Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Rustykalna tarta z jabłkami

To chyba jedna z najprostszych w przygotowaniu tart - nie jest nam potrzebna forma, wystarczy duża piekarnikowa blacha, arkusz papieru do pieczenia i wałek :) Nie dość, że łatwa do zrobienia, to jeszcze pyszna !

Przepis Bajaderki z forum CinCin, znaleziony u Kaś .

 

rustykalna tarta z jabłkami

 

Składniki :

ciasto :

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 4 duże jabłka [obrane, przekrojone na połówki i każda połówka pokrojona na 6 plasterków]
  • 6 łyżek cukru [4 + 2 ]
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła

na wierzch :

  • 1 jajko
  • 1 łyżka grubego cukru kryształu
  • 4 łyżki dżemu morelowego

 

Przygotować ciasto : mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w grudki [można siekać nożem lub w malakserze]. Dodać 2 łyżki wody, wymieszać, aż ciasto zacznie się łączyć. Jeżeli nadal jest suche, stopniowo dodawać pozostałą łyżkę wody. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Nadzienie : 4 łyżki cukru połączyć z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki w małej miseczce.

Schłodzone ciasto wyjąć z folii i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt krążka o średnicy 32 cm. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na dużą płaską blachę do pieczenia. Ciasto posypać mieszanką cukru i mąki pozostawiając na brzegu czysty 5 cm margines. Jabłka ułożyć plasterek przy plasterku w kółko [nadal zostawiając 5 cm margines wolny]. Polać roztopionym masłem. Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki [nie martwiąc się, że jest nierówno]. Posmarować brzeg ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-45 minut, aż jabłka zmiękną i ciasto się ładnie zarumieni. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i posmarować jabłka podgrzanym dżemem morelowym. Pozostawić ciasto na blasze do ostygnięcia. Ostudzone przełożyć delikatnie na duży talerz lub paterę.

 

rustykalna tarta z jabłkami

 

 

rustykalna tarta z jabłkami

niedziela, 04 listopada 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/11/04 19:29:04
Ja znam ten przepis! :D Znalazłam na MW i robiłam kilka dni temu- To moje nowe ulubione ciasto z jabłkami- jest cudowne, wspaniałe, idealne, boskie- no brak mi słów :) A jak widzę u ciebie na zdjęciach to w ogóle wariuję!
-
2012/11/04 20:39:28
Ależ piekna Ci wyszła ta tarta. Ja nie umiem zawijać tak perfekcyjnie brzegów i wychodzi mi jakiś potwór tartowy :D
-
2012/11/04 21:06:00
wspaniała Ci wyszła! miło mi, że skorzystałaś z przepisu :)
-
2012/11/04 21:07:30
Wspaniała! I sliczne, apetyczne zdjęcia. Wpadłabym na kawałeczek :)
Pozdrawiam Cię Basiu:*
-
2012/11/05 05:17:09
o tak, tak jest przepyszna! królowała u mnie w sezonie jabłkowym w tym roku :) Pyszne zdjęcia:)
-
2012/11/05 06:13:07
Olu , nie dziwię się , że tak Ci się spodobało ! To ciasto pełne zalet :)
Krysiu , dziękuję pięknie ! Wcale nie trzeba perfekcyjnie zawijać - im mniej pięknie , tym lepiej - taki urok tej tarty :)
Kaś ,miło mi , że Ci się podoba ! Cieszę się , że zamieściłaś ten przepis :D
Madziu , ślicznie dziękuję ! Wpadaj prędko, bo został ostatni kawałeczek ;)
Atinko , dziękuję ! U mnie też chyba będzie częstym gościem ;)
-
2012/11/05 10:30:51
O matko!! wygląda obłędnie!!!!
-
2012/11/07 06:22:15
Kuchcikowo , dziękuję ! Cieszę się , że Ci się podoba !
-
2012/11/07 21:29:47
Bosko wygląda, latem piekłam ją nieraz :)
-
2012/11/09 23:16:16
prezentuje się cudnie:)
-
2012/11/12 06:29:32
Zufik , dziękuję ! Nie dziwię się , że piekłaś - to ciasto zdecydowanie do powtórzenia :)
Nastusia , dziękuję pięknie ! Smakuje równie dobrze, jak wygląda :)
-
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/01/14 12:15:02
Wspaniałe przepisy. Tarta wygląda smakowicie, ale patera mnie powaliła.Ciekawa jestem, gdzie można kupić takie cudo...od dzś będę się rozglądać po sklepach, bo po prostu "zachorowałam" na taką!
-
2013/01/15 06:18:04
6biebo , cieszę się , że Ci się podobają !

A paterę udało mi się upolować w TK MAXX w Warszawie, zupełnie przypadkiem ;)
-
2014/09/28 21:21:20
Piękna :) od jakiegoś czasu zmierzam się do try rustykalnej :) podkradam przepis :)
-
2014/10/02 22:21:38
Dziękuję ! I polecam - jest pyszna :)