Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pałki z kurczaka - słodkie i lepiące

Jeszcze trochę i zacznie się sezon grillowy, więc warto już zacząć poszukiwania nowych receptur :) Postanowiłam wypróbować przepis na lepiące pałki z kurczaka, który znalazłam w książce "The Good Food Cook Book" wyd.BBC Books.

Przepis jest prosty - wystarczy wymieszać składniki marynaty i posmarować nią pałki kurczaka, a potem upiec w piekarniku lub na grillu. Smakuje inaczej niż tradycyjnie pieczony kurczak, jest słodkawy, z dość mocno wyczuwalnym smakiem sosu sojowego.

 

pieczone pałki z kurczaka w słodkiej marynacie

 

Składniki :

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon [użyłam francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy]

 

Pałki umyć i osuszyć. Na każdej zrobić po 3 ukośne nacięcia.

Składniki marynaty wymieszać, a następnie posmarować nią każdy kawałek kurczaka. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, lub odstawić do lodówki na całą noc.

Piekarnik nagrzać do 200°C (lub 180° - jeżeli używacie termoobiegu). Kawałki kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut, w trakcie pieczenia odwracając je na drugą stronę. 

Pałki kurczaka można również upiec na grillu, wtedy pieczemy je przez ok.30 minut, odwracając co jakiś czas, żeby się równomiernie upiekły i smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.

 

uwagi :

tak przyrządzony kurczak jest niezbyt słony - jeżeli lubicie mocniej doprawione potrawy, można posolić pałki przed smarowaniem marynatą

środa, 28 marca 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/03/28 08:07:45
pięknie przypieczony. marynatę z wykorzystaniem miodu bardzo lubię, więc chętnie spróbuję i takiej
-
2012/03/28 09:51:27

Chętnie wypróbuję przepis na te pałeczki. Kusząco wyglądają
-
2012/03/28 20:51:03
Wspaniałe! Pięknie rumiane i kuszące . Wypróbuję chętnie. :))
Pozdrowienia:)
-
2012/03/28 21:30:52
Składniki marynaty zapowiadają cudną ucztę.
-
2012/03/29 18:05:44
ależ one pysznie wygladają:) ....a sezon grillowy u nas już otwarty jakiś czas temu:)
-
2012/04/02 06:20:28
Kas , ja też lubię miodowe dodatki do kurczaka :)
Panno_Malwinno , smakują całkiem dobrze :)
Madziu, cieszę się , że Ci się spodobały ! :)
Kabamaigo , warto kurczaka potrzymać w tej marynacie przez całą noc - bardziej przejdzie przyprawami :)
Jolu , u nas kurczak piekł się w piekarniku, ale następnym razem spróbuję go zrobić na grillu :)
-
2012/04/19 18:15:25
Skórka przypieczona tak jak lubię. Takie to chętnie bym sobie zjadł