Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Oszukane gołąbki

Od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Miałam na nie ogromną ochotę, ale strasznie mi się nie chciało robić takich tradycyjnych, zawijanych. Poratowała mnie Jola, u której znalazłam niedawno przepis na oszukane gołąbki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować kotleciki, podsmażyć, a potem udusić w pomidorowym sosie. Co najważniejsze, smakują tak, jak te tradycyjne - a roboty o wiele mniej :)

 

oszukane gołąbki

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 500 g mielonego mięsa [użyłam mieszanego, wieprzowo-wołowego]
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g kapusty pekińskiej lub włoskiej [dałam pekińską]
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 9 szklanek bulionu [lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe]
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego [dałam 500-gramowy kartonik przecieru pomidorowego i 80-gramowy słoiczek koncentratu]
  • sól , pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula [to mój dodatek]
  • olej do smażenia

 

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru soku. Dodać mięso, kaszę, ryż, jajko i drobno pokrojoną cebulę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować kotleciki [tak jak robi się mielone]. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety z obu stron, aż będą rumiane. Ułożyć je w dużym garnku.

Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym, płynem zalać kotlety w garnku. Przykryć, gotować na niedużym ogniu przez ok. 25-30 minut. Podawać gorące.

 

niedziela, 03 lutego 2013, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2013/02/03 20:31:32
bardzo je lubię i często robie; tylko nie dodaję ryżu
-
2013/02/03 20:38:25
Mniam, alez one apetycznie u Cieie wyglądają .... chyba znów zrobię chłopakom jak tylko ze szpitala wróćę:) Ciesze się, że gołabki zasmakowały:) Pozdrawiam ciepło
-
2013/02/03 23:08:19
hmmmm wydaja sie takie latwe, ze musze je zrobic! :-))
-
2013/02/03 23:09:17
Basiu, no popatrz, mialyśmy ten sam obiadek :). Jola nas zachęciła. Super , prawda?
Uściski:*
-
2013/02/04 06:08:33
Izo , no właśnie ja też kiedyś zawsze robiłam z przepisu,gdzie występowała tylko kasza manna. Ale ta ryżowa bardziej mi smakuje :)
Jolu , a ja się cieszę , że wypatrzyłam u Ciebie ten przepis ! Dziękuję !
I trzymam za Ciebie kciuki :)
Wianuszku , prostsze już nie mogą być :)
Madziu , telepatia, cy cuś ? ;)) Obiadek był bardzo dobry :)
-
2013/02/04 07:40:06
Pyszny pomysł na gołąbki, muszę niedługo takie zrobić...
-
2013/02/04 09:05:18
Pare osob juz mnie nimi kusi - Jolka iMajanka :) też je musze zrobic po oszaleje! :) sa super!
-
2013/02/04 21:34:26
bardzo zachęcająco wyglądają. mam tylko jedno pytanie (niewykluczone, że głupie): należy do masy dodać surowy ryż, czy jednak go po drodze ugotować? będę wdzięczna za odpowiedź :)
-
2013/02/04 22:43:21
Mikimamo , polecam - są bardzo smaczne !
Mysiu , skuś się , skuś - warto ! :)
Elixire , pytanie wcale nie jest głupie. Dodaje się surowy ryż - zdąży się ugotować, bo zalewamy go dużą ilością płynu. Też nie byłam pewna, dopóki nie zrobiłam :)
-
2013/02/09 13:17:25
Dziękuję za odpowiedź. Już wypróbowałam ten przepis- REWELACJA! :-) Dnie szybkie, niedrogie i jakie pyszne!
-
2013/02/11 06:15:30
Cieszę się , że przepis się przydał i że z niego skorzystałaś ! :))
-
2013/02/15 21:23:12
Lubię gołąbki dlatego przepis wypróbuję.
-
Gość: , *.rybnik.vectranet.pl
2014/01/18 13:23:37
wlasnie je robie po raz drugi wszystkim smakowaly super
-
2014/01/23 06:26:28
Bardzo się cieszę , że smakowały :)