Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Bitki wołowe duszone we własnym sosie

Stwierdziłam , że zdecydowanie za rzadko jadamy mięso wołowe. Najczęściej sięgamy po drób (bo najszybciej) albo po wieprzowinę. A szkoda, bo wołowina to smaczne i zdrowe mięso i warto od czasu do czasu je przygotować.

Udało mi się kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Żeby skruszało , skropiłam je mieszanką oliwy i octu. Dzięki temu mięso szybciej się udusiło i było miękkie i kruche. 

Na zdjęciach nie wygląda może zbyt pięknie, ale było naprawdę pyszne ! :)

 

bitki wołowe we własnym sosie

 

Składniki :

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości [ zrazowa ]
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
  • mąka
  • oliwa lub olej do smażenia

do zamarynowania :

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

 

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.60-70 minut.

Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa.

Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić - moje było dość młode, więc wystarczyło mu 60 minut.

Podawać z kluskami, ziemniakami lub kaszą [ najbardziej smakują mi z gryczaną ] - u mnie tym razem były to gnocchi. I oczywiście obowiązkowo surówka :)

 

bitki wołowe we własnym sosie

piątek, 02 września 2011, abbra
Tagi: wołowina
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
Gość: ila, 217.98.75.23*
2011/09/02 12:20:45
Jak dla mnie to na zdjęciach mięsko rewelacja:)) A czy można ocet balsamiczny zastąpić białym winnym? bo tylko taki posiadam:) Pozdrawiam
-
2011/09/02 16:57:24
Ila , dziękuję ! Cieszę się , że Ci się podoba :)

Oczywiście możesz zastąpić ocet balsamiczny winnym , może być też zwykły ocet.
-
2011/09/02 22:07:58
Wyglada przepysznie! Miękkie i soczyste.
Lubimy wołowinkę,a jadamy ją zdecydowanie za rzadko. Tak jak Ty preferuję przygotowywanie kurczaka, a na wołowinę miło jest się skusić od czasu do czasu:).
Pozdrawiam Basiu:*
-
2011/09/05 06:28:33
Dziękuję Madziu !

Brak czasu i pośpiech powodują , że najczęściej sięga się po mięsa, które szybko się przyrządza ... czyli głównie drób. Ale od czasu do czasu warto trochę zwolnić i przygotować coś innego niż zwykle :)
-
2011/09/06 18:26:55
Abbro, bo bitki wcale, ale to wcale nie muszą wyglądać pięknie. :) One po prostu czarują smakiem. :) U w i e l b i a m y !!!
Uściski! :)
-
2011/09/08 06:06:52
Małgoś , coś w tym jest ;))
pozdrawiam czwartkowo ! :)
-
2011/09/21 20:58:32
Wołowinę rzadko jem, ale poza dobrze wysmażoną polędwicą najbardziej lubię właśnie bitki. Z dużą ilością sosu, kaszą i ogórkiem kiszonym albo buraczkami na ciepło. Klasyka często jest nie do podważenia, zwłaszcza w nadchodzącej porze roku ;-)
-
2011/09/22 06:20:23
Z buraczkami albo ogórkiem kiszonym - pychotka !
A pora roku rzeczywiście sprawia , że nabiera się ochoty na konkretne dania ;)

Już jutro jesień - mam nadzieję , że będzie ta prawdziwa złota , polska ... :)
-
Gość: xxx, 81-15-166-47.bartnet.pl
2011/10/15 23:26:23
miesa wolowego sie nie soli,to jest podstawowa zasada !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
-
2012/02/07 18:11:58
Mięso wołowe z kluskami. Rewelacja. Ja do tego podaję surówkę z czerwonej kapusty i pomidorów - oczywiście na ostro
-
Gość: igi, 178-37-29-13.adsl.inetia.pl
2012/04/30 22:44:24
Gość: xxx, 81-15-166-47.bartnet.pl
2011/10/15 23:26:23
miesa wolowego sie nie soli,to jest podstawowa zasada !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Oj tam, już nie jeden złamał tę zasadę i co? I było pysznie !!!!!
-
2012/05/08 06:16:04
Igi , masz rację :)

