Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek bananowo-jabłkowy z orzechami włoskimi

Nie mogę się zdecydować, czy to ciasto mi smakuje czy nie... I sięgam po kolejny kawałek, żeby to sprawdzić ... ;) Ciężki, wilgotny, lekko pikantny bananowy chlebek, o wyczuwalnym, maślanym aromacie. I ze słoną nutką. Podczas jedzenia pierwszego kawałka przeszkadzał mi nadmiar soli i byłam zła, że dałam pełną łyżeczkę, zgodnie z przepisem. Ale przy drugim stwierdziłam, że jednak nie jest tak źle - sól wydobywa smak pozostałych składników. Następnym razem jednak nieco zmniejszyłabym jej ilość, żeby porównać, która wersja bardziej mi odpowiada.

 Przepis Tessy Capponi-Borawskiej - magazyn Kuchnia nr 4-2012

 

chlebek bananowo-jabłkowy

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do posmarowania formy
  • 100 g cukru trzcinowego [ użyłam jasnego cukru demerara ]
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szara reneta
  • 3 łyżki zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich

 

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubej tarce.

Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas miksując. Do masy wmieszać owoce. Dodać orzechy i mąkę z przyprawami, wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki [użyłam formy o wymiarach 30 x 10 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 1 godzinę. 

Wyjąć z formy po ostudzeniu.

 

 

chlebek bananowo-jabłkowy

 

To mój drugi i zarazem ostatni przepis do orzechowej akcji Atiny.

 



niedziela, 18 listopada 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/11/18 21:05:59
Bardzo ciekawy ten chlebek. Takiego jeszcze nie robiłam, zapowiada się przepysznie. W ogóle takie bananowe chlebki są smaczne, wilgotne ,aromatyczne.:)
-
2012/11/18 21:36:53
Bananowe chlebki to moja słabostka:)
Ten wygląda idealnie:)
-
2012/11/19 06:14:44
Madziu , jest zupełnie inny od tych, które miałam okazję do tej pory upiec. Na pewno ma oryginalny smak :)
Zufik , dziękuję ! Ja też je lubię :)
-
2012/11/19 07:07:55
Rzeczywiście wygląda jak chleb, nie jak ciasto...
-
2012/11/19 09:53:52
Zjadłabym go z nutellą i bananem:)
-
2012/11/20 06:02:50
Mikimamo , ale smakuje bardziej "ciastowo" niż chlebowo :)
Jolu , a ja mam ochotę go opiec na patelni grillowej - tylko nie wiem, czy zdążę, bo już prawie cały został zjedzony ;)
-
2012/11/20 09:26:27
Kochana to ja poproszę o ten przepis na masę z mleka w proszku:) ...moze akurat będzie to ta z dzieciństwa:) wielki buziak
-
2012/11/20 16:36:13
Intryguje mnie ten chlebek i jego składniki, takiego jeszcze nie robiłam:-)
-
2012/11/20 18:00:18
Świetnie wygląda, zupełnie nie wygląda jak bananowy, który ja robię. Mój jest dużo ciemniejszy. Lubię takie chlebki, więc z chęcią wypróbuję.
Pozdrawiam!
-
2012/11/22 14:20:34
Zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-award-2012-i-kilka-faktow-o-mnie.html Pozdrawiam :)
-
2012/11/23 22:38:31
mniaaaam ten chlebek wygląda przepysznie!
-
2012/11/26 06:23:50
Jolu , przepis wpisałam w komentarzach pod Twoim wpisem o orzeszkach. Mam nadzieję, że to ta masa ... :)
Judik , ja też taką wersję robiłam po raz pierwszy :)
Usagi , no właśnie taki nietypowy ten chlebek - ale całkiem dobry :)
Wedelko , dziękuję za zaproszenie :)
Atinko , cieszę się , że Ci się podoba ! :)