Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z wi¶niami i kruszonk±

Od kiedy zobaczyłam, że pojawiły się już wi¶nie, nie mogłam się doczekać ciasta z ich dodatkiem. Marzyło mi się takie kruche, koniecznie z kruszonk±. Parę dni temu spełniło się moje marzenie, bo zostałam obdarowana łubiank± wi¶ni [ dzięki Kasiu ! ]. Oczywi¶cie od razu zabrałam się za pieczenie ;) Skorzystałam z przepisu Bajaderki, który znalazłam u Doroty.

Wyszło pyszne - ma¶lany smak ciasta ¶wietnie komponuje się z kwaskowatymi wi¶niami i waniliow± kruszonk±. Jest bardzo kruche - trzeba uważać przy krojeniu i nakładaniu, żeby się nie rozpadło. Sezon wi¶niowy rozpoczęty ! :)

 

kruche ciasto z wi¶niami

 

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwa¶nej ¶mietany

nadzienie :

  • 1 kg wi¶ni
  • 1 łyżka bułki tartej

kruszonka :

  • 185 g m±ki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

 

M±kę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i ¶mietanę, zagnie¶ć szybko ciasto [ręcznie lub w malakserze] , uformować kulę, zawin±ć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę o wymiarach 33x23 cm [u mnie 30x25cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i dokładnie wylepić nim dno blachy [zamiast tego można je zetrzeć na tarce]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec, aż się zezłoci - ok.15-20 minut.

Wi¶nie wypestkować i ods±czyć z nadmiaru soku na sitku.

Przygotować kruszonkę : m±kę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać - gor±cym zalać suche składniki i dokładnie wymieszać.

Podpieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć bułk± tart±, a następnie wyłożyć wydrylowane, ods±czone wi¶nie. Posypać przygotowana kruszonk±.

Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 30-40 minut w 180°C. 

Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

kruche ciasto z wi¶niami

¶roda, 13 lipca 2011, abbra
Tagi: wi¶nie masło
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/07/13 07:26:12
Zwykle co roku robię to ciasto w sezonie a nawet zim± korzystaj±c z mrożonych owoców. W tym roku narazie go nie mogę zrobic bo zepsuł mi sie piekarnik ale takiego smaka mi narobiła¶ , że aż ¶linotoku dostałam:)
-
2011/07/13 07:36:01
To ciasto piekłam co weekend gdy byłam młodsza i najbardziej smakuje mi na surowo xD
-
2011/07/13 07:55:26
ależ ono apetycznie wygl±da...;)
-
2011/07/13 08:06:06
Wiosenko , też zamroziłam mał± paczuszkę - zim± będzie jak znalazł :)
Bez piekarnika jak bez ręki - mam nadzieję , że szybko będziesz miała do niego dostęp ...
Agnes , na surowo, hmm... - chyba wolę pieczone ;))
Izaa , dziękuję ! :)
-
2011/07/13 09:07:23
Takie owocowe ciasta s± najpyszniejsze :) Chyba też się skuszę i zamrożę sobie trochę wi¶ni na zimę :) To dobry pomysł a letnie ciasto zim± pocieszy każdego :)
-
2011/07/13 09:28:48
Wspaniały wypiek. Ja dwa dni temu zaliczyłam zakalca :)
-
2011/07/13 12:22:14
U mnie w tym roku wi¶niowe drzewko bardzo słabo obrodziło, ale jedno ciacho się szykuje ;) Twoje wygl±da pysznie, mniam!
-
2011/07/13 13:21:09
Szarlotku , trzeba korzystać , dopóki jest sezon ;))
Mikimamo , dziękuję :)
Zakalec od czasu do czasu i mnie się zdarza ;))
Viridianko , dziękuję ! Zazdroszczę Ci tego wi¶niowego drzewka ... ;)
-
2011/07/13 17:11:19
Pychotka :) lecę kupić wi¶nie!
-
2011/07/13 17:17:44
Dzisiaj zjadłam ostatni kawałek - i chętnie bym je upiekła raz jeszcze ;)
Polecam !
-
2011/07/13 22:09:30
Mniam, jak pysznie wygl±da! Ciasta z wi¶niami s± super :) Bardzo lubie i chętnie bym się przysiadła do Twojego Basiu:)
Pozdrowienia ¶lę :)
-
2011/07/14 07:38:22
Madziu , dziękuję ! Wi¶nie s± idealne - i do ciasta, i do przetworów - mniam ! :))
-
2011/07/25 21:43:55
Kocham takie ciacha, bardzo apetycznie się prezentuje u Ciebie !:)
-
Go¶ć: AGa, 77-253-182-174.adsl.inetia.pl
2013/07/18 21:59:39
Pyszne :) wyszło rewelacyjnie, szkoda że takie niziutkie.
Ja robiłam z 1,5 porcji i dałam 2 całe, małe jajka i 3 żółtka.
A ciasto takie pyszne, że już dwa razy zostałam poproszona o przepis :)
-
2013/07/26 06:23:15
AGa , bardzo się cieszę , że Ci smakowało ! :)