W przepisach z "Kuchni Polskiej" nie zaleca się solenia mięsa wołowego przed smażeniem, a dopiero po. Przy mięsach duszonych mięso jest solone przed obróbką cieplną - czyli można. Całe życie robiłam duszone bitki w ten sposób i wychodziły ;)
-
Gość: mika, 093105172180.bielskobiala.vectranet.pl
2012/06/12 14:12:55
Witaj, dziękuję za ten przepis. Zawsze robiłam bitki troszkę inaczej, ale Twój przepis był ciekawy i wyszło pysznie:) zrobiłam je w szybkowarze, także obiadek był w 20 minut! Pozdrawiam gorąco
-
2012/06/15 06:07:58
Witaj Miko ! Miło mi , że skorzystałaś z przepisu. Cieszę się , że smakowało :)
-
Gość: Gonia, p54aee5eb.dip.t-dialin.net
2012/07/10 20:38:25
pychotka. Poszukiwałam przepisu w internecie trafiłam na Twój, wypróbowałam i muszę przyznać mięso smakuje wyśmienicie. Dziękuję za inspirację :-)
-
2012/07/11 17:35:20
Goniu , cieszę się , że przepis przypadł Ci do gustu ! :)
-
Gość: Roman, 94-40-22-66.tktelekom.pl
2012/07/18 13:37:48
Polecam również dodanie do bitek na ok. 30 minut przed końcem duszenia patisona lub kabaczka pokrojonego w kostkę.
-
Gość: markus, afhx109.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/19 00:09:19
zamiast papryki można dodać grzybki suszone - aby nie za dużo, bo wówczas smak mięsa zejdzie na plan drugi a do przodu wysunie się smak sosu grzybowego (skądinąd całkiem dobry... :-) )
-
2012/08/06 06:41:58
Roman[/b0 , wtedy to już będzie zupełnie inne danie - chociaż nie wątpię , że równie smaczne ... :)
Markus
, suszone grzybki to również świetny pomysł ! :)
-
Gość: sonia, 89-78-34-195.dynamic.chello.pl
2012/08/11 21:55:11
wiadomo,pyszne,a zadko jedzone bo bardzo drogie,za 1kg wolowy mozna kupic 3-4kg kurczaka,2kg filetow z piersi lub 2-3kg wieprzowiny i tu cala tajemnica,to dania swiateczne ale smacznego.
-
2012/08/13 22:19:59
Soniu , niestety cena to jest wielki minus, jeżeli chodzi o dobre wołowe :(
-
Gość: Goral, ip87-96-15-186.ct.co.cr
2012/08/22 00:30:32
Znalazlem Twoj przepis i przygotowalem bitki w Costa Rica z lokalnwj wolowiny. Swietnie wyszlo, a tak nawiasem nigdy nie myslalem o dodaniu musztardy - swietny przepis - dzieki. Mialem w zapasie troche polskich suszonych grzybow, ktore dodaly rowniez do sosu. Smak genialny. Podalem z domowymi kopytkami i moi goscie "oblizali talerze".
-
2012/08/22 19:02:50
Goral , cieszę się , że mój przepis zawędrował tak daleko ! Miło mi , że z niego skorzystałeś :)
A musztarda to świetny dodatek - przyprawiam nią duszone mięsa, poprawia też smak zwykłych mielonych kotletów.
-
Gość: Goral, ip87-96-15-186.ct.co.cr
2012/08/23 04:01:21
Przegladalem Twoje inne przepisy i teraz naprawde zachecilas mnie do gotowania. Bede probowal inne rzeczy z Twoich propozycji. Dzieki serdeczne.......
-
2012/08/24 06:29:04
Miło czytać takie komentarze :)
Życzę powodzenia w gotowaniu i samych udanych potraw! :)
pozdrawiam
-
Gość: Johny, 87-205-204-1.adsl.inetia.pl
2012/08/27 10:00:18
