Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Buchty drożdżowe z powidłami

Miękkie i puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane powidłami. Niezbyt słodkie, dlatego dobrze smakują z nadzieniem - powidłami lub marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Pyszne na ciepło, zaraz po upieczeniu - ale i po ostudzeniu dobrze smakują. Długo zachowują świeżość - o ile się uchowają ;) .

Przepis znalazłam u Asi .

 

buchty drożdżowe

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 40 g masła
  • 2 jajka - lekko roztrzepane
  • pół łyżeczki soli

dodatkowo :

  • 6 łyżek stopionego masła
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania

 

Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, aby uzyskać mieszankę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na ok.20 minut, aż zaczyn podrośnie.

Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, można podsypać trochę mąki. Uformować kulki o wadze ok.50 g [moje ważyły po 60g i wyszło ich 16 sztuk]. Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić formując z powrotem kulkę.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm [u mnie kwadratowa forma o boku 23 cm] wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, aby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem bułki posmarować roztopionym masłem. Jeżeli go trochę zostanie, należy polać nim bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Ostudzone buchty posypać cukrem pudrem.

 

wersja dla maszynistów :

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać mleko i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Do wiaderka maszyny wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajka, masło, pozostały cukier i mąkę oraz sól. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (ok.1,5 godz.). Po tym czasie postępować z ciastem zgodnie z podanymi wyżej wskazówkami.

 

 

buchty drożdżowe

środa, 08 lutego 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/02/08 21:13:38
Ale piękne Ci wyszły, wręcz idealne:)
-
2012/02/08 21:14:55
Zjadłabym kawał porządnego ciasta drożdżowego. Z powidłem na osłodę!
-
2012/02/08 21:16:21
Cudne. Kusi drożdżowe w taką pogodę, oj kusi.
-
2012/02/08 21:20:32
Jakie piękne!! Z chęcią znów bym zjadła. Prawda, że doskonale smakują?:) Nawet nie wiesz, jaką mi przyjemność sprawiłaś, korzystając z mojego przepisu:)
Pozdrawiam cieplutko!
-
2012/02/08 21:26:29
Wiosenko , dziękuję ! Takie mi się marzyły i byłam przeszczęśliwa, że wyszły :)
Mikimamo , no właśnie ja też - bo bułeczki się już skończyły, a ja dalej na głodzie ;))
Kabamaigo , dziękuję ! Bo to chyba najlepsze ciasto na osłodę - już sam jego zapach poprawia humor :)
Asiek , pięknie dziękuję ! Właśnie takiego przepisu szukałam. Moje pierwsze podejście do pieczenia bucht było niezbyt udane - ciasto było tak rzadkie, że wyszła mi jedna duża buchta (całkiem smaczna zresztą) ;) Z Twojego przepisu wyszły idealne !
-
2012/02/08 21:41:13
coś wspaniałego! :)
-
2012/02/08 22:08:15
buchty , wygladają pierwszy sort -zgrabne , puszyste, takie mniam
-
2012/02/08 23:55:02
Piękne, zapisuję przepis :)
-
2012/02/09 09:20:02
One są takie pyszne! Mniam! Basiu, czy ja mogę wpaść na jedną? Pychotki zrobiłas:)
Uściski:*
-
2012/02/09 13:22:49
Kochana alez puchate te buchty... aż mi się zachciało drożdżowego ciacha:)
-
2012/02/09 14:51:05
wspaniale buchty ;)
-
2012/02/09 21:19:20
mmmmm , pysznie wyglądają . Narobiłaś mi smaku :), tak na noc
-
2012/02/10 06:04:24
Milk_chocolate - i pysznego ! :)
Margot , dziękuję ! Pierwszy raz mi takie wyszły :)
Alebabko , dziękuję ! I polecam :)
Madziu wpadaj ! Tylko koniecznie z sernikiem ;))
Jolu , byłam zaskoczona , że wyszły takie puszyste i do tego tak mocno wyrosły :)
Mysiu , dziękuję ! :)
Siostra , dzięki ! Oglądanie przed spaniem słodkości jest niebezpieczne, bo człowiekowi zaczyna zaraz burczeć w brzuchu ;))
-
2012/02/10 19:42:18
Jakie puchate chmurki! Uwielbiam takie wypieki, aż ciężko się powstrzymać przed odrywaniem kolejnej i kolejnej bułeczki :)
-
2012/02/10 20:59:28
Klasyka , a ja ją poprostu uwielbiam w takim wydaniu:) Kojarza mi się z dzieciństwem:)
-
2012/02/13 06:15:55
Russkaya , no właśnie cały urok tych bułeczek tkwi w odrywaniu ;)
Judik , ja też mam miłe skojarzenia :)
-
2012/02/13 09:29:08
Mmm :) Zjadłabym na śniadanko :)
-
2012/02/13 11:28:00
Nie powybrzydzałabym, oj nie. Taka buchta do śniadanka.... mniam!
-
2012/02/13 11:52:44
Fajny przepis, też sobie go zapiszę i wykorzystam jak przyjdzie ochota na coś drożdżowego i słodkiego ;)
-
2012/02/14 18:07:56
Nie wiem dlaczego ale odrywańce zawsze działają na mnie tak nostalgicznie ...Chyba przez to drożdżowe które zawsze kojarzy się z dzieciństwem :) Wspaniale zaprezentowane
-
2012/02/15 22:13:40
Skusiłaś tymi fotkami - upiekłam. Drożdży świeżych nie miałam, dałam resztkę suszonych - tak z 10 g, ale i tak się udały :)
-
2012/02/16 17:31:42
Gruszko , na śniadanko takie bułeczki będą idealne :)
Caracordata , ja też nie wybrzydzam na drożdżowe :)
Jasiek , polecam ! Nie dość , że smaczne, to do tego zdrowe :)
Szarlotku , dziękuję ! Na mnie też tak działają :)
Alebabko, cieszę się , że skorzystałaś z przepisu ! 10 g to ilość w sam raz - 7-gramowa paczuszka suchych drożdży to odpowiednik 25 g świeżych :)
-
2012/02/24 23:05:35
całujące sie bułeczki..... znakomite :)
-
2012/02/29 10:17:00
Polecam , są pyszne ! :)