Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Korzenny torcik czekoladowy przekładany morelowym dżemem

Czekoladowe ciasto z korzenną nutką, przełożone morelowym dżemem i przykryte warstwą gorzkiej czekolady - to deser idealny ! Jedna ważna rzecz - do przełożenia należy użyć dobrego, gęstego dżemu - inaczej torcik będzie się "rozjeżdżał".

Kolejny przepis od Doroty .

 

korzenny torcik czekoladowy z morelami

 

Składniki (na tortownicę o Ø 20-21 cm) :

ciasto :

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 125 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka likieru amaretto

do przełożenia :

  • 3/4 szklanki dżemu morelowego [najlepiej domowej roboty, ważne, żeby był dość gęsty]
  • 1 łyżka amaretto

polewa czekoladowa :

  • 120 g gorzkiej czekolady (min.70% kakao)
  • 40 g masła

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Mąkę i przyprawę do piernika przesiać, odstawić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło ze 100 g cukru na lekką, jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Dodać likier, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z przyprawą, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników (masa jest dość gęsta).

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostały cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do przygotowanego wcześniej ciasta.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.30 minut (lub do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do ostudzenia. 

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć podgrzanym dżemem wymieszanym z amaretto.

Przygotować polewę : w niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści. Polać wierzch i boki ciasta. Gdy lekko zastygnie, można udekorować  np. cukrowymi perełkami.

 

korzenny torcik czekoladowy z morelami

 

 

korzenny torcik czekoladowy z morelami

niedziela, 30 grudnia 2012, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2012/12/30 13:34:02
Mniam, smacznie wygląda Twoj torcik czekoladowy. I jeszcze korzenny, mniam,mniam:)
Pozdrowionka :)
-
2012/12/30 18:19:23
Teoretycznie po świętach powinnam mieć już przesyt przypraw korzennych, ale jeszcze ni mam. Z miłą chęcią bym zjadła.

Smacznego Nowego Roku.
-
2012/12/30 21:10:57
uwielbiam takie ciacha:) Pysznie się prezentuje:)
-
2012/12/31 06:02:32
Madziu , dziękuję ! Torcik był pyszny, bardzo polecam ! :)
Kabamaigo , ja po świętach miałam przesyt słodkości, ale na ten torcik miałam ochotę przez cały czas ;)
Dziękuję za życzenia - Tobie również życzę wspaniałego Nowego Roku ! :)
Atinko , dziękuję pięknie ! Cieszę się , że Ci się spodobał ! :)
-
2012/12/31 23:20:11
Torcik pyszny się prezentuje
Szczęśliwego Nowego 2013 Roku
-
2013/01/01 08:44:21
Basiu szczęśliwego Nowego Roku!
-
2013/01/01 21:36:04
Śliczny torcik, taki jeszcze świąteczno-zimowy.
Szczęśliwego Nowego Roku!
-
2013/01/02 06:05:29
Alu , cieszę się , że Ci się spodobał !
I dziękuję za życzenia ! :)
Anitko , pięknie dziękuję - i nawzajem, Tobie również życzę szczęśliwego Nowego Roku ! :)
Usagi, smakuje też świątecznie-zimowo-piernikowo :)
Dziękuję za życzenia - i nawzajem - szczęśliwego Nowego Roku ! :)
-
2013/01/02 17:56:45
Jak czekoladowy to musi być kozak, ode mnie masz 100 pktów na 100 :D za czekoladę zawsze trzeba nagradzac ;)

Zapraszam do mnie :)
-
2013/01/03 06:06:20
Witam wielbicielkę czekolady ! :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/03 21:24:05
Pychotka :) Ślicznie wygląda z tą warstwą słonecznego dżemu :)
-
2013/01/03 21:58:54
Gin , smakował jeszcze lepiej, niż wyglądał ;)
Dopiero po jego upieczeniu przypomniało mi się, że mam w szafce słoiczek morelowego dżemu wyprodukowanego przez moją Mamę - byłby idealny do tego ciasta ...
-
2013/01/06 12:02:45
mm.. mam na niego ochotę:)
-
2013/01/07 06:14:41
Olciku , w takim razie nie czekaj , tylko piecz - naprawdę warto ! :)