-
2011/04/28 19:11:10
Abbra, piękny! Faktycznie bardzo ciekawy przepis na kajmak. Muszę spróbować w przyszłym roku :D
-
2011/04/28 21:38:30
Z marchewką? To trzeba wypróbować! :))
-
2011/04/28 22:48:23
Wspaniały mazurek Basiu! :))
Chętnie spiszę przepis na przyszły rok :)
-
2011/04/29 06:18:37
Judik , dziękuję ! Najpyszniejszy ze wszystkich :)
Izaa_a , to właśnie nietypowość przepisu skłoniła mnie do jego upieczenia :)
Jolu , dziękuję ! Nie nakładałam całej, bo bałam się , że mi spłynie z mazurka ;)
Maju , polecam, bo jest bardzo smaczny ! :)
Alu, dziękuję pięknie ! A ja się cieszę , że znalazłam u Ciebie ten przepis :D
Edytko , a u mnie w domu nigdy nie robiło się paschy - w tym roku po raz pierwszy ją jadłam i bardzo mi smakowała , więc za rok może też się z nią zmierzę :)
Zauberi , dziękuję ! :)
Mikimamo , dziękuję :)
Trzcinowisko, oj tak ! ;)
Cakes-and-the-city , jest ( a raczej było ) pyszne :)
Wiosenko , dziękuję pięknie ! Może w przyszłym roku spróbujesz ? Warto ! :)
Paulo , ja od teraz też :))
Usagi , dziękuję ! Moje dziecko też tak robi - kajmak do miseczki i łyżeczką ... ;))
Eve , dziękuję ! I polecam - masa jest pyszna ! :)
Zaytoono , trzeba :))
Madziu , dziękuję ślicznie ! :)
-
2011/04/29 09:13:31
Abbra, a ja żeś upiekła i to z takim efektem(że smakuje , za to słowo ,, najlepiej "to buziaki dla Ciebie*) bo dekoracja pierwszy sort
Piękny i pyszny cóż więcej o mazurka żądać :D
-
2011/04/30 06:20:26
Wygląda cudownie! Aż mam ochotę sie poczęstować :)
-
2011/05/02 18:05:54
Alu , starałam się ze wszystkich sił , żeby ładnie wyszedł :))
Atinko , dziękuję ! Częstuj się proszę :)
-
2011/05/05 21:58:37
Dekoracja - niesamowita!
Naprawdę, jestem pod wrażeniem :)
-
2011/05/06 06:08:54
Dziękuję ! :)