Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Tort brzoskwiniowy z bitą śmietaną

Odkryłam przepis na biszkopt idealny - pięknie wyrasta, jest puszysty, nie opada i do tego jest równy jak stół. Sekret tkwi w sposobie pieczenia, a właściwie w tym, że upieczonym ciastem rzuca się o podłogę. Trochę się obawiałam tego rzucania, więc na wszelki wypadek upiekłam biszkopt dzień wcześniej, żeby w razie czego zdążyć zrobić kolejny [na imprezę urodzinową mojego dziecięcia i męża]. Na szczęście nie było takiej potrzeby :) 

Przepis na biszkopt znalazłam u Dorotki - TU proporcje na tortownicę 23-24 cm, a TU - na 20-22 cm.

 

tort brzoskwiniowy

 

Składniki [ na tortownicę o średnicy 23-24 cm ] :

biszkopt :

  • 6 jajek [ oddzielnie białka i żółtka ]
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem :

  • 1000 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 4 śmietanfixy
  • 2 łyżki cukru pudru

do przełożenia dodatkowo potrzebne będą :

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

+ do dekoracji : migdały w płatkach , żurawina

 

Mąki wymieszać i przesiać.

Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko samo dno. Boków formy niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie wciąż ubijając dodawać po kolei żółtka. Do masy dodać przesiane mąki i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub szpatułką).

Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piec przez około 40 minut (lub, jeżeli potrzeba dłużej - do suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wstawić z powrotem do uchylonego piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Całkowicie ostudzony biszkopt wyjąć z formy (boki oddzielić od ścianek formy ostrym nożykiem). Przekroić na 3 blaty.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Ostudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku, syrop zostawić. Odłożyć 2 połówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Przygotować krem : do wysokiego naczynia wlać śmietankę kremówkę, chwilę miksować, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem i miksować, aż masa zgęstnieje. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji, a resztę wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.

Na dużym talerzu lub paterze położyć 1 blat biszkoptowy, skropić go syropem z brzoskwiń i posmarować 2 łyżkami powideł. Wyłożyć połowę masy z brzoskwiniami, przykryć drugim blatem. Znów skropić syropem i posmarować resztą powideł. Wyłożyć resztę masy brzoskwiniowej, przykryć trzecim blatem. Skropić syropem.

Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną bitą śmietaną, a następnie obsypać płatkami migdałowymi. Udekorować rozetkami z bitej śmietany i plasterkami brzoskwiń oraz żurawiną. Schłodzić.

 