Hej! Świetny przepis. Niestety nie wiem jak smakują te bitki bo mój gość (kolega ze studiów) zjadł wszystkie !!!!!!!!!!!!! Nie mogłem mu odmówić gdy pytał z błagalną miną czy mam jeszcze ;))))
-
2012/08/30 06:37:46
Johny , czyli koniecznie musisz zrobić powtórkę ;)))
-
Gość: butelka, 178235012005.warszawa.vectranet.pl
2012/09/07 19:59:06
JA wlasnie robie. Pewnie mi nie wyjdzie;) jakoś nie mam ręki do gotowania od jakiegoś czasu, masakra...ale na zdjęciu wyglada pyysznie
-
2012/09/13 06:27:52
Butelko , a ja mam nadzieję , że wyszło :)
-
Gość: KASKA, 89-72-43-159.dynamic.chello.pl
2012/10/06 17:16:02
Przepis rewelacja , robilam dzisiaj i kilo miea bylo zamalo :-) tak sie wszyscy zajadali, mieso wyszlo mieciutki sos palce lizac.
-
2012/10/09 06:22:51
Kaska , bardzo się cieszę , że Ci smakowało ! :)
-
Gość: , cpc21-walt13-2-0-cust541.13-2.cable.virginmedia.com
2012/10/13 11:52:27
Super przepis. Już go spisałam i zabieram się do roboty :) Tylko ja jeszcze bym dodała wina wytrawnego do sosu, żeby podkreślić smak i odrobinę sosu sojowego (dla kolorku) :)
Pozdrawiam Madzia
-
2012/10/18 06:09:04
Madziu , wino to dobry pomysł :) A zamiast niego można dodać 1-2 łyżki wódki - mięso szybciej kruszeje.
-
Gość: , mail.a2sea.com
2012/10/21 08:20:16
Mieso na widelcu wyglada swietnie, soczyste i ten sos jak dla mnie polany po ziemniakach....dzieki za pomysl na obiad!!:)
-
Gość: STACHU, 31.187.13.*
2012/10/21 15:33:46
Ja właśnie niecierpliwie mieszam bo zapachy już mnie męczą od półtorej godziny... :)
-
2012/10/23 06:00:25
Gościu , cieszę się , że Ci się podoba :)
STACHU , mam nadzieję , że Ci smakowało :)
-
Gość: aaa, staticline-31-182-123-121.toya.net.pl
2012/12/05 21:46:54
wygląda przesmaczne
-
2012/12/11 06:20:53
Dziękuję :)
-
Gość: , arf213.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/28 19:39:19
Pyszne, robie po raz drugi :)
-
2013/02/04 06:17:51
Bardzo mi miło, że przepis się przydał ! :)
-
Gość: smakosz, 212.87.241.23*
2013/02/13 15:18:05
Abbra. Super danie. Wyszło bajecznie pyszne. Bitki robię nie od wczoraj, ale z musztardą po raz trzeci (wg Twojego przepisu). Piszę dopiero teraz, bo wypróbowałem różne musztardy i uważam, że najlepiej smakuje z musztardą jerozolimską z firmy Roleski (taka z niebieskim paskiem na etykiecie), z tym, że daję nie łyżkę, ale łyżeczkę. B. wskazane grzybki suszone, ja daję trzy kapelusze prawdziwków, pokrojone w cieniutkie paseczki, oczywiście namoczone, ale nie gotowane. Gotują się w sosie. Podałem i z kaszą i z kopytkami, ale wg mnie najlepsze są z kluskami śląskimi. Do tego pasują buraczki, ale mnie bardziej marchewka w kosteczkę na masełku.
Pozdrawiam. Podaj jakiś inny jeszcze sprawdzony przepis., np. na rybę z piekarnika.
Pozdrawiam.
-
2013/02/14 06:19:57
Smakoszu , ogromnie się cieszę , że Ci smakowało ! :)
Ja najczęściej dodaję musztardę sarepską, bo zwykle ją mam w lodówce.
A grzybki suszone to świetny dodatek, dzięki nim mięso nabiera ciekawego smaku.

