Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Śliwki w occie

W tym roku postanowiłam uzupełnić zapasy śliwkowych przetworów. Planowałam zrobienie powideł, ale musiałam zmienić plany, ponieważ dostałam torbę twardych, niezbyt dojrzałych węgierek. Na powidła się nie nadawały, ale do octu - jak najbardziej.

Źródło przepisu - moja Mama :)

 

śliwki w occie

 

Składniki :

  • 1,5 - 2 kg twardych śliwek węgierek
  • 1 l octu 10%
  • 1 kg cukru
  • 2-3 laski cynamonu
  • 15-20 goździków

 

W dużym, szerokim garnku zagotować ocet z cukrem i przyprawami. Ostudzić.

Śliwki umyć i każdą z nich ponakłuwać w kilku miejscach wykałaczką. Wrzucić do garnka z przestudzoną zalewą. Przykryć i odstawić na 48 godzin.

Po 48 godzinach zlać zalewę i zagotować. Ostudzić i ponownie zalać nią śliwki. Odstawić na kolejne 2 doby.

Po 48 godzinach zlać ponownie zalewę, zagotować i ostudzić.

Śliwki ciasno ułożyć w czystych, wyparzonych słoiczkach i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok.10-15 minut.

czwartek, 23 sierpnia 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/08/23 20:16:43
O matko,wieki nie jadłam! Śliwki w occie to był przebój na wszelkich imprezach imieninowych u babci:). Kiedyś ,jak zdrowie dopisywało, robiła właśnie takie śliwki. A my jako dzieciaki zajadaliśmy sie nimi. Super!:)
-
Gość: basia182, *.adsl.inetia.pl
2012/08/23 20:29:54
Śliczne zdjęcie- jak zwykle, tak sobie przeglądam twój blog i przyuważyłam ten oto przepis [mojekucharzenie.blox.pl/2011/09/Lekki-torcik-jogurtowo-cytrynowy.html]- interesuje mnie kwestia jogurtu- czy mogłabym użyć naturalnego marki "Bakoma" [gęsty a wydaje mi się, że właśnie konsystencja ma tu znaczenie- aczkolwiek czytałam jeszcze coś o różnicy w bakteriach...]? Zdecydowałam się zadać to pytanie pod tym wpisem, ponieważ wątpię czy zaglądasz do tych starszych. ; )
-
2012/08/23 20:56:34
Madziu , ja do tej pory dostawałam od mamy. Tym razem postanowiłam sama je zrobić :)
Basiu , dziękuję ! :)
Jogurt powinien być gęsty i tłusty (tak pisze Komarka, u której znalazłam ten przepis) - grecki lub bałkański jest do tego idealny (tylko nie ten odtłuszczony ! ). Zwykły jogurt Bakomy jest zbyt chudy, więc raczej nie będzie się nadawał. Ja użyłam jogurtu bałkańskiego Maluta - ma 9% tłuszczu.

p.s.
komentarze do starych wpisów też czytam i na nie odpowiadam, więc śmiało możesz pisać pod interesującym Cię przepisem :)
pozdrawiam
-
Gość: Paweł, *.adsl.inetia.pl
2012/08/23 21:42:41
Nie boisz się, że w śliwkach będą robaki? U mnie w tym roku robaki są plagą
-
2012/08/23 21:49:20
W niedojrzałych raczej nie. Część z nich wypestkowałam i zamroziłam ( w żadnej nie było robaka ).
-
Gość: Paweł, *.adsl.inetia.pl
2012/08/23 22:11:16
No to u mnie nawet z niedojrzałych zdarzają się paskudy. A przy okazji gratuluję bloga, inspirujący :)
-
2012/08/24 06:19:39
Dziękuję ! :)
-
2012/08/24 07:58:30
Moja mama jest specjalistką śliwek w occie. Ja chyba jednak skorzystam z jej spiżarni....
-
2012/08/24 09:59:39
Lubię, lubię. :) Piękne zdjęcie. :)
-
2012/08/25 11:05:27
Wczoraj zaczęłam je robić. Mam nadzieję że fajnie wyjdą :0)
-
2012/08/30 06:26:49
Mikimamo, wiadomo - mamine najlepsze :)
Małgoś , dziękuję ! :)
Chomik , trzymam kciuki ! :)
-
Gość: sabbinka, *.ists.pl
2012/09/22 21:13:34
Ile z tej porcji wyszło słoiczków?
-
2012/09/22 22:54:21
Sabbinko , wyszło mi chyba 8 słoiczków - z tym, że o różnej pojemności -były takie po 400 ml i po 250 ml, i jeden jeszcze mniejszy.
-
2012/10/10 10:31:50
jak można wekować całe śliwki,przecież wiadomo że w śliwkach zawsze można znaleźć robaka .Ze śliwkami żeby cokolwiek robić , trzeba przekroić i zajżeć do środka[bo na zewnątrz owocu na pewno nie widać czy w niej jest robak]
-
2012/10/10 12:22:42
Kasz-ko, można. W żadnej ze śliwek nie znalazłam robaka, a przerobiłam ich sporo - większa część poszła do mrożenia - po przepołowieniu i usunięciu pestek, a mniejsza część powędrowała do octu.
-
Gość: tadeko, *.ip4.krucznet.com.pl
2013/08/18 15:06:41
Ja robię w ten sposób; zagotowaną zalewę studzę do letniej temperatury, zalewam nakłute śliwki na min 12 godz. Po tym czasie zlewam, zagrzewam zalewę do ok. 45 stopni i ponownie zalewam na ok. 12 godzin. Po tym czasie zlewam zalewę , doprowadzam do wrzenia i zalewam śliwki w słoikach. Zakręcam i odstawiam do góry dnem.
Nie potrzeba pasteryzować, śliwki jadłem po kilku latach i były doskonałe. Smacznego.
-
2013/09/04 20:08:20
Tadeko , następnym razem spróbuję przygotować śliwki wg Twojego przepisu :)