Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babka twarogowa z rodzynkami

Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie - w mojej babce wylądowały rodzynki. Jeżeli lubicie bardziej intensywne smaki, polecam dodanie świeżo startej skórki cytrynowej lub 2-3 łyżeczek ekstraktu z wanilii.

Przepis podany przez Krystynę9 na stronie mniammniam oraz na forum cincin .

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

Składniki :

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g twarogu [użyłam paczkowanego, półtłustego]
  • rodzynki, żurawina lub suszone morele - ok.100 g

 

Babkową formę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem pudrem.

Margarynę/masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, przestudzony tłuszcz i lekko roztrzepane jajka. Zmiksować na jednolitą masę.

Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Dodać sok cytrynowy i rodzynki. Zamieszać, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 165-170°C i piec jeszcze przez 25-30 minut [do suchego patyczka].

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut na kratkę, a następnie wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

 

babka twarogowa z rodzynkami

sobota, 26 stycznia 2013, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2013/01/26 18:46:27
Piękna jest ta babka Basiu! Na FB już się zaśliniłam. Lubię takie wilgotne ciasta.
Twarogowa, musi być boska. :)
Piękny ma kształt.
Uściski:*
-
2013/01/26 18:59:27
Dziękuję Madziu ! Cieszę się , że Ci się podoba !

A kształt to zasługa foremki :)
-
2013/01/26 19:28:12
Basiu, w przekroju cudo! Ja się and nią pochylę któregoś razu:)
-
2013/01/26 19:43:08
Na pewno jest pyszna, czuję to:)
-
2013/01/26 21:06:05
Wygląda idealnie.
-
2013/01/26 21:37:39
wygląda cud miód malina :)
-
2013/01/27 07:39:26
oj, piękna w przekroju i z wierzchu!
-
2013/01/27 09:13:59
Ewelinko , dziurki się porobiły całkiem jak w oponkach ;)
Zufik , najsmaczniejsza jest w dniu pieczenia, chociaż później też dobrze smakuje :)
Oczko , dziękuję ! Trochę się obawiałam tego pieczenia, bo mój piekarnik zrobił się bardzo grymaśny - ale okazało się , że niepotrzebnie się martwiłam :)
Dogsonx , cieszę się , że Ci się podoba ! :)
Karmel-itko , pięknie dziękuję ! :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/28 19:23:32
Ależ pyszności! Dodatek twarogu musiała sprawić, że jest wyjątkowa :)
-
2013/02/04 06:19:10
Gin , smakuje inaczej niż tradycyjne babki - jak duuuża oponka :)
-
Gość: Montana, *.play-internet.pl
2013/02/18 16:59:07
Niestety kompletny zakalec...
-
2013/02/19 06:10:44
Szkoda ... :(
Może zbyt krótko się piekła ?