Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki krucho-drożdżowe

Moje (i nie tylko moje) zapotrzebowanie na słodkości wzrasta proporcjonalnie do wciąż spadającej temperatury na zewnątrz. Im większy mróz, tym większą mam ochotę na słodycze :) . Też tak macie ? ;)

Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki. W sobotę upiekłam pyszne krucho-drożdżowe rogaliki z przepisu, który znalazłam u Krysi. Zniknęły błyskawicznie - wczoraj musiałam upiec następne ;) Polecam - są bardzo smaczne !

 

rogaliki krucho-drożdżowe

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 niepełna szklanka kwaśnej, tłustej śmietany [ dokładna ilość podana w przepisie ]
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 125 g margaryny
  • 70-80 g smalcu
  • 50 g drożdży

nadzienie :

  • dowolne - u mnie marmolada wieloowocowa o smaku różanym

do posmarowania :

  • mleko skondensowane lub jajko roztrzepane z odrobiną mleka

 

Do szklanki wbić 2 żółtka i uzupełnić szklankę do pełna śmietaną. Wlać do miseczki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier waniliowy, margarynę i smalec. Posiekać razem do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać wszystko łyżką, a następnie zlepić, lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Po schłodzeniu wyjmować kolejno po jednej kulce ciasta na blat i wałkować, aby powstało koło o średnicy ok. 30 cm. Koło podzielić na 8 (większe rogaliki) lub 16 części (malutkie rogaliki). Na szerokim końcu trójkąta układać nadzienie i zwijać rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczone rogaliki ostudzić na kratce.

 

rogaliki krucho-drożdżowe

środa, 01 lutego 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/02/01 22:24:16
Ja od poniedziałku mam ferie i nie robię nic innego tylko siedzę w kuchni, Jak tak dalej pójdzie to nie będę mogła wyjść przez drzwi:)
Dawno takich rogalików nie robilam a lubimy wszelkiego rodzaju:)
-
2012/02/01 22:30:12
A my już po feriach :)
Rogaliki u nas zawsze szybko znikają, ale te pobiły rekord ;) Dziecię zażyczyło sobie powtórki ;)))
-
2012/02/01 22:46:00
O rany, to już wiem dlaczego ostatnio tyle słodkości jem!! Mam nadzieję, że szybko się zrobi cieplej...
Rogaliki oczywiście wspaniałe, jeszcze takich nie robiłam. Bardzo smakowite
Pozdrawiam cieplutko!
-
2012/02/01 23:18:43
Też mnie ostatnio naszło na drożdżowe wypieki, a w szczególności pieczywo ;) Twoje rogaliki bardzo apetyczne;)
-
2012/02/02 05:27:27
Boskie rogaliki! A wiesz ja też jakoś ostatnio mam większe zapotrzebowanie na słodkości ;))) Taka pora - i dobre wytłumaczenie niską temperaturą;)))
-
2012/02/02 06:14:45
Asiek , no widzisz ! :)) Ja też mam nadzieję , że niedługo zrobi się jednak cieplej - początek zimy odzwyczaił nas od takich arktycznych temperatur ;)
Cieszę się , że rogaliki Ci się podobają ! :)
Darkangeliko , dziękuję ! A wiesz , że mnie też ostatnio ciągnie w stronę pieczywa ? :) Chyba przejadły mi się sklepowe bułki i chleby ...
Atinko , pięknie dziękuję ! Grunt to dobre wytłumaczenie ;p
-
2012/02/02 06:42:19
Piękne są! Chetnie bym chwyciła jednego do porannej kawy. Mniam!
Pozdrowienia Basiu:)
-
2012/02/02 11:12:18
Ja niestety niezależnie od pogody mam ochotę na słodycze:) ....nie do końca to dobrze, powidzieliby niektórzy, ale tak mam:) ...a rogaliki drożdżowe uwielbiam:)
-
2012/02/02 12:01:36
Uwielbiam takie wypieki na dwa kęsy!
-
2012/02/02 15:03:08
Zdecydowani tak mamy. Dzisiaj zrobiłam już 2 desery, a w między czasie podgryzałam ptasie mleczko. A taki rogaliki to jest to.
-
2012/02/02 15:39:04
wow , jakie rogale , miam miam
-
2012/02/02 16:21:19
U mnie wręcz odwrotnie im zimniej tym mniejsza ochota na jedzenie i tak jak miśki najchętniej bym przespała całą tą mroźną zimę :) No może takie maleństwa wyciągnęły by mnie z legowiska :)
-
2012/02/04 09:23:34
Madziu , dziękuję ! Chwytaj szybko, bo zaraz znikną ;)
Jolu , prawdę mówiąc ja też ;) Jakoś nie mogę się bez nich obyć ;))
Mikimamo , niektóre wyszły na 3 kęsy ;)
Kabamaigo , pocieszyłaś mnie ! Myślałam, że tylko mnie tak ciągnie co chwila do słodyczy ;) Ostatnio słyszałam w TV , że w mrozy trzeba się kalorycznie odżywiać, więc czuję się rozgrzeszona z mojego łakomstwa ;P
Margot , polecam ! Są pyszne - jak większość słodkości z Krysinych przepisów :)
Szarlotku , ja też chętnie zapadłabym w sen zimowy na czas mrozów :)
-
2012/02/04 10:55:28
aj rogaliki jak z najlepszej piekarni paryskiej , cudne
-
2012/02/04 20:21:14
Oj tak, im zimniej tym więcej pyszności i ciepłości chciałabym mieć obok siebie... Dużo czekolady, dużo drożdżowych wypieków, jeszcze cieplutkich, prosto z pieca! I do tego gorąca herbatka, albo kawka, albo kakao... albo gorąca czekolada z chili! A co mam sobie żałować! A na takie rogaliki to bym się skusiła bez namyślunku ;)
-
2012/02/05 11:06:51
Z tym zimnem i pysznościami coś jest... Ja nic tylko bym coś jadła.
A takie rogaliki, jeszcze ciepłe, na śniadanko, mmm..
-
2012/02/05 15:35:06
ślicznie wyglądają :) mniam
-
2012/02/06 06:25:25
Margot , cieszę się , że Ci się spodobały ! :D
Toczko , to chyba włącza się instynkt przetrwania ;))) Zgromadzić jak najwięcej sycących i rozgrzewających smakołyków , żeby przetrwać zimę :) A na wiosnę będziemy się odchudzać z zimowego sadełka ;P (przynajmniej ja ;) ) .
Usagi , no widzisz - wszystko przez tę mroźną zimę :))
Zauberi , dziękuję pięknie ! :)
-
2012/02/07 22:44:10
znów je podziwiam :) , chyba w końcu je zrobię :)
-
2012/02/08 06:17:12
Zrób koniecznie - są bardzo dobre :)