Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka makaronowa

Smaczny sposób na pozbycie się resztek z lodówki :) Makaronowa zapiekanka jest bardzo sycąca i do tego dobrze smakuje. Za każdym razem może być w innej wersji smakowej w zależności od tego, co mamy w lodówce.

przepis własny

 

zapiekanka makaronowa

 

Składniki :

  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 125 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 gałązki szczypiorku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól , pieprz , ulubione zioła
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić.

Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (użyłam sproszkowanego czosnku i przyprawy do zapiekanek).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparuje sok. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerzyk i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać po chwili paprykę, a po 2-3 minutach szynkę. Smażyć jeszcze przez parę minut (3-4). Zdjąć z ognia.

Podsmażone warzywa z szynką wrzucić do makaronu, dodać pieczarki i szczypiorek, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm. Zalać śmietaną z jajkami i posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez ok.20 minut. 

środa, 15 lutego 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/02/15 08:22:09
bardzo mi się podoba taki sposób na wykorzystanie resztek, nic się nie marnuje a do tego smakuje :)
-
2012/02/15 10:34:56
Własnie to jest najlepsze w zapiekankach, ze świetnie czyszczą lodówkę i smakują przy tym rewelacyjnie:)
-
2012/02/15 11:46:45
Sposób na szybki obiad :)
-
2012/02/15 12:54:40
Uwielbiam takie zapiekanki. Ich dodatkową zaletą jest wyczyszczenie lodówki :)
-
2012/02/15 19:30:38
lubię.
sycące i smaczne. ciągnący się serek..
-
2012/02/15 20:27:26
Smakowita zapiekanka. Lubię takie pyszności :)
Pozdrowienia cieplutkie:*
-
2012/02/17 06:00:47
Cieszę się , że zapiekanka Wam się spodobała ! :)
-
Gość: Kolcia, host-89-230-141-35.inowroclaw.mm.pl
2012/02/18 18:14:02
właśnie wtawiłam do piekarnika:-) Nie mogę się doczekać.
-
2012/02/20 06:09:03
Kolciu , cieszę się , że przepis się przydał :)
-
Gość: Karola, user-46-113-223-150.play-internet.pl
2012/04/20 14:02:52
Pyszota ! :> Często robię takie "śmietniki". Dzisiaj wykorzystam ten przepis
-
Gość: Smakosz, egm219.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/26 21:02:53
idę po zakupy
-
Gość: winiary_as, pc-109-125-220-162.neanet.pl
2012/06/06 12:59:58
Zapiekanka jest juz w piekarniku, nie mogę się doczekać! :)
-
Gość: madzik, adrt145.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/07 11:04:10
U mnie dzisiaj....ta własnie zapiekanka :)
-
2012/06/11 06:27:20
Mam nadzieję , że smakowała :)
-
Gość: AnnaLaura, 89-69-60-168.dynamic.chello.pl
2012/10/06 19:34:54
Nigdy nie robiłam z dodatkiem jajek, za chwilę wypróbuję :)Pozdrawiam
-
2012/10/09 06:21:50
AnnoLauro , ciekawa jestem, czy Ci smakowała :)
-
2012/10/31 12:17:19
W taki sposób można wykorzystać "resztki z lodówki". Chociaż jak robiłem zapiekankę makaronową to na wierzchu dodałem ser mozzarella. Fajnie smakuje i ciekawie wygląda jak się go zapiecze. Polecam.
-
2012/11/01 20:26:19
Mozzarella to dobry pomysł :) Następnym razem wypróbuję Twoją wersję ! :)
-
Gość: Asia, user-109-243-5-176.play-internet.pl
2013/03/08 16:51:38
Robiłam już tę zapiekankę kilka razy. Jest rewelacyjna, pyszna i zawsze wychodzi wyśmienicie! :)
Superowy blog kulinarny!
-
2013/03/14 06:27:40
Asiu , cieszę się , że przepis Ci się przydał ! :)

I dziękuję za odwiedziny :))