Ryby przygotowuję rzadziej niż mięso, więc niewiele u mnie przepisów, ale może zainteresuje Cię ten, na pieczone pstrągi : mojekucharzenie.blox.pl/2012/04/Pstragi-pieczone-z-maslem-czosnkowym.html - nam smakowały :)

pozdrawiam serdecznie
- abbra
-
Gość: Martuśka, 89-70-165-137.dynamic.chello.pl
2013/02/15 13:32:19
Dzięki za przepis, bitki wyszły PYYYCHOTKA :) Na pewno skorzystam jeszcze z jakiegoś Twojego przepisu. Pozdrawiam cieplutko :)
-
2013/02/17 09:26:48
Martuśko , cieszę się , że i Ty skorzystałaś z przepisu na bitki ! Miło mi , że smakowały :)
pozdrawiam serdecznie
- abbra
-
Gość: , 77-252-40-191.ip.netia.com.pl
2013/03/21 11:44:40
A czy tego sosu to tak w miarę dużo wyjdzie ?
-
Gość: , 77-252-40-191.ip.netia.com.pl
2013/03/21 11:49:18
Bo ja będę robić to cudeńko pierwszy raz dla mojego ukochanego i bym chciała żeby wyszło idealne. Musztarda może być kielecka?
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: kami, user-31-175-52-8.play-internet.pl
2013/03/31 19:28:15
nie powinno sie solic wolowiny przed smazeniem...
-
2013/04/02 06:24:12
Kami , zerknij na wcześniejszy komentarz ...

abbra
2012/05/08 06:16:04

W przepisach z "Kuchni Polskiej" nie zaleca się solenia mięsa wołowego przed smażeniem, a dopiero po. Przy mięsach duszonych mięso jest solone przed obróbką cieplną - czyli można.
-
2013/04/02 06:47:37
Gościu , musztarda może każda. Wybierz swoją ulubioną.
-
Gość: Katia, 91.90.160.22*
2013/04/23 18:25:03
Masakra:( moje bitki duszą się już...4 godziny i wciąż są twarde jak podeszwa:( wszystko zrobiłam wg przepisu, nie wiem co mogło pójść nie tak, może faktycznie trzeba było nie solić tego mięsa...kiedyś dusiłam niesolone i w 1,5 godziny były gotowe:( dziś na obiad była kanapka... bitki dalej sie duszą, moze do jutra zmiękną to beda na jutro na obiad....
-
2013/04/23 21:34:50
Katiu , może po prostu trafiłaś na takie mięso - też mi się zdarzyło kilka razy, że pomimo długiego duszenia mięso wciąż było twarde... :(
-
Gość: Nefryta, 178.182.66.190.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/07 12:44:44
A mozna biale wino zamiast octu?
-
2013/05/09 06:25:35
Jeżeli wino, to czerwone - lepiej pasuje do wołowiny.
-
Gość: to-ja, agfz206.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/10 10:35:59
unikam octu lepsza cytryna
-
Gość: elwira, agbj179.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/14 15:23:39
Bitki pyszniutkie wyszły dzięki temu przepisowi ! Polecam !Mąż zadowolony, a to najważniejsze ! Hi Hi
-
2013/05/16 06:14:31
Elwiro , cieszę bardzo się , że jesteś zadowolona z przepisu ! :)
-
Gość: Mix, 095160187085.olsztyn.vectranet.pl
2013/06/18 10:30:11
Jestem w trakcie przygotowania! Mięso leży w marynacie. Nie wyobrażam sobie bitek wołowych bez paru suszonych grzybków,więc je dorzucę na swoją odpowiedzialność! Chyba tym nie zepsuję przepisu! Pozdrawiam - Mix
-
2013/06/19 06:09:12
Mix , mam nadzieję , że bitki wyszły tak jak trzeba. A grzybkami na pewno nie zepsujesz potrawy. Wręcz przeciwnie - wzbogacisz jej smak :)
-
Gość: justyska, public136593.cdma.centertel.pl
2013/08/03 12:36:06
bitki sa rewelacyjne dzisiaj bede robiła je drugi raz
-
2013/08/08 06:09:36
Justysko , bardzo się cieszę , że Ci smakują ! :)
-
Gość: gri, 188.147.34.109.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/04 16:52:02
Ja dodałem czerwoną cebulę zamiast zwykłej, malutki ząbek czosnku, suszone grzyby i nie soliłem przed smażeniem. Zrobiłem to z karkówki wołowej, bo tylko to miałem pod ręką ;-) oczyscilem ją z błon i tluszczyku. Dusiło się sporo czasu ale smak super.
-
2013/09/04 19:50:52
Gri , suszone grzybki na pewno dodały smaku, wyobrażam sobie , jak takie mięso musiało smakować , mniam !
-
Gość: ilona, 192.166.255.10*
2013/09/16 14:04:25
Robiłam i wyszły rewelacjnie. Każdy z domowników się zachwycał będą często gościć na moim stole:):):)
-
2013/09/17 06:28:37
Ilono , bardzo się cieszę , że Ci smakowały ! :)
-
Gość: Daga, mail.wallacecollection.org
2013/10/03 15:30:27
Bitki sa naprawde przepyszne, dziekuje za przepis!
-
2013/10/08 06:31:24
Daga , bardzo się cieszę , że przepis się przydał !
-
Gość: akinia11@wp.pl, aaar99.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/30 21:52:52
a ja do bitek dodaję drobno pokrojony seler naciowy 2-3 łodyżki - pycha
-
2013/10/31 06:16:43
Ciekawy pomysł - ale moi domownicy raczej nie zjedliby takich bitek :)
-
Gość: max, 89-65-132-209.dynamic.chello.pl
2013/11/20 11:44:50
proponuję mięsa nie solić gdyż nie skruszeje i będzie twarde jak podeszwa. mięsa solimy zawsze na koniec
-
Gość: elisa1953, pc0-71.gwardii.osi.pl
2013/12/06 22:33:07
Zapowiada sie pysznie,jutro zaraz je zrobię.Dziękuję:)
-
Gość: elisa1953, pc0-71.gwardii.osi.pl
2013/12/07 13:20:17
Właśnie zjedliśmy te wyśmienite bitki,wyszły doskonale.
Dziękuję za przepis:)
Pozdrawiam i już życzę Zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia.
-
2013/12/08 09:10:27
Eliso , bardzo się cieszę , że skorzystałaś z przepisu i jesteś z niego zadowolona :)

