Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

Lody chałwowe

W tak upalny dzień jak dziś ma się ochotę wyłącznie na coś bardzo zimnego. Lody chałwowe będą w sam raz. Uwaga - są dość słodkie ! :)

Przepis znalazłam u Agson, która zmodyfikowała przepis Dorotus.

 

lody chałwowe / lody z tahini

 

Składniki :

  • 340 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 125 ml pasty tahini [pół szklanki]
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 375 ml mleka [1,5 szklanki]

 

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i lekko podgrzać, mieszając , aż składniki się połączą. Zawartość rondelka ostudzić i wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dalej postępować wg wskazówek producenta maszyny [w mojej maszynie - ok.40 minut + lekkie zmrożenie w zamrażarce].

Lody można też wykonać bez maszyny: należy masę zmiksować, aby wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza, następnie zamrozić. Podczas zamrażania co jakiś czas wyjąć masę, zmiksować i z powrotem włożyć do zamrażarki.

 

lody chałwowe / lody z tahini

poniedziałek, 29 lipca 2013, abbra
Print Friendly and PDF "
"
Komentarze
2013/07/29 19:14:04
pysznie wyglądają:)
-
2013/07/29 19:37:34
Ale muszą być pyszne!
-
2013/07/29 21:39:41
a właśnie dziś kupiłam pastę tahini. na pewno zrobię te lody:)
-
2013/07/29 21:47:26
Chałwowe... Pychota!
-
2013/07/30 06:12:30
Magmo , dziękuję ! :)
Mikimamo , były - wczoraj zjedliśmy resztkę ;)
Pilichola , na pewno będą pyszne :)
Gin , oj tak ! ;)
-
Gość: agson_1, cjs103.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/31 16:11:32
Wow ! Bardzo mi miło, że wypróbowałaś mój przepis! Te lody są wspaniałe:)
-
2013/07/31 16:55:23
__________________________
R E W E L A C J A: PODZIWIAM! *****

__________________________
-
2013/08/01 22:05:55
Wow rewelacja Basiu! :)
-
2013/08/02 07:11:45
Agson , cieszę się , że go u Ciebie znalazłam :) Dzięki temu znalazłam zastosowanie dla pasty tahini :)
Tamararrr , są bardzo dobre :)
Madziu , polecam ! :)