Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z wiśniami i kruszonką

Od kiedy zobaczyłam, że pojawiły się już wiśnie, nie mogłam się doczekać ciasta z ich dodatkiem. Marzyło mi się takie kruche, koniecznie z kruszonką. Parę dni temu spełniło się moje marzenie, bo zostałam obdarowana łubianką wiśni [ dzięki Kasiu ! ]. Oczywiście od razu zabrałam się za pieczenie ;) Skorzystałam z przepisu Bajaderki, który znalazłam u Doroty.

Wyszło pyszne - maślany smak ciasta świetnie komponuje się z kwaskowatymi wiśniami i waniliową kruszonką. Jest bardzo kruche - trzeba uważać przy krojeniu i nakładaniu, żeby się nie rozpadło. Sezon wiśniowy rozpoczęty ! :)

 

kruche ciasto z wiśniami

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

nadzienie :

  • 1 kg wiśni
  • 1 łyżka bułki tartej

kruszonka :

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

 

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto [ręcznie lub w malakserze] , uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę o wymiarach 33x23 cm [u mnie 30x25cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i dokładnie wylepić nim dno blachy [zamiast tego można je zetrzeć na tarce]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec, aż się zezłoci - ok.15-20 minut.

Wiśnie wypestkować i odsączyć z nadmiaru soku na sitku.

Przygotować kruszonkę : mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać - gorącym zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.

Podpieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć wydrylowane, odsączone wiśnie. Posypać przygotowana kruszonką.

Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 30-40 minut w 180°C. 

Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

kruche ciasto z wiśniami

środa, 13 lipca 2011, abbra
Tagi: wiśnie masło
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/07/13 07:26:12
Zwykle co roku robię to ciasto w sezonie a nawet zimą korzystając z mrożonych owoców. W tym roku narazie go nie mogę zrobic bo zepsuł mi sie piekarnik ale takiego smaka mi narobiłaś , że aż ślinotoku dostałam:)
-
2011/07/13 07:36:01
To ciasto piekłam co weekend gdy byłam młodsza i najbardziej smakuje mi na surowo xD
-
2011/07/13 07:55:26
ależ ono apetycznie wygląda...;)
-
2011/07/13 08:06:06
Wiosenko , też zamroziłam małą paczuszkę - zimą będzie jak znalazł :)
Bez piekarnika jak bez ręki - mam nadzieję , że szybko będziesz miała do niego dostęp ...
Agnes , na surowo, hmm... - chyba wolę pieczone ;))
Izaa , dziękuję ! :)
-
2011/07/13 09:07:23
Takie owocowe ciasta są najpyszniejsze :) Chyba też się skuszę i zamrożę sobie trochę wiśni na zimę :) To dobry pomysł a letnie ciasto zimą pocieszy każdego :)
-
2011/07/13 09:28:48
Wspaniały wypiek. Ja dwa dni temu zaliczyłam zakalca :)
-
2011/07/13 12:22:14
U mnie w tym roku wiśniowe drzewko bardzo słabo obrodziło, ale jedno ciacho się szykuje ;) Twoje wygląda pysznie, mniam!
-
2011/07/13 13:21:09
Szarlotku , trzeba korzystać , dopóki jest sezon ;))
Mikimamo , dziękuję :)
Zakalec od czasu do czasu i mnie się zdarza ;))
Viridianko , dziękuję ! Zazdroszczę Ci tego wiśniowego drzewka ... ;)
-
2011/07/13 17:11:19
Pychotka :) lecę kupić wiśnie!
-
2011/07/13 17:17:44
Dzisiaj zjadłam ostatni kawałek - i chętnie bym je upiekła raz jeszcze ;)
Polecam !
-
2011/07/13 22:09:30
Mniam, jak pysznie wygląda! Ciasta z wiśniami są super :) Bardzo lubie i chętnie bym się przysiadła do Twojego Basiu:)
Pozdrowienia ślę :)
-
2011/07/14 07:38:22
Madziu , dziękuję ! Wiśnie są idealne - i do ciasta, i do przetworów - mniam ! :))
-
2011/07/25 21:43:55
Kocham takie ciacha, bardzo apetycznie się prezentuje u Ciebie !:)
-
Gość: AGa, 77-253-182-174.adsl.inetia.pl
2013/07/18 21:59:39
Pyszne :) wyszło rewelacyjnie, szkoda że takie niziutkie.
Ja robiłam z 1,5 porcji i dałam 2 całe, małe jajka i 3 żółtka.
A ciasto takie pyszne, że już dwa razy zostałam poproszona o przepis :)
-
2013/07/26 06:23:15
AGa , bardzo się cieszę , że Ci smakowało ! :)