Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Babka z musem jabłkowym (bez jajek)

Gdy zabraknie z domu jajek, to wcale nie oznacza, że nie da się upiec ciasta. Ta babka jest tego najlepszym przykładem :) Wilgotna, miękka, z korzenną nutką - i do tego bardzo łatwa do zrobienia. 

przepis znalazłam na blogu moje pasje

 

babka z musem jabłkowym - bez jajek

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1,5 szklanki przecieru jabłkowego*
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 20 g przyprawy do piernika [lepiej dać mniej, bo z tą ilością babka jest dość pikantna]

Masło stopić, dodać przecier jabłkowy, cukier, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Formę babkową z kominkiem o średnicy 24 cm [u mnie 22 cm] wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut [do suchego patyczka]. Upieczoną babkę ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

 

*użyłam domowych prażonych jabłek z cukrem i cynamonem

 

babka z musem jabłkowym - bez jajek

 

 

babka z musem jabłkowym - bez jajek

niedziela, 17 marca 2013, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2013/03/17 09:47:42
Świetny pomysł na babkę!
-
2013/03/17 09:48:47
Cudnie się prezentuje. I u mnie też coś bez jajek :)
-
2013/03/17 09:55:28
Super!
-
2013/03/17 10:04:23
Chyba wypróbuję dzisiaj, bo mam straszną ochotę na babkę z jabłkami. Mam słoik duszonych jabłek pod szarlotkę, myślisz, że mogą być? Czy tej jabłka w cieście będzie czuć?

Pozdrawiam!
-
2013/03/17 10:06:59
Wspaniała babka i piękne zdjęcia :)
-
2013/03/17 10:20:27
Ciekawy pomysł na babkę bez jajek..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
-
2013/03/17 10:33:03
musi być smaczna:)
-
2013/03/17 11:07:46
Mikimamo , można powiedzieć , że to takie wyjście awaryjne ;)
Czarodziejkosmakow , cieszę się , że Ci się podoba ! :)
Katarzyno , dziękuję :)
Usagi , mogą być - moje też były szykowane do szarlotki, tylko w międzyczasie koncepcja mi się zmieniła ;) Jabłka są słabo wyczuwalne, dominuje smak przyprawy korzennej [następnym razem spróbuję ją zastąpić cynamonem].
Dziękuję Mysiu ! :)
Bożeno , miło mi, że Ci się podoba ! :)
Magmo , jest :)
-
2013/03/17 11:23:04
Świetny pomysł. Piekłam już bezjajeczną na dyni, teraz czas na jabłka.
-
2013/03/17 11:36:51
super, z takim musem z pewnością pycha ;D
-
2013/03/17 11:42:58
Genialna:)
-
2013/03/17 13:58:50
Lubię wszystko z dodatkiem jabłek, zjem w ciemno:)
baba wyszła zjawiskowa..
-
2013/03/17 15:05:21
o jak się cieszę że skorzystałaś z przepisu :) Piękna Ci wyszła i znów nabrałam na nią ochoty. Pozdrawiam :)
-
2013/03/17 16:59:36
Wygląda przepysznie! jak dla mnie idealna:)
-
2013/03/17 17:04:15
Zrobiłam, jest naprawdę świetna! sama zjadłam już połowę :)
-
2013/03/17 19:15:31
Jakie ma piękne wnętrze , dla mnie taka babka to mogłaby być nawet świąteczna , wielkanocna
-
2013/03/17 21:02:07
Z musem jabłkowym...mmm:-)
-
2013/03/17 22:09:09
Piękne zdjęcia i bardzo, bardz smakowita baba:)
-
2013/03/18 06:11:42
Kabamaigo , a ja słyszałam o zastępowaniu jajek przecierem z dyni, ale jabłka były dla mnie nowością :)
Teenager , dzięki jabłkom babka jest wilgotna (ale nie mokra) i pyszna :)
Wiosenko , to przepis idealny !
Zufik , dziękuję ! I polecam - warto ją upiec :)
Estyka , a ja się cieszę , że go u Ciebie znalazłam :) Dziękuję !
Atinko , dziękuję pięknie ! :)
Usagi , szybka jesteś ! ;)
Margot , w sumie mogłaby , chociaż smak ma zdecydowanie zimowy ;)
Judik , spróbuj - jest tego warta :)
Jolu , ślicznie dziękuję ! :)
-
2013/03/18 09:25:56
bardzo ciekawy przepis
-
2013/03/18 18:18:51
Piękna ta babka! A jakie pomysłowe zdjęcia !:) Pozdrowienia Kochana :)
-
2013/03/19 06:09:46
Izaa_a - i bardzo dobra babka :)
Madziu , dziękuję pięknie ! Cieszę się ,że Ci się podobają - i babka, i zdjęcia :)
-
2013/03/21 19:15:58
Widzę formę do pieczenia metalową. ja się zastanawiam nad tymi z silikonu
-
2013/03/23 10:01:16
Przyznaję - nigdy nie piekłam ciasta bez jaj. Ciekawe jest :)
-
2013/03/30 21:54:38
Piękna babka, wspaniała! :) Wesołych Świąt!
-
2013/04/02 06:21:23
Oczko , ja też pierwszy raz (nie licząc ciasta na tartę) ;)
Ewo , dziękuję ! Mam nadzieję , że również miło spędziłaś święta :)
-
Gość: Anika, 193.242.5.*
2016/04/15 10:43:41
Zamiast przyprawy do piernika polecam dodac przyprawę do grzańca lub łyżeczkę cynamonu.
Robiłam z podwójnej porcji na prostokątnej średniej blaszce, do tego polewa zrobiona ze śmietany kremówki i czekolady mlecznej.
-
2016/05/31 19:47:04
Anika , wszystko, co korzenne będzie idealne do tej babki :) A czekoladowa polewa to jej idealne wykończenie !