Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Zwiebelkuchen - niemiecki placek cebulowy

Ciasto drożdżowe z dodatkiem farszu z duszonej cebuli i boczku, pod śmietanowo-serowo-jajeczną kołderką - to idealne danie na chłodne, jesienne dni. Co prawda aż roi się w nim od kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na aromatyczną , sycącą porcję cebulowego placka :)

Przepis podała carbonicum na forum cincin .

 

zwiebelkuchen - placek cebulowy

 

Składniki :

ciasto :

  • 375 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła lub margaryny ( roztopione i ostudzone )
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

farsz :

  • 1 kg cebuli
  • 150 g chudego boczku - użyłam wędzonego
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 125 g ostrego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa - starłam prawie 3/4 niedużej gałki
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • olej lub oliwa do smażenia

 

Przygotować ciasto : w mleku rozpuścić drożdże z cukrem, dodać 2 łyżeczki mąki - wymieszać  i odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Cebulę obrać , pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić cebulę i dusić ją na niedużym ogniu, aż zmięknie (nie może się zrumienić). Od czasu do czasu zamieszać. Do podduszonej cebuli dodać pokrojony boczek, poddusić razem jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową. Lekko przestudzić.

Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Doprawić solą i pieprzem.

Prostokątną blachę o wymiarach 40 x 25 cm [moja miała 37 x 28 cm] posmarować olejem i wyłożyć ciastem dno i boki. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz cebulowy i zalać go masą śmietanową. Na wierzch można zetrzeć jeszcze trochę żółtego sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 40 minut. 

Podawać na gorąco. Placek dobrze smakuje w towarzystwie schłodzonego, białego wytrawnego wina.

 

zwiebelkuchen - placek cebulowy

sobota, 15 października 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/10/15 22:51:35
ale się rozmarzyłam na ten cudowny widok :) nigdy nie jadłam ale narobilas mi ogromna ochotę :)) p;ozdrawiam
-
2011/10/15 23:59:57
zwiebelkuchen robiłąm dawno temu, ale jakoś nie rozsmakowałam się w nim. Teraz nabrałam na niego na nowo ochoty.
-
2011/10/16 05:55:49
Bardzo smakowicie wygląda:)
-
2011/10/16 07:09:40
Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję:)
-
2011/10/16 08:21:25
Świetny jest! Z chęcią kiedyś wypróbuję ten przepis :) Fajne jedzonko wyszukujesz :)
Pozdrowienia Basiu:)
-
2011/10/16 09:32:38
Piegusku , miło mi , że Ci się podoba ! :)
Beti , ważne , żeby dobrze doprawić farsz cebulowy - to połowa sukcesu :)
Negresco , dziękuję ! :)
Wiosenko , na chłodną jesień będzie jak znalazł , polecam ! :)
Madziu , cieszę się , że Ci się spodobał ! Staram się od czasu do czasu wypróbować nowe danie - a na ten placek czaiłam się już bardzo długo ;)
-
2011/10/17 13:11:33
taka prawda, ze jak coś pyszne to najczęściej w kalorie bogate ...ale raz się żyje:)
-
2011/10/18 06:27:11
Nie uważasz , że to niesprawiedliwe ? ;)) Jak dietetyczne, to z reguły niesmaczne, a przy tych smacznych trzeba udawać , że kalorie nie istnieją ... ;P
-
Gość: Monia, *.promax.media.pl
2011/10/26 08:02:00
Miałam okazję zjeść taki placek w Niemczech. PYSZOTKA!!! Polecam, bo to na prawdę coś innego od naszej polskiej kuchni :)
-
2011/10/27 06:22:13
Monia , mam nadzieję , że mój placek smakuje tak , jak oryginalny Zwiebelkuchen :)
-
Gość: , *.centertel.pl
2014/01/17 09:24:14
Jadłam taki placek w Niemczech był naprawde SUPER !!!Wyprubuję ten przepis na mojej rodzinie!!Pozdrawiam
-
2014/01/23 06:27:39
Gościu , więc będziesz mogła porównać, czy smak jest taki sam jak oryginalnego placka :)
-
Gość: 80ekg80, *.dynamic.kabel-deutschland.de
2014/09/28 20:44:46
Mieszkam w niemczech i jadłam po raz pierwszy to ciasto pycha mega pycha:)))
-
2014/10/02 22:22:27
I smaczne, i pożywne :)
-
Gość: , *.dynamic-ww-04.vectranet.pl
2017/09/18 11:57:48
jak bylam w Niemczech to jadlam teraz robie sama ,bo bardzo go lubie