Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z indyka

Chciałam zrobić na niedzielny imieninowy obiad coś innego niż zwykle. Przejrzałam mnóstwo przepisów - i im więcej ich przeglądałam, tym większy miałam mętlik w głowie ;) Chciałam, żeby to była potrawa, którą mogę wcześniej przygotować , a potem tylko odgrzać.

Żeby sobie ułatwić zadanie, weszłam na forum cincin, które jest istną kopalnią ciekawych przepisów. Trafiłam na wątek z menu imprezowym i tam znalazłam w końcu to, czego szukałam. Bardzo mi się spodobał pomysł Agrzesi na roladki z indyka nadziewane mięsem mielonym. Gościom bardzo smakowało tak przyrządzone mięso - to był strzał w dziesiątkę !

 

roladki z indyka

 

Składniki :

  • 1300 g mięsa z piersi indyczej
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego [ może też być samo wieprzowe ]
  • 1 średnia cebula pokrojona w półplasterki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół szklanki śmietanki 36%
  • sól , pieprz , ew. ulubione zioła
  • listek laurowy , kilka ziarenek ziela angielskiego
  • mąka
  • olej do smażenia

 

Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości ok.1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, uważając, żeby nie podziurawić mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.

Mięso mielone wymieszać z musztardą, doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Na plastrach indyka układać porcje mięsa mielonego (równomiernie na całej powierzchni). Zwijać roladki i obtaczać je w mące. Obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę.

Podsmażone roladki układać w niskim, szerokim rondlu lub garnku. Podlać wodą do 1/2 wysokości. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie oraz podsmażoną cebulę.

Dusić na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Pod koniec duszenia wlać śmietankę i jeszcze chwilę pogotować.

Podawać z ziemniakami i surówką.

 

roladki z indyka

poniedziałek, 05 grudnia 2011, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2011/12/06 06:49:35
Ale cudne Basiu! Kradnę pomysł i chyba tez takie zrobię :)
Pozdrowienia:)
-
2011/12/06 12:13:06
Basiu, że tak powtórzę za Majnka:), mnie tez się podobają:). A rekomendacja gości bezcenna:).
Wyobraź sobie, że właśnie wcinam roladki, ale moja są na słodko z cynamonem - kanebullar:)
-
2011/12/06 20:47:47
powiem jedno - mniam Basienko ; )
-
2011/12/06 21:29:02
Prezentują się rewelacyjnie, prawdziwe cudeńka. Nieco bardziej wykwintne niż zwykły pieczony schab, a nadal całkiem proste w wykonaniu :]
-
2011/12/07 06:12:58
Madziu , dziękuję ! :)
Pomysł spadł mi jak z nieba - znalazłam go właściwie w ostatniej chwili ;)
Ewelajno , bardzo się cieszę, że Tobie również się spodobały !
A cynamonowych roladek zazdroszczę - chętnie bym zjadła ;)
Mysiu , goście też tak komentowali ;P
Toczko, dziękuję ! No właśnie ta prostota wykonania mnie przekonała do tego przepisu, no i oczywiście efektowny wygląd [ a tak na marginesie, to pieczony schab nie zawsze mi wychodzi tak, jakbym chciała ;) ] .
-
2011/12/09 08:17:32
Basiu, ale to pysznie wygląda! Znam kilka takich osób, co nie potrafiłoby się oprzeć takiej pięknie podanej porcji... ;)
-
2011/12/10 19:24:19
Dziękuję ! :) Też bym parę znalazła ... ;))
-
2011/12/22 21:37:34
Te roladki to rewelka :-) wyglądają bardzo apetycznie, gratuluję :-)
-
2011/12/29 06:20:48
Dziękuję ! :)