Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Kisiel miodowy

Aromatyczny kisiel miodowy to moja czwarta propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

Kisiel jest smaczny, chociaż smak goździków dominuje w tym deserze i zagłusza delikatny smak miodu. Gdybym miała go ugotować ponownie, dodałabym goździki w całości - wtedy byłby o wiele lepszy.

Przepis - "Kuchnia polska - potrawy regionalne" H.Szymanderskiej .

 

kisiel miodowy

 

Składniki :

  • 100 g miodu
  • 2 szklanki wody
  • pół łyżeczki mielonych goździków ( lepiej dodać goździki w całości )
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Mąkę ziemniaczaną rozrobić z trzema łyżkami wody. Pozostałą wodę zagotować z goździkami, otartą cytryną i miodem.

Do wrzącego syropu wlać sok z cytryny i stopniowo (stale mieszając) rozrobioną mąkę ziemniaczaną.

Gotowy kisiel rozlać do małych salaterek i zostawić do ostygnięcia.

 

kisiel miodowy

 

Gotujemy po polsku!

wtorek, 15 listopada 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/11/15 08:42:53
Ja cosik podobnego miodowego serwuję swoim dzieciaczkom przeciw przeziębieniom - tylko na mleku z dodatkiem masełka i czosnku :]

Pozdrawiam,
N.
-
2011/11/15 12:36:41
Suuuuper! Podoba mi się:)
-
2011/11/15 19:38:01
Piękne zdjęcia. Taki kisiel musi świetnie smakować. Super przepis Basiu :)
-
2011/11/15 20:19:51
Świetna propozycja:) Alez to musi smakować :)
-
2011/11/15 21:44:34
ciekawy kisiel :)
-
2011/11/16 06:08:15
Nenechaa , a ja na przeziębienia serwuję mleko z masłem i miodem (a mój mąż dodaje jeszcze do niego czosnek) :)
Pinkcake , cieszę się:)
Madziu , dziękuję ! W sumie był smaczny, tylko goździki trochę psuły efekt ;)
Atinko , dziękuję ! Smakował całkiem dobrze :)
Chantel , i ciekawie smakuje :)