tort brzoskwiniowy

niedziela, 19 czerwca 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/06/19 23:03:39
W środę sushi, dzisiaj ten obłędny tort, mogę z Tobą zamieszkać?
-
2011/06/19 23:26:39
Jeeeejku, jaki cudowny tort BAsiu! Wspaniale wygląda i musi być pyszny.
Piękne zdjęcia zrobiłaś :)
Pozdrawiam Cię serdecznie izyczę milego calego tygodnia:)
-
2011/06/20 05:12:48
Wygląda rewelacyjnie i bardzo dostojnie! Cudownie wręcz:)
Wszystkiego najlepszego dla jubilatów!
-
2011/06/20 06:32:31
Alebabko , jasne ! A będziesz wynosić śmieci ? ;))
Madziu , dziękuję pięknie ! :) Miłego dnia !
Atinko , cieszę się , że Ci się spodobał ! Dziękuję w imieniu jubilatów za życzenia ! :)
-
2011/06/20 10:42:50
kiedyś i ja odważę się na upieczenie biszkoptu.. i będę nim rzucac:-)
-
Gość: graszka, p50871dc7.dip.t-dialin.net
2011/06/20 20:41:29
Tort piekny:))) Wiele wspanialych przepisow, szkoda tylko, ze nie pozwalasz na ich skopiowanie. Wielka szkoda. Pozdrawiam serdecznie
-
2011/06/20 21:03:34
brzoskwinie w ciastach wprost uwielbiam :)
-
2011/06/21 06:00:41
Asiejko , spróbuj - biszkoptowi to bardzo służy ;))
Graszko , dziękuję ! Miło mi , że tort Ci się podoba :)
Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć i ich nieuczciwe wykorzystywanie - niestety bardzo często zdarzały się ich kradzieże :( Stąd ta blokada ... Przepisy możesz wydrukować, jeżeli masz taką możliwość.
pozdrawiam
Paulo , ja też je lubię :)
-
Gość: graszka, 194.8.203.18*
2011/06/21 09:05:14
Niestety nie mam takiej mozliwosci. Bede wiec skrzetnie pisac:))) Dziekuje za odpowiedz.
-
2011/06/21 11:09:53
Wspaniały tort!! Imponująco wygląda:)
-
2011/06/21 20:49:55
O rany... :) Myślałam, że to żart, ale rzeczywiście w przepisie jest mowa o rzucaniu na podłogę... :) Abbro, nic się nie dzieje z biszkoptem? Naprawdę? żadnych uszczerbków? :)
Ciasto w całości wygląda imponująco. :)
-
2011/06/21 22:08:43
Graszko , mam nadzieję , że uda mi się znaleźć sposób na blokowanie samych zdjęć, a nie całych przepisów ...
Judik , dziękuję ! :)
Małgoś , naprawdę rzucanie mu nie szkodzi ! Powiem Ci w sekrecie , że rzuciłam nim dwa razy, tak dla pewności ;) Ani trochę nie opadł . To chyba najładniejszy biszkopt, jaki udało mi się do tej pory upiec :)
-
2011/06/22 04:13:35
Ale jak cudownie ozdobiony!
-
2011/06/24 17:19:53
Piękne przybranie tortu:)
-
2011/06/25 12:55:02
Gosiu, Negresco , dziękuję pięknie ! :)
-
Gość: : , bbc83.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/13 13:17:23
Witaj
Chcialam skopiowac przepis i wkleic do worda zeby wydrukowac ( łatwiej sie piecze nie latajac co chwile do komputera) a tu zonk:( blokada i nie mozna kopiowac:( szkoda
-
2011/12/13 13:32:23
Gościu , możesz wydrukować przepis zaznaczając go i u góry w menu przeglądarki wybierając "plik"- "drukuj" - , a potem "zaznaczenie" .
-
Gość: :, bbc83.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/13 14:04:54
dziekuje:)
-
Gość: asia, 37.8.201.17*
2012/01/26 13:10:23
Jezeli chcecie skopiowac przepis, nalezy zaznaczyc fragment tekstu a potem ctrl+c, aby wkleic ctrl+v. Super przepis
-
Gość: Weronika, host-89-228-129-88.gorzow.mm.pl
2012/02/25 22:17:38
Słodki torcik ; ) Mam pytanie .. Czy masz może jakiś dobry przepis na masę z bitej śmietany do torta . ? ; ) Pozdrawiam serdecznie ; )
-
2012/02/26 21:19:21
Weroniko , do tortu najczęściej używam takiej masy, jak ta w podanym powyżej przepisie - czyli śmietany ubitej z cukrem i śmietanfixem.
-
Gość: , oup242.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/18 16:16:23
Witam:) czy trzeba rzucać o podłogę biszkopt??? Po co to się robi? pozdrawiam
-
2012/04/18 16:51:01
W tym przepisie trzeba :)
Podobno dzięki temu nie opada i jest równy .
-
Gość: , oup242.internetdsl.tpnet.pl
2012/04/18 20:21:28
aha dziękuje bardzo w sobotę będę piekła mam nadzieje ze się uda pozdrawiam
-
2012/04/19 06:16:48
Trzymam kciuki za udane pieczenie !
Powodzenia ! :)
-
Gość: Paula, user-164-127-150-53.play-internet.pl
2012/04/19 09:13:00
Świetny przepis. Tort się udał. Dzięki
-
2012/04/19 20:12:22
Paulo , bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu :)
-
Gość: , 87-206-255-74.dynamic.chello.pl
2012/05/14 10:49:58
Tort przepyszny,tylko rozjeżdżał się dlaczego???
-
2012/05/15 06:21:05
Gościu , chodzi Ci o krem ? Może śmietana nie była schłodzona przed ubiciem ?
-
Gość: asik, dynamic-78-8-214-20.ssp.dialog.net.pl
2012/07/03 21:51:15
a co z proszkiem do pieczenia?? :-) nie trzeba??
-
2012/07/03 22:21:13
Asik , nie ma potrzeby dodawania proszku do biszkoptu .
-
Gość: meg, dyf250.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/13 20:29:41
Pierwszy raz tort wyszedł mi jak statek kosmiczny ;D miał z dołu dziure i po 20 minutach pieczenia w temp. 160 stopni spalił się z góry. ;)
-
Gość: , 86-46-90-44-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/09/09 15:17:38
super przepis na biszkopt rewelacja
-
2012/09/13 06:22:43
Meg , a ja pierwszy raz słyszę o takiej "biszkoptowej katastrofie". Nie wiem, czemu takie cudo Ci wyszło ... Może faktycznie maczali w tym ręce kosmici ? ;)

