Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Francuskie pakieciki ze szpinakiem i ricottą

Jakiś czas temu jadłam u siostry pyszne rożki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakowym farszem. Od razu poprosiłam o przepis - okazało się, że bazą jest przepis na szpinakowy farsz do pierogów, który moja siostra znalazła u Asi z Kwestii Smaku. Nieco go zmodyfikowała i wyszło bardzo dobre nadzienie do rożków.

Takie pakieciki to smaczna gorąca przekąska, można je przygotować wcześniej i przechować w lodówce, a potem wystarczy włożyć do gorącego piekarnika - i po 20 minutach podać gościom. Bardzo szybko znikają  (oczywiście pakieciki, a nie goście) ;)

 

szpinakowe pakieciki

 

Składniki :

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 125 g ricotty
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko zmieszane z odrobiną wody

 

Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać, aż się rozmrozi.

Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać wodą i mieszając gotować przez 3 minuty, aż zwiędnie. Ricottę włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Szpinak odcedzić i dokładnie odcisnąć, drobno posiekać, połączyć z ricottą. Dodać parmezan, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek - doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać z masą.

Rozmrożone ciasto lekko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozsmarować po 1 łyżce nadzienia. Brzegi kwadratów posmarować wodą, następnie składać wzdłuż na pół i sklejać. Boki docisnąć widelcem.

Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez około 20-25 minut. Podawać gorące.

 

szpinakowe pakieciki

środa, 14 marca 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/03/14 22:22:10
A już myślałam, że masz dobry przepis na gości, co to za długo przesiadują ;)
-
2012/03/14 22:23:46
Po takich wypiekach to raczej goście nabierają ochoty na dokładkę ;)
-
2012/03/14 22:28:01
lubię francuskie za tyle możliwości.
-
2012/03/14 22:52:51
Świetne są te pakieciki. Pyszne nadzienie. :) Mniam:)
Pozdrowionka Basiu:)
-
2012/03/15 07:06:59
Wspaniałe, zdecydowanie moje smaki!
-
2012/03/15 07:43:33
Dusiowa , fakt - nadaje się praktycznie do wszystkiego - i do słonego, i do słodkiego :)
Madziu , te pakieciki udowadniają , że ze szpinaku można robić naprawdę smaczne rzeczy ;)
Mikimamo , dziękuję ! :)
-
2012/03/15 08:33:44
Takie paszteciki to dopiero pyszności:-)
-
2012/03/15 09:36:15
Wspaniale wygladaja z tym zdrowym szpinakowym nadzieniem!
-
2012/03/15 16:51:10
Takie pysznosci to ja lubię, oj lubię:)
-
2012/03/19 06:33:46
Atinko , oj tak ! :)
Maggie , dziękuję ! Do tej pory nie przepadałam za szpinakiem, bo kojarzył mi się z ciapowatą substancją - teraz to się zmieniło :)
Jolu , nie dziwię się :)
-
2012/03/20 06:53:25
Farsz na ostatnim zdjeciu barrdzo apetyczny! Uwielbiam takie szpinakowe 'miksy' :)

Pozdrawiam!
-
2012/03/21 06:22:59
Beo , dziękuję ! Cieszę się , że Ci się podoba :)
Ja też mogę jeść szpinak w takiej wersji - wygląda o wiele lepiej od zielonej papki, którą kiedyś nas karmiono ;))
-
Gość: ania, *.promax.media.pl
2012/08/26 16:10:39
Hej, chciałam się dowiedzieć, czy zamiast świeżego szpinaku można użyć tego mrożonego? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pakieciki wyglądają naprawdę pysznie :)
-
2012/08/27 06:46:28
Aniu , z mrożonym niestety nie próbowałam.
Zamrożony szpinak jest dość mokry, nie wiem, czy nie wpłynęłoby to na konsystencję ciasta ... Ze świeżych liści szpinaku po ugotowaniu można odcisnąć nadmiar wody, z mrożonym trudno coś takiego zrobić.