Dziękuję za życzenia - i Tobie również życzę wesołych świąt ! :)
-
Gość: kinga, ip-62-69-196-160.globalconnect.pl
2014/01/11 23:17:57
Pyszne! Dziękuję Ci za ten przepis!
-
Gość: Justyna, host-2-101-21-173.as13285.net
2014/01/19 12:28:31
Witam przepis jest bardzo kuszący zaraz zabieram się za gotowanie ale już mi ślinka cieknie :-)
-
Gość: karolajn, 093105151111.radom.vectranet.pl
2014/01/21 13:34:28
Jutro zrobię :) troche boję się tego solenia :< Jestem bardzo początkującą kucharką więc nie chce nic schrzanić :P
-
2014/01/23 06:25:47
Kingo , cieszę się , że smakowało ! :)
Justyno , mam nadzieję , że się nie zawiodłaś :)
Karolajn , jeżeli boisz się solić mięso na początku, to jak najbardziej możesz sobie ten krok odpuścić - i zrobić to pod koniec duszenia.
-
Gość: ela, pool-173-78-55-76.tampfl.fios.verizon.net
2014/09/01 22:02:47
czesc, twoja receptura wspaniala, pierwszy raz robie bitki.....danie wyszlo wspaniale: a mieso to uzylam Angus Bottom Round Roast jak u nas w US jest duzo rodzai wolowiny i nie bardzo wiedzialam ktorom wybrac....dzieki za przepis :)
-
2014/09/10 06:01:53
Elu , bardzo się cieszę , że przepis zawędrował tak daleko ! No i - co najważniejsze - że bitki smakowały :)
-
Gość: Avalia, 91.90.160.14*
2014/10/20 14:56:02
hej! zaraz zabieram się za zrobienie bitek po raz pierwszy... trzymaj kciuki, dam znać jak wyszło!