Gościu , cieszę się , że przepis się przydał ! :)
-
Gość: ewa, nat1.ten.net.pl
2012/10/14 10:07:33
a gdzie tu proszek do pieczenia?
-
2012/10/14 14:25:58
Ewo , a po co Ci proszek do pieczenia ?
Piekłaś kiedykolwiek biszkopt ?
-
Gość: Justyna, 72.166-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2012/11/09 12:21:43
czy można urzuć innego dżemu niż powidła śliwkowe, np brzoskwiniowego lub wiśniowego? prosze o szybką odpowiedz
-
2012/11/09 17:17:17
Justyno , oczywiście , że tak. Można użyć każdego dżemu.
Ja użyłam powideł, ponieważ są kwaskowate i przełamują nieco słodycz pozostałych składników tortu.
-
Gość: aguagu, cpe-66-75-16-198.san.res.rr.com
2012/11/15 20:41:37
mam nadzieje ze ta podloga czysta ;p
-
Gość: Justyna, 18.239-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2012/11/15 21:51:52
a jakie są proporcje na biszkopt na blachę 26 cm?
-
2012/11/16 06:12:14
Justyno , większego biszkoptu nie robiłam. Spróbuj skorzystać z przelicznika foremek u Doroty - www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek - można dzięki niemu wyliczyć odpowiednie proporcje składników.
-
2012/11/16 14:38:07
witam, czytałam pani przepis na ten biszkopt i powiem szczerze, że bałam się tego rzucania, ale wyszedł bardzo ładny... dzisiaj zamierzam piec w tortownicy i będzie jutro tort, tylko boję się, że nie uda mi się przekroić 2 razy i zastanawiam się czy podzielić sobie składniki i piec 3 razy? zawsze mam problem z tym "równym przecięciem"
-
2012/11/19 06:06:35
Zosik , pewnie już upiekłaś biszkopt, mam nadzieję , że udało Ci się go przekroić tak jak chciałaś. Ja też mam problem z równym krojeniem ;)

Można podzielić sobie składniki i upiec trzy cienkie biszkopty, tylko wtedy ciasto nie będzie aż tak puszyste, jak to pieczone w jednym kawałku. No i trzeba skrócić nieco czas pieczenia (rzucanie takim cieniutkim plackiem też bym sobie wtedy darowała).
-
Gość: Iwona, host198.142.tronic.pl
2012/12/08 11:23:46
Niestety biszkopt się nie udał, pomimo, że dodałam proszek do pieczenia, opadł a ciasto wyszło gumowe:( a miał być na pierwsze urodzinki mojej córeczki:(
-
2012/12/11 06:20:25
Iwono , szkoda , że nie wyszedł :(
Robiłam biszkopt z tego przepisu wielokrotnie ( i nie tylko ja) i za każdym razem był udany.
Czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem ?
-
Gość: Czarnuleczka999, ip-91.231.21.125.potel.pl
2013/03/06 11:05:58
Robiłam jeden raz i wyszedł ekstra :) (mój pierwszy tort w życiu) Więc postanowiłam zrobić drugi raz :) Biszkopt - rewelacja, bardzo puszysty. Następnym razem dodam do bitej śmietany serek mascarpone. Pozdrawiam i życzę smacznego !
-
2013/03/14 06:25:43
Czarnuleczko , cieszę się , że tort był był udany ! :)
-
Gość: Marta, 119-029-119.wifi.szeptel.net.pl
2013/09/30 06:33:18
Super przepis. Pierwszy raz życiu piekłam tort. Wyszedł bardzo smaczny, goście byli zachwyceni. Biszkopt wg tego przepisu jest idealny. Troche obawiałam się tego rzucania, ale zaryzykowałam i nie żałuje. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam.
-
2013/10/01 06:17:06
Marto , bardzo się cieszę , że tort spełnił Twoje oczekiwania !
Ja też trochę bałam się tego rzucania biszkoptem ;)
pozdrawiam serdecznie
-abbra